Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Judit: június 20-án véget érhet a veszélyhelyzet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma benyújtásra kerül az Országgyűléshez az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet. A törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon – írja Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán.

„Az elmúlt hónapokban a magyar kormányt ismét alaptalan vádakkal támadták, ám a rólunk terjesztett félrevezető információk most is hamisnak bizonyultak. Nem vagyunk naivak, tudjuk, honnan fúj a szél. Elvárjuk azonban, hogy azok, akik igaztalan politikai vádaskodással támadtak bennünket, bocsánatot kérjenek, amiért a védekezésben való együttműködés helyett rágalom hadjáratot vezényeltek”

– írja Varga.

A veszélyhelyzet végéhez érve sok szempontból újra a régi kerékvágásba kerülhet az életünk. Mint arra a HVG felhívta a figyelmet, például a lejárt iratok a veszélyhelyzet végét követő 15 napig érvényesek még, illetve a menet közben lejáró gyest, gyedet vagy gyetet sem kapják majd tovább az érintettek, ugyanakkor a kormány által június végéig ígért adó- és járulékfizetési mentességek elméletileg nem veszhetnek el.

Jelenleg a Munka törvénykönyvét is nagyon rugalmasan alkalmazhatják a munkáltatók, ugyanis bármikor módosíthatják a beosztást. Ahogy arról korábban írtunk, Orbán Viktor miniszterelnök szerint ezzel a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá tették, „hogy a munkáltatók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni”, valójában azonban rengeteg visszaélésre ad lehetőséget a munkáltatók számára, ugyanis gyakorlatilag a kormány megszüntette a munkajogot a lazításokkal.

Továbbá az is kérdés még, hogy a március 11-e óta elfogadott, a veszélyhelyzet végével hatályukat vesztő rendeletek közül melyeket emelik törvényi szintre, vagy  erősítik meg miniszteri rendeletben, esetleg tisztifőorvosi döntésekben.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton