Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség ejtette a büntetőeljárást a karantén megszegésével gyanúsított két iráni lány esetében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Május 20-i határozatával az ügyészség megszüntette a büntetőeljárást azon két iráni lány esetében, akiket a koronavírus miatt elrendelt járványügyi zárlat szabályainak megszegésével vádoltak, és akik közül az egyiket időközben kiutasítottak az országból – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményéből. A jogvédő szervezet szerint ennek fényében a kiutasítás sem volt jogszerű, a kiutasítási határozat ellen most közigazgatási pert indítanak.

A kormánykommunikáció még március elején, az első fertőzéses esetek hazai megjelenésekor próbálta meg migrációs riogatássá alakítani a járvány ügyét, ennek keretén belül vádolták meg az első fertőzött személyekkel érintkező, és emiatt karanténba helyezett több mint egy tucatnyi iráni diákot, hogy megszegték a zárlat szabályait és a Szent László Kórházban nem engedelmeskedtek az egészségügyi személyzet utasításainak.

A kommunikációs kísérlet mellett hamar elsuhantak az események, a Magyarországon felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező iráni fiatalokat azonban mégis kiutasították, illetve három év beutazási és tartózkodási tilalmat szabtak ki rájuk.

„A két iráni lány tíz éve él Magyarországon, középiskolába is hazánkban jártak. Jelenleg a Semmelweis Egyetemen tanulnak. Március 6-án kellett karanténba vonulniuk, mert kapcsolatban álltak két iráni orvoshallgatóval, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ügyfeleink később negatív teszttel hagyták el a karantén helyszínéül kijelölt kórházat, de utóbb büntetőeljárás indult mindkettejük ellen azzal egy időben, hogy a kormány a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltéssel összhangban iráni orvos- és gyógyszerészhallgatókat tett meg bűnbaknak a járvány terjesztéséért.

A rendőrség azzal gyanúsította meg ügyfeleinket, hogy március 7-én este a számukra kijelölt kórtermet elhagyták, oda az ápolók felszólítása ellenére sem tértek vissza, ezzel pedig járványügyi szabályszegés vétségét követték el” -írja közleményében a TASZ.

A szervezet szerint a rendőrség semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá a vádat, másrészt a járványügyi zárlatot elrendelő határozatban nincs szó a kórterem elhagyásának tilalmáról, csupán a kórházi részlegéről, ezt azonban a TASZ ügyfelei egyszer sem hagyták el két hétig. A hallgatók állítása szerint a kórtermüket is kétszer hagyták el, egyszer amikor hivatalos tájékoztatás kellett meghallgatniuk, emiatt a folyosóra rendelték ki őket, másodszor pedig amikor új kórtermet rendeltek ki nekik.

Az ügyészség most amiatt szüntette meg a büntetőeljárást ellenük, mert – ahogy a TASZ fogalmaz – „a május 7-től hatályos 81/2020 (IV. 1.) Kormány rendelet szerint nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, ha valaki megszegi a koronavírus-fertőzés, vagy annak gyanúja miatt elrendelt járványügyi zárlat szabályait, a Büntető törvénykönyv értelmében pedig a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő szabályt kell alkalmazni.”

Az idegenrendészeti hatóság április 24-i határozata viszont a kiutasítást és a beutazási tilalmat arra hivatkozva rendelte el az egyik lány esetében, hogy ellene bűncselekmény gyanúja fogalmazódott meg. A TASZ most a kiutasítási határozat ellen fellebbez.

„Nyilvánvaló, hogy az ügyfeleinkkel szemben teljesen megalapozatlanul indult büntetőeljárás. Emiatt az idegenrendészeti eljárás során is visszaélésszerű jogalkalmazás történt. A bíróságnak meg kell semmisíteni a kiutasító határozatot, mert az ügyészség által deklaráltan nem történt bűncselekmény”

– mondta az ügyről Hüttl Tivadar, a TASZ egyik jogásza, aki kollégájával, Nehéz-Posony Katával képviseli a két iráni lányt.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton