Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gödi polgármester szerint még a hatósági karantént is megszegheti a Samsung

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítve (május 12-én, 11:00):

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérdésünkre az alábbi tájékoztatást küldte:

A Samsung SDI katasztrófavédelmi hatósági eljárást lefolytató Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenben a jogszabályok szerint járt el. A döntések meghozatalakor az üzem biztonságos működtetése és a lakosság tájékoztatása, véleménynyilvánítási joga kiemelt figyelmet kapott, a hatósági határozatban szerepelnek a korábban megküldött lakossági észrevételek, valamint a közmeghallgatás megtartására irányuló intézkedés. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója több alkalommal felhívta Göd polgármesterének figyelmét a közmeghallgatás megtartásának fontosságára, továbbá a kihirdetett veszélyhelyzet idején alkalmazható, máshol már bevált és alkalmazott alternatív módszereket javasolt. Így tett az eljárás során március 19-én, az április 3-án kiadott és véglegessé vált (korábbi szóhasználattal: jogerős) katasztrófavédelmi engedélyben, az azt megküldő, április 9-én keltezett átiratában, valamint az április 23-án megküldött tájékoztatójában, amelyben ismerteti, hogy a közmeghallgatás a jogszabály alapján 15 napon belül pótolható.

A közmeghallgatást mindennek ellenére nem tartották meg, így az igazgatóság a nyilvánosság biztosítása érdekében – amelynek része a közmeghallgatás is – a keletkezett iratokat megküldte a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének, hiszen jogszabály alapján a megyei kormányhivatalnak kell az elmaradt közmeghallgatást pótoltatnia. Göd polgármestere minderről megfelelő tájékoztatást kapott.

Korábban írtuk:

Göd polgármestere, Balogh Csaba a Facebookon számolt be arról, hogy bár a Samsung állítása szerint nincs egyetlen munkásszállójuk sem a városban, a gyakorlat nem ezt mutatja.

A lakosoktól eddig is érkeztek időről időre bejelentések, hogy nem örülnek a vendégmunkások megnövekedett számának. Miután a polgármester értesítést kapott a karantént elrendelő határozatokról, két érintett munkásszállót is sikerült beazonosítania, ahol személyesen mérte fel a helyszínt:

„Az egyik helyszínen elszállásolt 50 munkás egyikük saját bevallása szerint mind a Samsung SDI dolgozója. Egy dolgozó egy másik szálláson lévő, szintén a Samsungnál alkalmazott hölggyel kontaktusba került, ami miatt karantént rendeltek el számára (de nem Göd területén, így több információt egyelőre nem is kaphattunk).

Ezen a helyszínen nem volt egyetlen olyan szoba sem, amelyet elkülönítésére lehetett volna kijelölni. Az egyik férfi munkásszálló egésze karantén alá van rendelve, ahol a nem karantén alá rendelt tulajdonos – szabálytalanul – szintén folyamatosan a helyszínen tartózkodott.”

A Momentumos polgármester arról is ír, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság külön engedélyt adott a Samsung dolgozóinak a kötelező hatósági karantén elhagyására és a munkába járásra, amivel esetleges fertőzöttségük esetén a gyár többi dolgozójának egészségét veszélyeztetik.

„Bár a Samsung vállalatcsoporttól azt a jelentést kaptam hétfő délután, hogy egyetlen dolgozójuk sem betegedett meg Magyarországon, a munkásszállók ellenőrzésekor tapasztalt hiányosságok, és a vendégmunkások karanténba rendelésével és karanténban tartásával kapcsolatos fent leírt problémák és kivételezések miatt Jegyző úr elsődleges feladatának jelöltem meg, hogy ezeket az ügyeket mielőbb tisztázza, és magam is egyik legfontosabb feladatomnak tartom, hogy ezzel kapcsolatban rendet teremtsek, a gödi lakosok egészégének védelme, a vírus terjedésének hatékony megfékezése érdekében.”

Balogh a Facebookon a gyár bővítése kapcsán rendezendő közmeghallgatás állásáról is helyzetjelentést adott. Ahogy írja, kardinális ügy a Samsung SDI bővítése kapcsán, az építési engedélyezési eljárást megelőző, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által lebonyolítandó katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során kialakult káosz.

A gödi önkormányzat eredetileg március végére írt ki meghallgatást, ami a veszélyhelyzet életbelépése nyomán bevezetett korlátozások miatt lemondásra került. Ennek ellenére minden személyes lakossági részvételt nem igénylő cselekményt, mint a vélemények és kérdések összegyűjtése elvégeztek, azokat a katasztrófavédelem kijelölt szerve felé továbbították.

A közmeghallgatás ellehetetlenülése ellenére, a hatóság, kikötésekkel ugyan, de megadta a katasztrófavédelmi engedélyt az építési engedélyezéshez.

Ezt követően április 22-én a kormányrendeletben engedélyt adott a közmeghallgatás elektronikus formában való megtartására, majd másnap fel is kérték a polgármester annak 15 napon belüli lebonyolítására. Ehhez segítséget nem kaptak, a lehetőségek mérlegelése után egy a facebook-on és youtube-on élőben közvetített, emailben valós időben beérkező kérdések megválaszolásával lefolytatandó változat mellett döntöttek, ezzel a lehető legtöbb polgárt elérve.

A megfelelő előkészítés és valamennyi előírás figyelembevétele mellett erre május 11-én vagy 12-én került volna sor. Azonban mindezek ellenére, a törvényes, 15 napos határidő lejárta előtt, május 8-án a katasztrófavédelem elvette a közmeghallgatás megtartásának jogát az önkormányzattól, és a Pest Megyei Kormányhivatalt kérte fel arra.

„Tehát úgy vette el a lehetőséget, hogy még a határidő nem telt le, viszont a kormányhivatalnak sokkal több időre lesz szüksége a közmeghallgatás előkészítésére, mint az általunk ajánlott május 11, vagy 12-e.”

Balogh szerint, ebből is látszik, hogy a katasztrófavédelmi hatóság nem a határidő miatt aggódott, hanem fontosabb volt számára a közmeghallgatás kivétele a polgármester hatásköréből. Szerinte az, hogy a végleges katasztrófavédelmi engedély úgy került kiadásra, hogy nem tartottak közmeghallgatás, azt, mint utólag pótolható „mellékkörülmény” kezelik, jól mutatja, hogy az elvileg lakosok biztonságának megóvására szervezett katasztrófavédelem ebben a kérdésben kinek az oldalán áll.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket megküldtük mind a Samsung, mind a Katasztrófavédelem felé. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük!

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, április 17-én a kormány rendeletben különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt, ezzel az ellenzéki polgármester és a jegyző jogköreit a kormánypárti többségű megyei közgyűlés elnökére és jegyzőjére ruházva át. Ráadásul a rendelet értelmében mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés feladatköre átkerül a megyei önkormányzathoz.

Ezzel a városi önkormányzat legfőbb bevételi forrását, a helyi iparűzési adót is a megyének fizeti meg a Samsung, aminek veszélyes-anyag tárolójának megépülése mellet 2018-ban az akkori fideszes polgármester, Markó József azzal érvelt, hogy a településnek nincs pénze és a cég által befizetett több tízmilliárdos adóbevétel majd évtizedes előrelépést jelent a városnak.

Balogh Csaba gödi polgármester Facebook bejegyzése:

 

Címlapkép: MTI/Mónus Márton