Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kormányplakátok lepik el a hirdetőtáblákat, az olaszoknál csökkent az aktív fertőzöttek száma – Vasárnapi járvány-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

Cikkünk írása idején 2 998 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok Magyarországon, 10 786 honfitársunk tartózkodik hatósági házi karanténban, a gyógyultak száma 629, 340 fő elhunyt. A világban továbbra is növekszik a fertőzöttek száma, többek között Oroszországban és Brazíliában emelkedő ütemben.

Magyarország

Magyarországon jelenleg 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen, vasárnapra további 54 ember hunyt el a járvány következtében.

Habár a kormány rendszeresen ad hírt arról, hány ezer maszkot, tesztet és lélegeztetőgépet sikerült Magyarországra importálni, a hétfőn kezdődő érettségi vizsgák előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntartásában lévő 34 szakképzési centrumban dolgoznak jelenleg a végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók maszkkészítésen. Az MTI tudósítása szerint ezt „gyakorlatként” teszik.

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár vasárnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy különös hangsúlyt helyeznek az érettségizők biztonságára, sűrítenek a tömegközlekedési járatokon, illetve kötelezővé teszik a vizsgáztató intézményekben a maszkviselést a folyosókon és közösségi terekben, valamint kifejezetten ajánlják azt a vizsgákra kijelölt termekben.

A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akcióterv népszerűsítése érdekében a kormány újabb óriásplakát-kampányba kezdett,  az országszerte elhelyezett hirdetéseken olyan feliratok olvashatók, hogy „A hiteltörlesztések felfüggesztése” és „0 százalékos hitel a vállalkozóknak”.

A budapesti II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely vasárnap bejelentette, hogy a koronavírus-károsultak megsegítésére komplex intézkedéscsomagot fogadtak el: bérpótló támogatással, gondozási támogatással, albérletdíj-támogatással és megemelt támogatási összegekkel igyekeznek segíteni a veszélyhelyzetben nehéz körülmények közé kényszerült családok, egyedül élők és vállalkozások helyzetén.

Külföld

Olaszországban jelentősen mérséklődik a járványhelyzet, az aktív esetek száma csökkent, és több mint egy hónap után most először kétszáznál kevesebben haltak meg egy nap alatt koronavírusban. A fertőzöttek száma is viszonylag alacsony mértékben, ötszáz körüli számmal emelkedett.

Törökországban a járvány kitörése óta először fordult elő, hogy a betegségből kigyógyultak száma meghaladta az aktív esetekét, mintegy kétszázötvennel. Az intenzív osztályokon fekvő betegek száma ugyancsak csökkent.

Oroszországban rekordméretű növekedés volt tapasztalható az elmúlt 24 órában az új fertőzöttek számában, egy nap alatt 10633 megbetegedést regisztráltak a hatóságok. A halálozások száma viszont továbbra is csökken az országban.

Görögország megkezdte keleti szigeteiről a túlzsúfolt menekülttáborokban lakók elszállítását az ország kontinentális területeire, a notórius leszboszi Mória táborból már közel négyszáz menedékkérő evakuálását kezdték el megszervezni. A mediterrán ország az Európai Unió kérésének tesz eleget az akcióval.

Munka válság idején

A nap folyamán a Mérce több olyan hírrel is foglalkozott, ami a munkavállalók helyzetét elemzi a járványhelyzetben.

Itthon a Fidesz például kedden benyújtott salátatörvényében szereplő passzusok szerint bevezetné a Honvédségnél is a rabszolgatörvényt, ennek értelmében nem csak 400 óra túlszolgálatot lehet elrendelni, hanem akár az is átléphető abban az esetben, ha az alacsony létszám, illetve a megnövekedett igénybevétel miatt ebben a keretben nem oldható fel a túlszolgálat mennyisége. Tehát akár 400 óránál több túlórát is elrendelhet a honvédség.

Szintén itthon, a Hallgatói Szakszervezet többek között a Város Mindenkié csoporttal közösen országos kampányba kezdett a járvány miatt munkájukat elvesztő egyetemi hallgatók helyzetének felmérésére, és a segítségnyújtás lehetőségeinek kiszélesítésére.

Olaszországban Giuseppe Conte kormányfő kényszerült bocsánatkérésre, miután a márciusban, munkájukat elvesztőknek megígért segélyek még mindig nem érkeztek meg több ezer dolgozóhoz. Az országban több nagyobb állami segélyprogramot is kellett indítani korábban,mivel a déli tartományokban odáig fajult a helyzet, hogy több helyen csoportos élelemszerző akciókba kezdtek a kétségbeesett lakosok.

A németországi Birkenfeldben működő Müller Húsüzem külföldi, főleg román munkásai között több száz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak még áprilisban. A gyár igazgatója friss nyilatkozata szerint a tömeges megbetegedések okát véletlenül sem a rossz, fejenkénti 8 négyzetmétert is alig elérő, szűkös lakáskörülmények, illetve a zsúfolt közlekedés, vagy a gyártási sorok tömöttsége, hanem a románok közös időtöltési szokása magyarázza:

„A románok társasági emberek, olyan kulturális közegből jöttek, ahol az emberek szeretnek együtt mulatni.”

– mondta Stefan Müller.

(MTI; Reuters; 444)
Címlapkép: MTI/Sóki Tamás