Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egészségügyi ellátás újraindul, csak éppen az abban dolgozókat nem engedi vissza a kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyelőre nem térhetnek vissza a koronavírusos betegek ellátására áthelyezett, eredetileg fővárosi kerületi kórházakban dolgozó szakdolgozók az újrainduló közegészségügyi ellátásba – a Népszava cikke szerint ez derült ki abból a Müller Cecília által jegyzett levélből, amit az országos tisztifőorvos a fővárosi és megyei kollégáinak küldött.

A Népszava tudomása szerint körülbelül 70 szakembert, köztük asszisztenseket, diplomás ápolókat, diabetológiai és fül-orr-gégészeti szakápolókat utasítottak arra a járványügyi átszervezések részeként, hogy a szakrendelők helyett a koronavírusos betegek ellátásában dolgozzanak a Korányi Tüdőgyógyintézetben.

A lap úgy tudja, ők most az ellátórendszer újraindításával sem térhetnek vissza a munkahelyeikre A tisztifőorvos pedig a szakrendelők vezetőinek azt javasolta, oldják meg az újraindítás problémáját helyettesítéssel vagy szüneteltessék tovább a rendelést.

Több szakrendelő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az egészségügyi ellátások hét eleji újraindításával az eredeti munkahelyükön is szükség lenne az egészségügyi szakdolgozókra, mert egyes szolgáltatásaikat nem tudják újraindítani nélkülük. Különösen azért is, mert Kásler Miklós utasítása szerint a szakrendelőknek, és kórházaknak maguknak kell levenniük az egyes beavatkozások előtt a betegek a koronavírus-tesztjéhez a mintát.

Káler Miklós emberi erőforrásminiszter múlt szombaton körlevélben tájékoztatta a miniszter az egészségügyi vezetőket, hogy május 4-től már nemcsak a sürgős eseteket kell ellátni: újraindulnak a háziorvosi, fogászati ellátások és a szakrendelések.

Nagy Csaba, a XIV. kerületi szakrendelő vezetője azt mondta a Népszavának: a fokozatos újraindítással ugyan nyernek egy kis időt, hogy nyolc munkatársuk pótlását megoldják, de az olyan szakfeladatok esetében, mint a diabetológiai és a fül-orr-gégészeti ellátás valószínűleg kénytelenek lesznek szűkebb rendelési időben fogadni a betegeket.

Müller Cecília levelében arra azt a kérdést is érintette, hogy most visszamehetnek-e dolgozni a 65 év feletti, valamint a krónikus betegségben szenvedő egészségügyi dolgozók a közvetlen betegellátásba. Erre Müller Cecília csak azt írta, hogy hatályban van Kásler Miklós szakminiszter április közepén kiadott utasítása, miszerint ha a működéshez elengedhetetlenül szükség van rájuk, akkor a saját felelősségükre visszatérhetnek dolgozni, ám semmilyen joghátrány nem érheti azokat, akik erre nem vállalkoznak.

Problémákkal és információhiánnyal indult újra hétfőn a március 16. óta csak sürgősségi esetekre korlátozott betegellátás – a vizsgálatok és beavatkozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik, azonban a tesztelés menetével kapcsolatban sem az intézmények, sem a betegek nem kaptak tájékoztatást. Számos beteget negatív lelet hiányában ellátás nélkül küldtek haza.

A háziorvosi és fogászati alapellátásban a legfrissebb szabályozás szerint a következőkre kell figyelni:

  • a beteg előzetesen, telefonon kérjen időpontot,
  • a rendelőbe lépéskor a páciens testhőmérsékletének mérése szükséges
  • a betegeknek egymástól tartaniuk kell a 1,5 méteres távolságot,
  • folyamatos fertőtlenítést kell végezni és a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, illetve védőeszközöket kell biztosítani.

A jogszabály szerint mindez egyelőre heti 15 órában történhet, óránként maximum 4 beteget lehet megvizsgálni. Az iskolások igazolását, a keresőképtelen állományigazolást és a szociális ellátáshoz szükséges dokumentumokat viszont mindenképpen telefonon kell intézni.

A járóbeteg szakellátás újraindításánál hasonló, elővigyázatossági lépéseket kell végrehajtani, mint a háziorvos ellátásnál: előzetes időpontkérés, távolságtartás a páciensek között, lázmérés.

 

(Népszava)

 

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu