Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány megszegte saját beutazási tilalmát, és beengedett 250 dél-koreai vendégmunkást áprilisban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagja rákérdezett, mi igaz abból, hogy a magyar kormány dél-koreai vendégmunkásokat engedett be az országba április 5-én  – írja a 24.hu.

Amint arra a hírportál emlékeztet, nemrég egy koreai lap írta meg, hogy az SK Innovation mintegy 300 dolgozója jött Magyarországra charter járattal, ugyanis újraindítják a vállalat komáromi elektromosautó-akkumulátor gyárát – annak ellenére, hogy Orbán Viktor március 16-án bejelentette, külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba.

Az ellenzéki képviselő Szijjártó Pétertől kérdezte meg, hogy igaz-e hír, és ha igen, miért szegte meg a kormány a saját maga által hozott beutazási tilalmat? A külügyminiszter helyett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt, aki megerősítette, hogy érkeztek vendégmunkások az országba, de nem 300, „csak” 250 ember jött.

Az indoklás az volt, hogy a dél-koreai cég beruházása a komáromi ipari parkban nagyon fontos, a beruházással igyekeznek minél hamarabb végezni. Az SK Innovation már eddig is 177 milliárdot fektetett be itt, és az épülő gyár elkészültével összesen 2500 embernek fog tudni munkát adni itthon.

Hozzátette, csak a gyárépítéshez nélkülözhetetlen, speciális tudású technikusok jöhettek, és nekik is nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk. Még utazásuk előtt tesztelésen estek át Dél-Koreában, majd karanténba kerültek az indulásukig. Magyarországon csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózkodhatnak, a két helyszín között cégük szállítja őket, naponta pedig kétszer végeznek rajtuk egészségügyi ellenőrzést.

Mindez jól mutatja azt, amit már korábbi adatok is alátámasztottak: a komoly munkaerőhiány nyomán kialakult vendégmunka iránti igény Magyarországon is rendkívül növekedik.

A hiányzó munkaerő külföldről való pótlása pedig, ahogy arról már több cikkben is írtunk, sok helyen feszültségeket váltott ki a járványhelyzetben. Az ausztriai Burgenlandban például ingyenes szállással és egyéb kedvezményekkel igyekezték a Magyarországról ingázó ápolókat maradásra bírni, Nagy-Britanniában iparági számítások szerint 90 ezer mezőgazdasági munkás hiányzik a rendszerből (az eddig a szektorban dolgozók nagy része Romániából és Bulgáriából érkezett), a német sajtóban pedig kisebb pánikot is kiváltott a kelet-európai gondozók, és mezőgazdasági idénymunkások elmaradásának veszélye.

Ennek ellenére arról továbbra sem esik szó szinte sehol, hogy a jellemzően alulfizetett vendégmunkások a járványhelyzet miatt nagyobb megbecsülést és tisztességesebb jövedelmet kapjanak.

A jelen cikkben szereplő dél-koreai dolgozókkal kapcsolatot biztonsági és egészségügyi intézkedések némiképp megnyugtatóan hangozhatnak, de így is felveti a kérdést, hogy nincsenek-e kitéve fokozott veszélynek, amikor mindenki másnak a kormánysajtó folyton azt szajkózza, hogy maradjon otthon.

(24.hu)

Címlapkép: MTI / Illyés Tibor