Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkahelyi leépítésétől tart a KDSZSZ közlekedési szakszervezet, kollektív megállapodást kötnének a Volánnal

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kollektív megállapodást követel a munkahelyek megőrzésének érdekében a Volánbusztól a Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének Szövetsége, a KDSZSZ, a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben ugyanis már most komolyabb létszámcsökkentéstől tartanak, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levélből.

A drasztikus bevételcsökkenés, a járatritkítások és az esetleges szervezeti változások a munkahelyek megszűnését vetíthetik előre, így a mintegy ötezer tagot számláló KDSZSZ a Volán menedzsmentje és a szakszervezet közötti szoros együttműködésen alapuló kollektív megállapodást sürgeti. Mint írják,

„a társaság anyagi stabilitása, a szolgáltatás színvonalának folyamatos javítása, a fenntartható fejlődés feltételrendszerének biztosítása közös érdek”.

A járvány miatt kialakult helyzetet tovább bonyolíthatja a már többször is beharangozott szervezeti változás, a MÁV-Volán Holding létrehozása.

Ennek előkészítése során a munkavállalókat markánsan érintő, strukturális átalakulások várhatóak, a szakszervezet szerint ez többszörösen alátámasztja kérésük jogosultságát.

A KDSZSZ a Volán vezetőségének azon kérését is kifogásolja, miszerint 2020. június 30-ig kötelezővé tették a szabadságok időarányos kivételét, a munkavállalók ugyanis erre az évre előzetesen elfogadott szabadságolási ütemtervvel rendelkeznek. Azt is ellentmondásosnak tartják, hogy bár életben van egy olyan szabályozás, amely tiltja a nyugdíjas visszafoglalkoztatás lehetőségét (hiszen a 65 év felettiek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak járványhelyzetben), mégis gyakori a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult sofőrök foglalkoztatása.

„A helyzet visszáságáról és más aktuális témáról a cégvezetésnek egyeztetni kellett volna a szakszervezetekkel”

-írják.

A szakszervezet azzal sem ért egyet, hogy egyes tevékenységeket elkezdett kiszervezni a Volán, legutóbb a közúti ellenőrzésnél történt ilyen.

A KDSZSZ a jelenlegi helyzetben az emberi tényező elsődlegességét elengedhetetlennek tartja – így reményüket fejezik ki, hogy ezt a szándékot vetíti előre az a döntés, hogy a bérfejlesztés már egy hónappal korábban, májusban megtörténik.