Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Applikációval ellenőrzik a házikarantén betartását – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon jelenleg 3065 fertőzést regisztráltak, 709-en gyógyultak fel a vírusból, 363-an vesztették életüket és jelenleg 10 547-en vannak hatósági házi karanténban, valamint 85 557 mintát vizsgáltak akkreditált orvosi laboratóriumban. A világon elérte 255 ezret az elhunytak száma és 3 640 835 a fertőzötteké, összesen pedig 1,2 millióan gyógyultak ki a betegségből.

Magyarország

Egy új telefonos szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e a kötelező házikarantént az emberek. A részvétel ugyan önkéntes, de aki beleegyezik az applikáció használatába, annak kötelezően le kell töltenie azt, ennek elmulasztása szabálysértésnek minősül. A hatóság az alkalmazáson keresztül megkapja a használó arcképét, mozgási adatait és egészségügyi adatait. Ha a szoftveren keresztül a házi karantén megsértésére utaló jelzést kapnak, akkor személyesen ellenőrizhetnek a helyszínen.

Müller Cecília az Operatív Törzs negyven sajtótájékoztatóján elmondta, a fogászati ellátást megelőzően csupán akkor van szükség koronavírus tesztre, ha fennál a fertőzöttség lehetősége. Elmondta azt is, közellátásban ilyen esetben a tesztelésért a betegnek nem kell fizetnie. Azonban minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges az ellátáshoz.

Koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma Magyarországon, 2020. március 4-május 5. Forrás: MTI

Külföld

Már több halálos áldozata van a Covid-19 járványnak Nagy-Brittaniában, mint Olaszországban. Az elmúlt 24 órában 693-al emelkedett az elhunytak száma a szigetországban, összesen 29 427-re, ezzel megelőzte Olaszországot, a járvány eddigi európai gócpontját, ahol 29 315-en vesztették eddig életüket. Azonban a brit kormány mai sajtótájékoztatóján Dominic Raab külügyminiszter hozzátette azt is, a koronavírushoz köthető halálesetek száma az országban hetek óta csökken.

Minden jel arra mutat, hogy Kína után, az eddigi információkkal ellentétben nem Thaiföldön, hanem Franciaországban jelenhetett meg másodikként a koronavírus. A párizsi Avicenne Hospital orvosai újraértékelték 24 légzőszervi megbetegedéssel január, illetve december során kórházba került beteg mintáit, amikből kiderült, már a tavalyi év végén jelen lehetett az országban a vírus.

A Fülöp-szigeteken 10 000 rab szabadon bocsátásáról rendelkeztek, miután eddig összesen 330 fogvatartottnál mutattak ki koronavírus fertőzöttséget. A nemzetközi Vöröskereszt már korábban is figyelmeztetett, hogy az ország börtöneinek lakói közt magas arányban vannak légúti és szívbetegségben szenvedők. Ezekben az intézményekben egyébként sem túl fényes a helyzet, jelenleg 250 ezer embert tartanak fogva az ország 7 darab, mindössze 40 ezer emberre tervezett fegyházában. A bebörtönzöttek 75%-a vagy tárgyalásra, vagy a következő meghallgatására vár.

Spanyolországban az új megbetegedettek 70%-a egészségügyi dolgozó. Az eddig összes regisztrált fertőzött között is kiugróan magas, 18%-os a frontvonalban harcoló orvosok és ápolók aránya, az eddigi 250 ezerből 43 ezer, azonban a halálozási ráta közöttük szerencsére alacsonyabb, csupán 0,1% szemben a közel 8%-os összes megbetegedettével.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán