Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön a hétvége, Budapesten megnyitnak a parkok – koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután a héten megtörtént a vidéki, legalábbis részleges újranyitás, holnaptól, vagyis a hétvégén már a budapestiek is fellélegezhetnek egy kicsit, miután ismét látogathatók lesznek közparkok, többek között a Margitsziget is, de azt még nem tudjuk, Budapesten és Pest megyében mikor lazítanak a korlátozásokon, Orbán szerint meg kell várni a szakértők véleményét, de legkorábban a jövőhét végén jöhetnek lazítások.

Mindenesetre a kilátások nem rosszak egészségügyi szempontból: negyedik napja csökken az új fertőzöttek száma, Kilenc új áldozata volt az elmúlt nap a betegségnek, 28 fertőzöttet találtak, 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A bankoknak bankó, a munkásoknak coki, Mike Pence üres dobozokkal parádézik, és egyéb hírek szokásos esti összefoglalónkban a koronavírus témájában.

Magyarországon

az MTI szerint áprilisban 2,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, Orbán Viktor miniszterelnök pedig szokásához hűen bement reggel a Kossuth Rádióba elmondani magvas gondolatait a világ jelen állásáról, többek között arról beszélt, hogy a statisztika véleménye szerint legalább olyan bonyolult, mint az orvostudomány.

De arról is beszélt a miniszterelnök, hogy a gazdasági visszaesés brutális, és júniusban várható esetleg némi javulás, de a kormány igyekszik a dolgozókat segíteni – közmunkaprogrammal, aminek hallatán nem biztos, hogy mindenki megkönnyebbülten lélegez fel. Őket pedig várja a sereg, de persze semmiben sem lehetünk biztosak, hisz a miniszterelnök által emlegetett százhatvanvalahányezres szám a munkanélküliek számával kapcsolatban minimum kérdéses.

De beszélt a miniszterelnök az oktatásról, az érettségikről és más fontos dolgokról is, melyeket cikkünkben részletesen megírtunk.

Miután csütörtökön bejelentették a kormányzati bankmentő programot, mára kiderült, hogy a szakmabelieket is meglepte a kezdeményezés – eleve kevés bankra lehet a feltételek alapján pénzt önteni a program keretében, viszont úgy tűnik, a magyar tulajdonú bankok megmentése terén elkötelezett a kormány.

Ez sajnos nem mondható el a munkások, bérből élők tömegeivel kapcsolatban: az oroszlányi kipufogógyárból például százával rúgják ki az embereket, ráadásul több aspektusa is törvénybe ütköző a gyárban is aktív Vasas szakszervezet szerint. Erről László Zoltán, a Vasas alelnöke számolt be nekünk, és nem tudni, mi lesz ezeknek az embereknek, és számtalan sorstársuknak a sorsa – a miniszterelnök szavai alapján talán közmunka, talán a sereg.

De a betegek örömét sem csak betegségük árnyékolhatja be, miután elvileg megkezdődött a betegellátás újraindítása, kiderült, hogy rengeteg szakembert nem engednek vissza egyelőre szokásos pozíciójába, hanem továbbra is a koronavírusos betegek ellátásán kell dolgozniuk. Vagyis, ha az osztályok ki is nyithatnának, nemigen lesz aki kinyissa.

A gyógyszertárakban viszont péntektől meg lehet majd venni az FFP3-as típusú maszkokat, ezek hatékonyan képesek kiszűrni a fertőzést, a kormány pedig nemzeti oltóanyaggyárat hoz létre, hogy Magyarország ne szoruljon importra, ha majd elkészül a vakcina.

Tatabányán,

ahol korábban egy dolgozó bele is halt a betegségbe, a kórház 46 dolgozója fertőződött meg a koronavírussal, jelenleg folyamatos a tesztelés. A fertőzés azért terjedhetett el ilyen széles körben, mert nem tartották be megfelelően az előírásokat, emiatt a tisztifőorvos be is záratta az intézményt.

Budapesten

a fővárosi vállalkozások pályázati lehetőségeinek kiterjesztését kéri a kormánytól a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az MTI szerint, hiszen most ezeket a vállalkozásokat a vidékieknél súlyosabban érinti a járvány, és a korlátozások.

Több közparkot megnyit a főváros a hétvégén, de a városvezetés azt kéri a lakosoktól, hogy inkább kevésbé frekventált helyeket keressenek fel, lehetőleg lakhelyükhöz közel, és természetesen tartsák be a közösségi távolságtartás szabályait.

Szingapúrban

a techno-disztópia újabb díszletét állították szolgálatba, a koronavírus-járvány idején a Boston Dynamics robotgyártó robotkutyái vigyázzák a rendet, a rendet megszegőkre pedig rá is szólnak. A tőkés diktatúrában egyelőre nem harapnak a rend hidraulikus őrei.

Az Egyesült Államokban

Mike Pence alelnök egyik közvetlen munkatársáról derült ki, hogy koronavírus-fertőzött, az alelnök egyelőre jól van. Ez persze nem segített azon, hogy kiderült, üres dobozokkal parádézott egy szociális otthonnál. De persze az is lehet, hogy nem is voltak üresek, csak viccelődött az alelnök, mindenesetre egy mikrofon épp be volt kapcsolva, hogy rögzítse a bakit.

Ennél sokkal kevésbé szórakoztató aspektusa a járványnak, hogy a nagy techcégek a szilíciumvölgyben szintén érzik a visszaesést, befektetőik pénzét pedig azzal igyekeznek megóvni, hogy ezrével rúgják ki az embereket. Akik békeidőben pénzt hajtanak, eldobhatóvá válnak egy pillanat alatt, ha már nem fűződik érdeke a cégnek a foglalkoztatásukhoz, a tőkés rendszer már csak ilyen – és ezt most sajnos világszerte nagyon sokaknak kell megtapasztalniuk.

Németország és Ausztria

a következő hetekben megállapodhatnak a határnyitásról, így a két ország közötti közlekedés és főképp a turizmus ismét fellendülhet, amit Sebastian Kurz kancellár különösen fontosnak tart. Eközben Németországban újabb vágóhídon terjedt el a koronavírus, jellemzően kelet-európai vendégmunkások fertőződtek meg. Így Észak-Rajna-Vesztfália egyik tartományában egy héttel elhalasztják a tervezett lazításokat – de a rossz hírek mellé pozitívum is jut, egy sörfőzde ingyen osztogatta a sört, mert nem volt már hova rakniuk a készleteket a visszaesett fogyasztás és elmaradt export miatt.

Ha pedig export: harminc éve (az újraegyesítés óta) nem látott összeomlást okoz a német gazdaságban a járvány és a válság, jelentős részben az export bezuhanása miatt – a vár öt helyett 11,8 százalékot zuhant a havi export a márciusi adatok szerint, ami igencsak rossz hír az exportorientált német gazdaság – no meg a debreceni BMW-gyár – számára.

Mexikóban

fordítva jelentkezik a probléma, miután a sörfőzést nem létfontosságú tevékenységnek nyilvánították, durván megcsappantak a sörkészletek, gyakorlatilag elfogyott az országban a sör – a csavar pedig az, hogy exportra továbbra is főznek.

Kínából

rossz hírek érkeznek, és noha nem a járvány kezdett ismét eszeveszett mészárlásba, de a lassabban, viszont módszeresebben és szélesebb körben gyilkoló légszennyezés áll éppen vissza a járvány előtti szintre – vagyis Kína fellélegzett egy kicsit, de egyelőre nem úgy látszik, hogy hosszabb távon tisztítaná a leállás a levegőt az országban.

Nagy-Britanniában

lassul már a járvány, a reprodukciós rátát sikerült 1 alá szorítani, így jövőhéttől kezdődően jöhetnek a fokozatos lazítások, így el lehet végezni például korábban elhalasztott egészségügyi beavatkozásokat, amik nélkül idővel szintén sokan veszítenék életüket.

Brazíliában,

a félperiférián már nem ilyen rózsás a helyzet: a 11 milliós Rio de Janeiroban nem bírja szusszal az egészségügyi rendszer, miután korábban rengeteg dolgozót bocsátottak el, így most főképp a szegények lakta negyedekben igen magas a halálozási ráta, sokan veszítik életüket, miközben a segítségre várnak.

Oroszország

pedig a vírusos megbetegedések számában megelőzte Németországot és Franciaországot, a leginkább érintett Moszkvában május végéig meghosszabbították a korlátozásokat, és minden nyilvános helyen kötelezővé teszik a maszk és kesztyű viselését.

Franciaországból

viszont némi jó hír is érkezett: miután a CGT szakszervezet keresetet nyújtott be, a bíróság bezárta a Renault autógyár egyik üzemét, miután elégtelennek találták a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu