Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyíltan a kínai víruslaborokat vádolta az amerikai külügyminiszter a járvány kitörése miatt

„Több jelentős bizonyíték” van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered – jelentette ki  Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorának adott interjújában.

A This Week-be történt élő bejelentezés alkalmával a miniszter elég zavarosan fogalmazott, először azt közölte, „a legjobb szakértők szerint ez [ti. a SARS-Cov-2, avagy az új koronavírus] is ember által készített, nekem pedig nincs okom ebben kételkedni.”

Ezek után, a megdöbbent riporter megerősítést kérő kérdésére azonban éppen úgy válaszolt, nincs oka arra, hogy a vírust „genetikailag módosítottnak” tartsa, és titkosszolgálati forrásai szerint sem ember által kifejlesztett patogénről van szó, ugyanakkor hozzátette, Kína „köztudomásúan nem tartja be az előírásokat laboratóriumaiban”. Konkrét részletek említése nélkül hozzáfűzte:

„nem ez az első alkalom, hogy a világ kínai laboratóriumból származó vírus miatt kerül veszélybe”.

Az eddigiektől eltérően az USA külügyminisztere most élesebben fogalmazott Kínának a járványban vitt szerepével kapcsolatban, és Trump elnök nyomán, kifejezetten rájuk vonatkoztatva még „elszámoltatást” is kilátásba helyezett:

„Megerősíthetjük, hogy a Kínai Kommunista Párt minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a világ ne tudja meg időben, mi történik” – mondta. Leszögezte, hogy Kína „úgy viselkedett, mint az önkényuralmi rendszerek […] Trump elnök nagyon világos volt. Elszámoltatjuk majd a felelősöket, és ezt a számunkra megfelelő időben megtesszük”

Mike Pompeo tehát, a koronavírus-járvány kitörése óta először, közelebbről meg nem nevezett amerikai hírszerző forrásokra hivatkozva azt közölte, szinte bizonyos abban, hogy a koronavírus eredetileg egy a Vuhan városában található, vírusokkal foglalkozó laboratóriumból szabadult el, méghozzá szerinte emberi mulasztás, gondatlanság következtében.

Amerikai, olasz tudósok dolgoztak együtt Vuhannal 2015-ben

Az ugyan még nem bizonyos, hogy Pompeo melyik, Vuhanban található virológiai kutatóegységre gondolt, egy, a koronavírus-kitörés eredetét kutató, a londoni Economist hetilapban május 2-án megjelent cikk viszont már beszámolt arról, 2015 novemberében a Vuhani Virológiai Intézetben sikeresen keresztezték egerek légzőszervére ható vírusokkal a korábban, Dél-Nyugat Kínában, patkós denevérektől begyűjtött vírusokat. A felfedezést az intézet áprilisban a honlapról eltávolított, 2015 novemberi hírlevélben mutatták be, ebben „amerikai, olasz és kínai tudósok” közös kísérleteiről írtak, azok konkrét helyszínét nem nevezték meg.

Még ugyanebben a hónapban tudományos publikációt tett közzé a Nature Science is -ezt azóta összeesküvés-elmélet hívők is felfedezték, és ennek nyomán „genetikailag kifejlesztett” koronavírusról beszéltek. Noha ezt valójában a cikk nem bizonyítja, azt viszont igen, hogy ezt az Észak-Karolinai Egyetem (Chapel Hill) mikrobiológusai és virológusai (a Baric-labor) és a vuhani intézet, valamint egy zürichi labor munkatársai közösen jegyezték, és egy valóban járvány okozására képes denevér-koronavírus „funkciónövelő” sokszorozását is elvégezték.

A Nature magazin ezek után rövidebb cikket is közölt azokról a kutatókról, akik szerint funkciónövelő (Gain of function) kísérletek szükségtelenül kockáztatják egy laborból elszabaduló, esetleges világjárvány lehetőségét, ezért etikailag teljességgel elítélendőek.

