Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több száz béranyától született csecsemő maradt magára Ukrajnában a járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Különösen kellemetlen helyzetet hozott létre a koronavírus-járvány Ukrajnában: a nemzetközi viszonylatban a béranyaság egyik fellegváraként működő országban több mint ötszáz újszülött vár az őt béranyától (és béranyaságra szakosodott közvetítőcégektől) megvásároló külföldi szüleire. A koronavírus-járvány és az amiatt kimaradó korai kötődés alapvető hatással lehet ezen gyermekekre:

a párhuzamosan több tucat baba fizikai ellátására felbérelt gondozók nem tudnak a szülői kötődéssel megegyező mértékű és minőségű figyelmet fordítani a rájuk bízott újszülöttekre, kimarad a járvány miatt csak megkésve örökbe adott újszülöttek számára a korai kötődés.

Az ukrán béranyasági iparágat elsődlegesen nyugat-európai és észak-amerikai párok veszik igénybe, ők 15-17 ezer amerikai dollár körüli összegért legálisan vásárolhatnak újszülöttet maguknak szegény ukrán szülőktől – írja a Qubit. Most a járványhelyzet miatt felerősödtek az iparágat bíráló és aggódó hangok: ha a csecsemők külföldi szülők általi átvétele meghiúsul a gazdasági válság és a korlátozások miatt (mint ahogy az március óta történik is), az előre bejelentett igényre válaszul megszületett csecsemők teljesen magukra maradhatnak, a cégek „fűnek-fának” odaadhatják őket az utánuk járó pénz reményében.

A prostitúció kistestvéreként emlegetett, egyébként a legtöbb országban tiltott iparág az ukrán emberi jogi ombudsman, Ljudmila Gyeniszova szerint is problémás. Ő a béranyaságra szakosodott BioTexCom cég április végén közzétett videója kapcsán elmondta, hogy Ukrajnában „masszív és rendszerszerűen működő” iparág a béranyaság, aminek része, hogy a csecsemőket „jó minőségű termékként” hirdetik. Az ombudsman emiatt az ukrán béranyasági törvény felülvizsgálatát indítványozta, javaslata szerint csak belföldi párok vehetnék igénybe a „szolgáltatást”.

Az ukrán béranya-iparág azután futott fel különösen, hogy 2015-ben az olcsó áraival vonzó Thaiföldön is betiltották. Egyébként jelenleg az Egyesült Államokban, Ukrajnában, Oroszországban és Grúziában engedélyezett a kereskedelmi, akár külföldi ügyfelek számára is elérhető béranyaság, Ukrajna az áraival vonzza magához a párokat – az Egyesült Államokban bőven százezer dollár felett van egy csecsemő ára.

Arra is van példa, hogy a frissen vásárolt gyerekükért Ukrajnába utazó nyugat-európai szülők az országban ragadtak a vírus miatt: a spanyol Rafa Aires lányáért, a frissen született Martáért utazott eredetileg Kijevbe márciusban, azonban dokumentumok hiányában és a törölt légi járatok miatt már nem tudta elhagyni az országot. Bár ő találkozhatott örökbefogadott gyermekével, a legtöbb béranyaságot igénybe vevő pár március óta csak képeken és videóhívásokban látta a számukra kijelölt és már megszületett csecsemőt. A hívásokkal próbálják fenntartani a cégek a hozzájuk folyamodó gyermekre váró párok érdekeltségét, valamint a személyes érintkezés hiánya miatt egyelőre igencsak egyoldalú kötődését leendő gyermekükhöz.

A béranyasági iparág, a reprodukció piaci alapokra helyezése azonban nem csak a járvány idején rendkívül problémás. Bár a közvetítőcégek jellemzően aranyos babák és mosolygó családok képeivel díszítik weboldalaikat, végeredményben a béranyaság nem más, mint az emberi élet vásárlása és eladása, tehát emberkereskedelem.

A centrumországok gazdag lakossága ezzel már nem csupán fogyasztási cikkeik előállítását, hanem a reprodukciót is részben a félperiféria és periféria országaira hagyja. A könyörtelen iparágban a szerződést aláíró biológiai anyát megfosztják minden jogától gyermekével kapcsolatban, számos példa volt már rendkívül súlyos visszaélésekre – sok esetben például a szegény országokban a nőket férjeik kényszerítik béranyaságra az eladott gyerekért járó pénz reményében. Ez a női test teljes kizsákmányolása, amivel – mint ahogy a világjárvány most megmutatta – sokszor a csecsemő is veszít, ahogyan emberi méltóságát akarva-akaratlanul is sérti az életét kommodifikáló piaci környezet, és ahogy most eladásra váró termékként tömegesen tárolják őket egymás melletti ágyakban.