Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra távoznak a miniszterek Bolsonarotól, közben egyre súlyosabb az ország egészségügyi helyzete

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az új koronavírus-fertőzések megerősített esetei Brazíliában jelenleg már Olaszországot és Spanyolországot is túlszárnyalják, eközben Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök kabinetjét egy hónap alatt a második egészségügyi miniszter hagyta ott, igaz az elsőt maga Bolsonaro menesztette.

Henrique Mandetta koalíciós egészségügyi minisztert Bolsonaro áprilisban azért mentette fel, mivel az nyilvánosan megkérdőjelezte Bolsonaro véleményét, amely szerint a Covid-19 nem jelent súlyos fenyegetést az országra.

A Mandettát követő Nelson Teich egy rövid és semmitmondó televíziós nyilatkozatot adott csak ki döntéséről pénteken, távozásának okait nem is említve:

„Az élet tele van döntésekkel, és ma úgy döntöttem, távozok. Nem egyszerű egy ilyen minisztérium élén állni ily nehéz időszakban.”

Hogy mennyire igaza volt Teichnek a nehéz időszakról, azt mi sem mutatja jobban, mint a legutóbbi időszak járványhelyzete a legnagyobb dél-amerikai országban: jelenleg Brazília 234 ezer igazolt esettel a negyedik legfertőzöttebb ország a világon, megelőzve az első nagy Kínán kívüli gócokat, mint Olaszország vagy Spanyolország, miközben sokkal kevesebbet tesztel, mint azok. Szombaton Brazília 15 ezer új fertőzéses esetet jelentett.

A fertőzöttség napi alakulása Brazíliában Kép: JOhns hopkins University/Coronavirus research center

Még április végén mi is beszámoltunk róla, hogy szintén  távozott posztjáról Sergio Moro, Jair Bolsonaro igazságügy-minisztere és egyik legfőbb szövetségese a brazil jobbközépről, akinek nem kis része volt az elnök hatalomra segítésében 2018-ban. A miniszter most viszont úgy nyilatkozott, az elnök köre „egyre inkább beleavatkozott” a tárca által lefolytatott eljárásokba, és a miniszter feladataiba is.

A két politikus viszonya a járvány miatti brazil válság során, de már előtte is, fokról fokra mérgesedett el, a lemondást végül az váltotta ki, hogy Moro nem tudta vállalni azt a módot, ahogyan az elnök eltávolította a brazil szövetségi rendőrfőnököt, Maurício Valeixót.

A brazil rendőrség kifejezetten Valeixo rendőrfőnök felügyelete alatt számos nyomozást és vizsgálatot indított az elnök fiai és belső körének több tagja ellen is. Ezeket Bolsonaro minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, még úgy is, hogy koalíciós kormányának jobbközép tagjai figyelmeztették, a koronavírus-válság miatt helyzetben ilyen durva beavatkozás a hatalmi ágak között súlyos politikai helyzetet teremthet.

Bolsonaro elnök alig egy nappal legutóbbi egészségügyi minisztere távozása után Twitteren fejtette ki nézeteit a járvány elleni intézkedésekről:

„Munkanélküliséget, éhezést és nyomorúságot tartogat a jövő azok számára, akik támogatják a teljes izoláció zsarnokságát.”

(The Guardian)