Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért érinti kevésbé a járvány a kelet-európai országokat, mint a nyugatiakat?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járvány európai térképére tekintve egy dolog tisztán látszik: a gazdagabb nyugat-európai államokat sokkal inkább érintette a vírus, mint az EU keleti országait, szinte kivétel nélkül – írja a The Guardian. A brit lap szerint, bár az ilyen típusú összehasonlításokkal akadnak problémák, ebben az esetben nem lehet elmenni a szembetűnőén kiugró különbségek mellett.

Még a leginkább sújtott kelet-európai országok számai sem érnek még csak a közelébe sem nyugati társaikénak. Amíg Szlovákiában máig mindössze 1423 fertőzést és 25 halálesetet regisztráltak, addig a szomszédos, a vírussal az általános vélekedés szerint jól megbirkózó Ausztriában a fertőzöttek száma tízszeres, az elhunytaké hússzoros, míg az ország lakossága alig duplája észak-keleti szomszédjáénak.

Május 4-i adatok alapján. Grafika: Mérce

Bár ezeknek a kimagasló különbségeknek több oka is lehet, úgy mint az alacsonyabb várható élettartam miatt kisebb számú veszélyeztetett időskorú lakos, vagy az alacsonyabb népsűrűség és a kevesebb légi kapcsolat Kínával. A lap szerint mégis a legfontosabb ok a korlátozások és szabályozások korai bevezetése: amíg a nyugati országok közül sokan március második, harmadik heteiben vezettek be ilyeneket, már több tucat halálos áldozat után, addig a kelet-európai országok Olaszország példáját látva ideje korán, gyorsan megtették a szükséges lépéseket.

Abban pedig, hogy az állampolgárok nagyobb fegyelemmel be is tartották ezeket, a Guardian által megkérdezett kelet-európai szakértők szerint nagy szerepet játszott, hogy a térség lakosai egyébként sem bíznak az alulfinanszírozott egészségügyi rendszerben.

A megkérdezett szakemberek elmondták azt is, a közép- és kelet-európai országok nem igazán kapnak elismerést nyugati társaiktól az alacsony számokért. Sőt, azok leereszkedő hangnemben próbálják meg kisebbíteni ezeket a sikereket. Szerintük ennek oka egyfelől az, hogy harminc éven át ezek a központi hatalmat jelentő országok „oktatják ki” perifériás társaikat, a nyugati sajtóban általában csak negatív példaként emlegetve őket, és most, amikor a kioktatottak jobban küzdenek meg egy emberéleteket követelő katasztrófával, nehezükre esik feléjük fordulni pozitív példáért.

A másik ok a régió egyik országának névtelenül nyilatkozó kormánytagja szerint az, hogy gyakran egybemossák a kelet-európai országok politikáját.

„Az, ahogyan magyar barátainknál a válságot kihasználva olyan különleges jogrendet léptettek életbe, amilyet, nehezen megmagyarázható, és a régiót gyakran „egy kupacban” kezelik.”

A lap itt a sokat vitatott magyar felhatalmazási törvény mellett említést tesz a lengyel kormány által sok kritika mellett megtartani tervezett választásokról is.

(TheGuardian)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton