Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába indult újra az egészségügy, vírusteszt hiányában továbbra is sokakat hazaküldenek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Problémákkal és információhiánnyal indult újra hétfőn a március 16. óta csak sürgősségi esetekre korlátozott betegellátás – a vizsgálatok és beavatkozások egy részét negatív koronavírusteszthez kötik, azonban a tesztelés menetével kapcsolatban sem az intézmények, sem a betegek nem kaptak tájékoztatást. Számos beteget negatív lelet hiányában ellátás nélkül küldtek haza.

Így járt egy, az RTL Klubnak nyilatkozó férfi is: negatív koronavírus-lelet hiányában elküldték a rendelőből, de még csak azt sem tudták megmondani neki, hogy ezt hol és hogyan végeztetheti el. Hasonló bizonytalanság uralja az egészségügy más területeit is.

A friss rendelkezés szerint a magas koronavírusfertőzés-kockázattal járó ellátási formák, a nem sürgős fül-orr-gégészeti és sebészeti beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése. Fogászati kezelések előtt az Emmi közlése szerint nincs kötelező tesztelés, hanem minden fogorvosnak kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és a kezelést csak akkor végzik el, amennyiben a páciens a kérdőív szerint nem koronavírus-gyanús. A gyanús személyeknél szükség van koronavírus-tesztre is.

Kárász Anikó, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára is megerősítette az ATV híradójának, hogy

az orvosok semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, hogy a kötelező PCR-teszteket ki, hol és mennyiért végzi el.

Pedig ezt éppen a kórházaknak, mentőknek kellene végeznie – árulta el legalábbis az Emmi az RTL és az ATV híradójának. A közfinanszírozott beavatkozások feltételeként előírt koronavírus-tesztet az Egészségbiztosítási Alap finanszírozza, a beteget emiatt nem éri többletköltség – csak éppen erről az intézményeknek maradt el az útmutatás.

Mivel a részletes miniszteri tájékoztató hétfő estig még továbbra sem érkezett meg, a rendelők is tanácstalanul fogadják a hosszú sorokban hozzájuk érkezőket, betelefonálókat. A május 4.-től ígért új rend sok helyen nem indult el, ráadásul a betegek tájékozottsága is sok esetben csak odáig terjed a háziorvosi ellátással kapcsolatban is, hogy „végre lehet orvoshoz menni”, viszont nem tudják, hogy csak telefonon előre bejelentkezéssel. Ezt azzal próbálja megoldani több intézmény, hogy eleve csak azokat engedik be az épületekbe, akik korábban bejelentkeztek.

Kásler Miklós a hosszú hétvége előtti utolsó órákban, csütörtök este értesítette az egészségügyi szolgáltatókat arról, hogyan kellene újraindulnia május 4-től az egészségügyi ellátásnak, de a tesztelésről nem derült ki bővebb információ.

A kétségbeesés a HVG szerint a fogorvosok között a legnagyobb: sok orvos továbbra sem rendelkezik megfelelő védőfelszereléssel, pleximaszkkal, védőköpennyel és a sebészi maszknál nagyobb védelmet nyújtó FFp2-es és 3-as álarcokkal. A Fogorvosi Kamara elnöksége állásfoglalást adott ki arról, hogy az észszerű korlátozások fokozatok nélküli, hirtelen teljes feloldása „kritikus helyzetet” teremthet a hirtelen tömegesen rájuk zúduló betegekkel, ráadásul a hosszú hétvége nem adott elegendő időt és lehetőséget a nem sürgősségi ellátás újraindítására való felkészülésre. Több fogorvos arról számolt be, hogy már a nyitás utáni első percekben négyen próbáltak fogtömésre bejelentkezni, a kockázat és a védőfelszerelések hiánya miatt az orvosok viszont dilemmában vannak, ellássák-e ezeket a pácienseket – számukra így nem is a vírusteszt megléte a legnagyobb akadály, hanem saját egészségüket féltik.

(24.hu, hvg, ATV)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán