Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Judit szerint Kövér László egy régimódi úriember, Kásler megint csak egy kérdésre (nem) válaszolt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Semmi különös, csak a szokásos adok-kapok az Országgyűlésben…

A jobbikos Varga-Damm Andrea kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztert arról, hogy valóban egyetért-e Kövér László házelnök nagy port kavart kijelentésével, amelyben a női képviselőket minősítgette, illetve arra is kíváncsi volt, mivel magyarázza Varga, hogy a kormány az Isztambuli Egyezmény kapcsán állandóan dezinformációs kampányra hivatkozik, az igazságügyi miniszter szerint viszont a magyar jog erősen védi a kapcsolati erőszak áldozatait.

Varga-Damm emlékeztette Varga Juditot arra is, hogy az igazságügyi miniszter törvényben meghatározott feladata az áldozatsegítés.

„Magyarországon ön az egyetlen miniszter, akinek munkaköri leírásában az áldozatsegítés elsőrangú feladat. Ezért nagy tisztelettel kérdezem önt, hogy lehetséges az, hogy ezek a rendkívül szigorú szabályok mégis odáig juttatják a magyar joggyakorlatot, hogy például május 15-én érkezett a hír, hogy Kaposváron megszüntették annak a férfinak a letartóztatását, aki megkötözte, összeverte, és csikket nyomott el élettársa testén? Miniszter Asszony, nem gondolja-e azt, hogy bár lehet, hogy a szabályok szigorúak, lehet, hogy ön úgy érzi, ezt az egyezményt nem kell ratifikálni, de mégis csak az áldozatsegítés az ön feladata…. Szeretném megtudni, úgy érzi-e, ellátja eléggé ezt a feladatát?”

Varga Judit válaszát azzal kezdte, hogy nem kívánja kommentálni Kövér László szavait, mert szerinte nem arra kell pazarolni egymás idejét, hogy egymás szavait kiforgassák.

Cserébe elmondta: ő a valódi cselekvésben hisz, és régóta fontosnak tartja férfiak és nők egyenjogúságát, sőt, „férfiak, nők, gyerekek és családok legmagasabb szintű védelmét”. Ezért is hirdette meg 2020-ra az áldozatsegítés évét, mert „hisztériakeltés és uszítás helyett” a munkában hisznek. Varga itt kiemelte, hogy létrehozott egy civil és szakértői munkacsoportot, akik épp a héten kapnak majd meg egy „nagyon vastag anyagot”, hogy véleményezzék az eddigi és ez utáni munkát, és ő azokkal ül egy asztalnál, „akik valódi tettekben gondolkodnak”.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását parlamenti nyilatkozatban elutasító kormánypártok valóban előszeretettel hangoztatják, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, ám a valóság az, hogy egyelőre nem látjuk, milyen konkrét intézkedésekkel tenne érdemben bármit a kormány a családon belüli erőszak megfékezésére, miközben a Varga Judit által korábban benyújtott javaslatcsomaggal kapcsolatban több nőjogi szervezet is jelezte: fenntartásaik vannak az intézkedések hatékonyságával kapcsolatban.

Végezetül némileg felháborodott hangon közölte: amikor erre a felszólalásra készült, rátévedt az ellenzéki képviselőnők közösségi oldalára (vélhetően erre az oldalra gondolt a miniszter), ahol elképedve tapasztalta, hogy őt „női, anyai, emberi mivoltában sértő kijelentéseke” botlik, majd közölte:

„Maguk ne kérjenek rajtam számon semmilyen női egyenjogúságot, amíg ilyen megengedhetetlen stílusban nyilatkoznak az önök támogatói.”

Varga ezen a ponton nem tért ki arra, hogy például Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nemrég milyen stílusban nyilvánult meg Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselőről, és azt sem kérte számon, hogy Kocsis oldalán Kocsis kommentelői milyen hozzászólásokkal tették teljessé ezt a képet – de persze sorolhatnánk még a fideszes képviselők nőket degradáló kijelentéseit viszonylag hosszan – kár, hogy ezekkel az igazságügyi miniszter nem foglalkozott.

Az 1 perces viszontválaszban Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) is megrökönyödésének adott hangot, mivel azt várta volna Vargától, hogy elhatárolódik Kövér László házelnök kijelentéseitől, ez azonban nem történt meg.

Varga Judit röviden válaszolt Potocskánénak, a lényege viszont nagyjából az volt, hogy ő Kövér szavait az alábbiak szerint értelmezte a Magyar Nemzetnek adott interjújában (amit Potocskáné valóban összekevert a 168 óra cikkével bár ez a lényegen mit sem változtat, csak adott némi lehetőséget varga Juditnak a gúnyolódásra):

„A házelnök úr megengedheti magának azt, hogy ő úgymond régimódi úriemberként többre tartja a nőket, és nem szeretné őket ilyen helyzetben látni. Ez az ő véleménye.”

E helyt talán érdemes felidézni, mik is voltak Kövér László ominózus mondatai, és milyen helyzetben nem szeretné látni a nőket a házelnök:

„Én szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére.”

Ki-ki döntse el, a régimódi úriember szólt-e a házelnökből, mindenesetre itt lehet megtekinteni teljes egészében a párbeszédet:

Mi történt még az Országgyűlésben? Ismét megjelent egyetlen kérdés erejéig Kásler Miklós, hogy rövid csörtét vívjon Korózs Lajossal és Bangóné Borbély Ildikóval (ez a múltkor is nagyon jól sikerült!), az emberi erőforrások minisztere újfent taktikusan elugrott a kérdések elől, hogy aztán siessen is tovább halaszthatatlan dolgára.

És aki szeretne igazán kínos kérdés-választ látni, annak ajánljuk a DK-s Varga Zoltán és Rétvári Bence kettősét, amelyben a KDNP-s államtitkár magyarázza el, hogy is volt az a vicces jelenet a Brian életében („Jó, de mit adtak nekünk a rómaiak?”), és mit is adott nekünk mindezek alapján Kásler Miklós miniszter.

Mit is mondhatnánk? Igazi gyöngyszem.