Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elon Musk zsarolja Kaliforniát: Ha nem engedik kinyitni a Tesla-gyárat, elviszi máshova

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elon Musk szerint a kaliforniai helyi hatóságok „nem hagytak neki más lehetőséget, perre kell vinnie” az elektromos autó gyárának újranyitását tiltó határozat ügyét.

A Telsa vezérigazgatója egy ideje keményen lobbizik azért, hogy az Alameda megyei üzemben újra beindulhasson a termelés, de a megye egészségügyi hatóságai a koronavírus terjedésének fékezésére továbbra is korlátozzák a kijárást és a gyártást a nem létfontosságú üzemekben.

Az állam beperelése mellett a Tesla azzal is fenyegetőzik, hogy abban az esetben, ha nem nyithatnak újra rögtön, a teljes gyáregységet és a tervezett projekteket Texasba vagy Nevadába költöztetik, ami komoly bevételkieséssel és munkahely-vesztéssel járna Fremont városa és Alameda megye számára.

A képet valamelyest bonyolítja azért, hogy a Wedbush elemzője, Dan Ives szerint azért a Teslának egy-másfél évébe telne a teljes gyártókapacitásra való visszatérés egy költözés esetén.

Elon Musk március óta keményen bírálja a kaliforniai hatóságokat a fremonti gyár bezáratása miatt, a karanténintézkedéseket az amerikai üzleti életet érő „komoly fenyegetésnek” és „alkotmányellenesnek” titulálta.

A kaliforniai kormányzói hivatal csütörtökön jelentette be, hogy engedélyezik az üzemek újranyitását, de az alamedai egészségügyi hatóságok egyelőre nem követték ezt a tervet, Muskék szerint ráadásul nem is válaszoltak a cég megkereséseire.

„Ha bármikor a jövőben még esetleg újra is kezdenénk valamiféle gyártást Fremontban, az eléggé attól fog függni, hogy hogyan bánnak a Teslával az elkövetkezőkben”

– írta Musk egy Twitter-üzenetben.

Nem ez az első eset, hogy Elon Musk és fremonti Tesla-üzeme konfliktusba keveredik Kalifornia állammal fremonti üzeme miatt. Ősszel – ahogy arról a Mérce is beszámolt – az egyik helyi bíróság kötelezte nyilvános bocsánatkérésre a cégvezért, miután az elküldött a cégtől egy dolgozót, aki szakszervezetet akart nála szervezni.

Ugyanitt elítélték Muskot egy korábbi tweetje miatt is, amiben Tesla-részvényeik elkobzásával fenyegette meg azokat a dolgozókat, akik formálisan szerveződnének.

A Kalifornia államban hatályos törvények szerint egyetlen munkaadó vagy tulajdonos sem fenyegetheti azzal dolgozóit, hogy egyes jogokat elveszíthet, csak azért, mert szakszervezethez csatlakozott, így nem lehet belengetni a részvényvásárlási jog elvesztését sem.

Ezenkívül a bíróság döntött abban az ügyben is, amikor egy szervezőt alapítási kísérlet után küldtek el a Tesla fremonti gyárából, egy másikat pedig szigorú figyelmeztetésben részesítettek. A mostani ítélet szerint az előbbi munkatársat az eddig elmaradt fizetése megtérítésével vissza kell venniük, a másodiktól pedig nyilvánosan, bocsánatkérés mellett kell visszavonni a figyelmeztetést.

De ez még nem minden, a bíró döntése alapján ugyanis az ítéletet a fremonti gyárban Elon Musknak nyilvánosan fel kellett olvasnia a dolgozók előtt, a törvénysértést, és a két munkatárs részére járó kártérítést is említve. Ha erre nem lett volna hajlandó, akkor ugyanezt az állami munkaügyi bizottság egyik munkatársa tette volna meg helyette.

(Reuters)
Címlapkép: Thomas Hawk, Flickr