Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éjféltől korlátozás nélkül kijárhatnak a budapestiek – Koronavírus-összefoglaló vasárnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hazánkban jelenleg 1662 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és mintegy 10500-an vannak hatósági házi karanténban. Az új koronavírus okozta betegségből eddig 1396-an gyógyultak föl, míg 451 ember életét vesztette. Budapesten enyhülnek a korlátozások éjféltől.

Koronavírus-összefoglaló vasárnap.

Magyarország

A szombati bejelentést követően vasárnap délelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben a fővárosra vonatkozó járványügyi intézkedések enyhítéséről szóló kormányrendelet. Ennek értelmében a lakosok korlátozásoktól mentesen hagyhatják el lakásukat, viszont továbbra is kötelező az emberek közötti másfél méteres távolság megtartása, valamint a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Az idősek számára fenntartott vásárlási órák (9:00-12:00) az élelmiszerboltokban, illetve az egészségügyi termékeket forgalmazó üzletekben megmaradnak.

Minden üzlet, szolgáltató nyitva tarthat és látogathatók, a szabadtéri múzeumok, fürdők és állatkertek megnyílnak.

A felsőoktatási intézmények a rektorok döntése alapján újra látogathatók lesznek, a kollégiumok viszont továbbra is zárva tartanak. Esküvők, temetések és vallási szertartások emgtarthatók, ám a távolságtartást itt is be kell tartani

„esküvő esetén természetesen a jegyespár kivételével.”

A Magyar Szocialista Párt Korózs Lajos bizottsági elnök bejelentése alapján az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén akarja kivizsgálni, hogy mi vezethetett a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a koronavírus-járvány idején kialakult helyzet, ahol szavai szerint kiugróan magas volt a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetek száma, ráadásul ez az intézmény volt a Pesti úti idősotthon ellátója is.

Korózs Lajos abbéli reményét fejezte ki, hogy az ülésen részt vesz majd, illetve kérdésekre válaszol Müller Cecília országos tisztifőorvos, illetve Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.

Mindeközben vasárnap reggel feljelentette saját magát Bencsik János korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, hogy megtudja, vajon rémhírnek, vagy valós hírnek minősül az a videó, melyet ő maga tett ki Facebookra, amelyben egy kórházi dolgozót szólaltat meg, aki a náluk található kórházi védőfelszerelések használhatatlanságáról beszélt többek között.

Külföld

Olaszországban tovább esett a napi fertőzések és halálesetek száma, utóbbi 145-re, ami március 9. óta a legalacsonyabb adat. Az új esetek száma 675, ilyen legutoljára március 4-én, a járvány korai szakaszában volt. Az országban hétfőtől újranyithatnak a boltok, éttermek és fodrászatok.

Az új koronavírus-fertőzések megerősített esetei Brazíliában jelenleg már Olaszországot és Spanyolországot is túlszárnyalják, eközben Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök kabinetjét egy hónap alatt a második egészségügyi miniszter hagyta ott. Az elnök mindeközben vasárnap gyerekekkel fotózkodott egy őt éltető demonstráción az elnöki palota előtt, az egészségügyi ajánlások figyelembe vétele nélkül.

Ukrajnában meghaladta az ötszázat a koronavírus halálos áldozatainak száma, bár az országban óvatos enyhítésekre sor került már, továbbra is mintegy 18 ezres az esetszám. Mindeközben különösen kellemetlen helyzetet hozott létre a koronavírus-járvány: a nemzetközi viszonylatban a béranyaság egyik fellegváraként működő országban több mint ötszáz újszülött vár az őt béranyától (és béranyaságra szakosodott közvetítőcégektől) megvásároló külföldi szüleire, akik egyelőre nem tudják átvenni őket.

Indiában meghosszabbították a közel két hónapja tartó lezárást további két héttel, mivel a legsűrűbben lakott tartományokban továbbra is növekszik az esetszám. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap mintegy 5000 új esetet regisztráltak, és mintegy 2900 ember hunyt el.

(Reuters; The Guardian; MTI)

 

 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila