Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécs önkormányzata 3 milliárd forintos veszteséggel számol a járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az önkormányzat számításai szerint mintegy 2,5 milliárd forintos kiesést okoz a városi cégeknél a nyár közepéig Pécsnek a járványhelyzet, a kormány által elvont, 480 millió forint gépjárműadóval már a 3 milliárdot karcolja a veszteség – írja a Pécsi Stop.

Az elmúlt hetekben elég sokat foglalkoztunk az önkormányzatok kivéreztetésével, ami a járványhelyzet mellett a kormány rendelkezéseinek is köszönhető, az erről szóló cikkeink ide kattintva olvashatóak. A gépjárműadó elvonásának hatásairól pedig itt írtunk bővebben.

Pécsen tavaly ősszel az ellenzéki Péterffy Attila ült a polgármesteri székbe, megválasztása után nem sokkal már arról beszélt: a korábbi fideszes vezetőség 23 milliárd forintos adóssággal hagyta hátra az önkormányzatot.

Pécset 2009-től, amikor az időközi választáson nyert, Páva Zsolt vezette. A város 2017 végére csődveszélybe került, a kormány pedig lényegében gazdasági gyámság alá vette. Amikor 2012-2013-ban a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságait, Pécset 45,7 milliárd forint tartozástól menekítették meg. Ennél nagyobb adóssága akkor egyedül Budapestnek volt. Páva tavaly nyáron jelentette be, hogy az önkormányzati választáson már nem kívánja megmérettetni magát.

A járványhelyzet következtében az érintett önkormányzati cégeknél (ilyenek a múzeumok, a Pécsi Nemzeti Színház, az állatkert, a Tüke Busz Zrt., vagy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.) kieső 2,5 milliárd forint, és a gépjárműadó elvonásából fakadó közel félmilliárd forint kompenzálása érdekében

a pécsi városvezetés veszélyhelyzeti alapot hoz létre.

A polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is felfüggesztették. Emellett a polgármesteri hivatalnál csak a beruházások és fejlesztések esetében 280 millió Ft összegű kiadást függesztenek fel, augusztus 30-ig pedig további hivatali, intézményi és céges kiadásoknak is gátat vetnek. Az önkormányzat abban bízik, hogy a gazdaság újraindul, illetve kormányzati és uniós támogatásokra is számítanak a válsághelyzet kapcsán.

Ruzsa Csaba alpolgármester a Pécsi Stopnak elmondta:

„A veszélyhelyzeti alap létrehozása ugyanakkor nem érinti a védekezésben résztvevő szociális intézményeket, ahogy közterület-felügyeletet sem. Az önkormányzati idősotthonban dolgozók számára egy havi bérrel egyenlő külön támogatást biztosít Pécs, ezzel köszönve meg külön a munkájukat a védekezésben”

Pécs vezetése emellett többfajta egyszeri támogatást vezet be a rászoruló lakosok és cégek megsegítésére, ezek elsődleges célja a munkahelyek megtartása. Ezek közt olyan tételek szerepelnek, mint például

  • bérpótló támogatás a munkájukat a veszélyhelyzet ideje alatt elvesztő, rászoruló pécsieknek,
  • külön albérletpótló támogatás,
  • és külön egyszeri gondozási támogatást igényelhetnek azok a pécsi lakosok, akiknek a kórházakban ápolt hozzátartozójuk otthoni ápolásáról kellett gondoskodniuk április elejétől kezdve.

A pécsi vállalkozások számára már korábban indult segítő program, és egy külön csomagot is bejelentenek rövidesen. Ezekről a holnapi közgyűlésen hoznak majd döntést.

via Pécsi Stop