A különösen veszélyes, járványt okozó vírustörzsekkel foglalkozó BS-3 és BS-4 minősítésű tudományos laboratóriumok száma az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni, a postán küldött anthrax-támadásoktól tartó légkörben kezdtek el nagyobb számban megjelenni, ma már számos államban kezelnek ilyen formában törzseket. Kína a 2010-es évek végén több ilyen, elvileg a nemzetközi szabványoknak ugyancsak megfelelő labort épített, 2017-ben pedig létrehozta első BS-4 minősítésű, különösen veszélyes vírustörzseket tároló laboratóriumát is, éppen Vuhanban.

Az amerikai laboratóriumok esetében azonban számos alkalommal történt kisebb baleset, gondatlanság vagy mulasztás. Ezzel együtt ezekben a laborokban rendszeresn végeztek funkciónövelő vírusgenetikai beavakozásokat- tehát egy-egy természetes vírust laboratóriumi körülmények között, egyes tudományos részkérdések vizsgálata céljából például jóval fertőzőbbé tettek, így szaporították állatokon, vagy szövetmintákon.

Barack Obama kormányzata jó néhány, 2014 nyarán történt laboratóriumi baleset után 2014. októberében döntött úgy, átmenetileg moratóriumot rendel el a funkciónövelő víruskísérletekre az USA területén, amelyeket influenzával, vagy éppen a SARS-hoz hasonló koronavírusokkal végeztek el. Ezt a tilalmat a Trump-kormány 2017-ben teljes egészében feloldotta.

A moratórium az amerikai járványügyi hatóság a CDC 2014-es, részletes biológiai biztonsági jelenésének hatására született, amely súlyos mulasztásokra hívta fel a figyelmet a vírusokkal foglalkozó amerikai laboratóriumokkal kapcsolatban.

Nem tiltotta azonban semmi az ilyen és hasonló kísérletek Amerikán kívüli elvégzésében amerikai kutatók részvételét. Így, a moratóriumról szóló döntés után egy évvel éppen a kínai Vuhan jelentkezett egy, az amerikaiakkal közös tanulmánnyal a témában.

Az is kiderült már korábban, hogy egyes, amerikai titkosszolgálati jelentések figyelmeztettek arra, az új, elvileg legszigorúbb, BS-4 es minősítésű kínai laboratóriumok körül ugyancsak számos biztonsági probléma merült fel. Úgy tűnik azonban, hogy mindezek ellenére a veszélyes kísérleteket amerikai mikrobiológusok egyszerűen „kiszervezték” Vuhanba, mivel Washington a korszakban túl kockázatosnak ítélte meg azok amerikai földön való folytatását. A kínai kutatási szakaszra pedig, a Newsweek információi szerint egy New York-i székhelyű, járványokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, az EcoHealth és a szövetségi kormány is biztosított kutatási, pályázati pénzeket, többek között Trump elnök mostani, járványügyi szakértője, Anthony Fauci tudtával és beleegyezésével.

Az EcoHealth képviselője később azonban a BuzzFeed Newsnak leszögezte, szervezete sohasem támogatott olyan tudományos kutatást, amely funkciónövelő virológiai kísérleteket is elvégzett.

Tudományos körökben egyébként eddig senki sem tett olyan nyilatkozatot, amely akárcsak valószínűsíteni a Mike Pompeo által felvetett eshetőséget, amely szerint a kínai laboratórium mulasztása vezethetett a vírus kiszabadulásához és a járvány elterjedéséhez, erre pedig jelenleg semmiféle bizonyíték nem utal. Az eddigi kutatások ezzel szemben mind azt tartják valószínűsíthetőnek, hogy a természetben, ugyanebben a formában előforduló vírus „pattanhatott át” valamiféle módon az emberre, miután az emberi légzőszervek szövetében lévő sejtekbe is megtanultak beépülni.

Azt, hogy a szigorúan titkos amerikai titkosszolgálati jelentésekhez is hozzáférő Pompeo miért most, és miért így, röviden látta jónak mindezt belengetni, még nem derült ki. Amerikai, az elnököt és kormányát is támogató, szélsőjobboldali propagandaoldalak azonban már hetek óta „elégtételt” és „elszámoltatást” követelnek Kínától a vírus miatt, a vírusról mint „kínai fegyverről” terjesztettek egyértelmű álhíreket, sőt, Lou Dobbs, az ugyancsak szélsőséges Fox News televízió művorvezetője a múlt héten már „hadüzenetet” is kívánatosnak tartott volna az ügyben.