Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bezár Veszprém megye egyik meghatározó üzeme, munkások százait eresztik szélnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nemesvámosban az MTD kerti gépeket gyártó üzem végleg bezárja kapuit, miután a koronavírus-járvány és a velejáró gazdasági válság miatt az igények kielégítését immár az Egyesült Államokban, valamint Izraelben található üzemeivel is ki tudja elégíteni. A hírt maga a gyártó tette közzé Facebook oldalán:

A cég bejegyzése szerint a termelést augusztus 7-én megszüntetik, és 465 munkást bocsátanak el a Veszprém melletti nemesvámosi üzemükből, ahol eddig fűnyírótraktorokat, akkumulátoros eszközöket gyártottak.

A közlemény szerint

„Ez növeli versenyképességünket a fűnyírótraktor üzletágban, és rugalmas kapacitásokat épít ki annak érdekében, hogy jobban koncentrálhassunk a jövőbeni célokra, mint például az akkumulátortechnika, akkumulátorral működtetett eszközök és robotizált fűnyírás.”

Magyarországon nagyjából 55 főt foglalkoztatnak tovább a későbbiekben, akik logisztikai, értékesítési és adminisztratív feladatokat fognak ellátni, magyarán az irodák egy része marad, miután a termelésben dolgoztatott munkások állása megszűnik. Hogy nem előre tervezett, hanem a jelenlegi helyzet miatt hirtelen meghozott döntésről van szó, mi sem mutat jobban, mint a cég nem olyan régi posztja, melyben munkatársakat kerestek:

A Charles Moll, az MTD Európa, Közel-Kelet és Ázsia (EMEA) divíziójának vezérigazgatója által aláírt sajtóközleményből kiderül, hogy a beszállítói hálózatot is átszervezik, vagyis vélhetően a környékbeli, a gyárnak beszállító üzemek termelését is érinti az üzem bezárása, ami további munkahelyeket veszélyeztet a régióban. Moll kitér arra is, hogy

„A döntés az MTD általános gyártási kapacitásainak jobb kiaknázásán alapult, különös tekintettel a költséghatékony termelési modellel rendelkező amerikai gyárakra. Az MTD azt várja, hogy ezáltal versenyképesebb árú termékeket tud biztosítani az EMEA piac számára.”

Telefonon beszéltünk Guzslován Gáborral, egy környékbeli másik üzem Vasas szakszervezetének tisztviselőjével és veszprémi önkormányzati képviselővel, aki elmondta, hosszú ideje próbálkoznak a gyárban alapszervezet alapításával, de ez mindezidáig nem sikerült – és a jövőben értelmét is veszti. Korábban azért volt nehéz a szakszervezetnek megvetnie a lábát az üzemben, mert rendszerint határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatták az embereket, nagy volt a gyárban a fluktuáció, és a törzsgárda tekintetében nemrégóta jellemzők a határozatlan idejű szerződések.

Guzslován elmondta, információi szerint

„összehívták délelőtt a gyári kollégákat, hogy elmondják, mi a helyzet, nagyon sokakat hideg zuhanyként értek a hírek.”

Emellett a cégnek voltak tervei környezettudatos gyártás fejlesztése, modernebb gyártástechnológiák alkalmazása, robotizálás terén, ennek megfelelően át kellett volna alakítania a telephelyet, ennek is eredménye lehet, hogy inkább külföldi üzemek fejlesztése mellett döntöttek.

A gyár bezárásának bejelentése alkalmával Guzslován szerint egy egészen abszurd jelenet is lejátszódott, mint mondta,

„a kollégáknak azt mondták, a termelés augusztus 7-én áll meg, de addig mindenki adjon bele 200 százalékot, mert addig is a termelést meg kell nyomni.”

Elmondása szerint a cég bezárása jóval több munkást érint, mint a közleményben említett 465 fő, ugyanis a gyár szezonálisan tömegével foglalkoztatott bérelt munkaerőt, szezonálisan ezer fölé is mehetett a foglalkoztatottak létszáma.

A főképp Kelet-Magyarországról és Pécs környékének szegényebb régióiból toborzott bérelt idénymunkásokat javarészt veszprémi munkásszállókon helyezték, el, jelenlétük a termelésben a tavaszi és őszi időszakban volt jellemző.

Az MTD a térség meghatározó munkáltatója volt, egyrészt a közvetlenül foglalkoztatottak, másrészt a cég beszállítói hálózatában foglalkoztatott munkások miatt, emellett Nemesvámos gazdaságában is fontos szerepet töltött be, nem utolsó sorban a településen fizetett társasági adó miatt.

Noha Magyarország félperifériás helyzetéből fakadóan az olcsó munkaerő, valamint a kiemelkedően vállalatbarát gazdaságpolitika miatt vonzó helyszín nyugati cégek számára, hogy üzemeket létesítsenek, pláne hogy a vámunió miatt az EU valamennyi országába olcsón tudják exportálni az itt gyártott termékeket, a válság idején ez sem elegendő a munkahelyek megtartásához.

Így a kormány vállalkozásbarát mentőcsomagjai is csődöt mondani látszanak, mivel a hangoztatottakkal ellentétben a munkások nem járnak jobban velük, mintha közvetlen támogatásban részesülnének.

A most elbocsátott emberek információink szerint részesülnek végkielégítésben, azonban azt nem tudjuk, hogy ez pontosan milyen formában fog megtörténni.

Ez azonban csak azon kevés munkást érinti, akik folyamatos foglalkoztatásban álltak, de a kölcsönzés mellett egy ott dolgozó munkás szerint rengetegen vannak próbaidősök, akiket három-három hónapokra foglalkoztattak a gyárban, őket sem illeti meg a végkielégítés, de a foglalkoztatásban állókra vonatkozó munkajogok sem.

A napokban nem az MTD az első üzem, ahol csoportos leépítésekbe kezdtek, az oroszlányi kipufogógyárban is emberek százait eresztették szélnek, de a kormány által százmilliárdokkal megtámogatott, kiemelt prioritásként kezelt BMW gyár építése is csúszik, legalább egy évet – de inkább határozatlan ideig.

A multinacionális cégek kiszolgálására épített gazdaságpolitika egyik hátulütője mutatkozik meg abban, hogy míg a cégek a gazdaság prosperáló időszakában kihasználják az olcsó munkaerő és a nagyvállalat-barát adópolitikát és törvényalkotást – például a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket – addig válságos időkben nem várhatjuk, hogy a magyarországi munkások verejtékével megtermelt profitból a társadalom és gazdaság bármit is viszontlát.

De ne legyen illúziónk: a kormányzat által kinevelt nemzeti nagytőkével se járunk jobban, ennek kiváló példája, hogy Mészáros Lőrinc – miközben a kormány milliárdokat öl abba, hogy megmentse őt és a hozzá hasonlóan kiemelt nemzetgazdasági ágazatokban érdekelt nemzeti oligarchiát – szállodáinak rengeteg dolgozóját bocsátotta el a válság miatt. A NER tőkéje munkásait ugyanúgy ki tudja zsákmányolni a rabszolgatörvény adta lehetőségekkel mint egy multicég, ahogy a kedvező adózási szabályokkal is tud élni, az állami támogatásokról nem is beszélve.

Kerestük Nemesvámos önkormányzatát, tőlük azt a választ kaptuk, hogy a polgármester jövőhét közepén fog tárgyalni az üzem igazgatójával, akkor tudnak bővebb információkkal szolgálni – azt azonban megtudtuk, hogy noha pontos számot nem tudtak jelen pillanatban mondani a településről jónéhányan az MTD gyárában dolgoznak.

Kerestük a Veszprém megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályát is, melyet az üzemnek törvényi kötelezettségei szerint előre kell értesítenie csoportos létszámleépítésről, valamint magát a céget is, hogy kommentálják értesüléseinket. Amint válaszoltak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.