Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életbe léptetné a kormány a honvédségnél a rabszolgatörvényt 

Ez a cikk több mint 3 éves.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd este nyújtott be a parlamentnek egy 39 oldalas salátatörvényt az „egyes jogállási tárgyú és egyéb honvédelmi kérdésekkel foglalkozó törvények módosításáról.” A törvényjavaslatban egy rövid bekezdésből kiderül, hogy

a Benkő Tibor honvédelmi miniszter által jegyzett javaslat élne a rabszolgatörvény adta lehetőséggel, és 400 órára emelné a honvédségben az éves túlóra-keretet.

Az érdekes részletet az mfor.hu szúrta ki, a cikk szerint ráadásul nem csak arról van szó, hogy legfeljebb 400 óra túlszolgálatot lehet elrendelni, hanem akár az is átléphető abban az esetben, ha az alacsony létszám, illetve a megnövekedett igénybevétel miatt ebben a keretben nem oldható fel a túlszolgálat mennyisége. Tehát akár 400 óránál több túlórát is elrendelhet a honvédség.

Korábban a keret legfeljebb 300 óra volt, ezt módosítaná most Benkő 400-ra úgy, hogy egyúttal kivette a legfeljebb szót a törvényjavaslat szövegéből. A benyújtott javaslat releváns részlete egész pontosan így hangzik:

„A Javaslat a túlszolgálat időtartamát emeli 300-ról 400 órára évenként az alábbi indokok alapján: időkeret alkalmazása esetén a munkáltatói jogkört gyakorló a túlszolgálatot nem előre rendeli el, hanem annak időtartamát az időkeret lejártakor állapítja meg. Az állomány tagjával a szolgálatteljesítési időkeret befejező időpontjával el kell számolni. […] A szolgálatteljesítés alakulását az állományilletékes parancsnok az időkeret lejárta előtt is figyelemmel kíséri, de létszámproblémák, megnövekedett igénybevétel miatt nem biztos, hogy szolgálatteljesítési idő szervezése keretében fel tudja oldani a túlszolgálat keletkezését, így átlépheti az éves keretet.”

Az is lényeges módosítás, hogy a munkáltató az időkeret lejártakor állapíthatja meg a túlszolgálatot, tehát a katonák év közben nem is tudhatják, mennyi túlórát rendelhetnek el tőlük – ezáltal a törvény nagy rugalmasságot biztosít a munkaidőben a munkáltató javára.

Ahogy az mfor.hu cikke is kiemeli, ez a módosítás egy eleve nem rózsás helyzetet tetézhet: a kormány ugyanis április 16-án elrendelte, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt túlszolgálat nem fog beleszámítani a katonák idei túlóra számaiba, miközben a helyzet következtében egyértelműen megemelkedett a munkaidejük.

Az általános szolgálati rend szerint ugyanis heti 40 órát dolgoznak a honvédek, készenléti jellegű beosztásban heti 54 órát, most viszont heti 60 óra a szolgálatteljesítési idejük.

A fegyveres erők közül nem csak a katonák munkaideje emelkedett a veszélyhelyzet hatására, a Független Rendőr Szakszervezet még április elején kérte a belügyminisztert arra, hogy ismerje el a rendőrök járvány idején fokozott kockázattal járó feladatvégzését, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) pedig a kormány által elrendelt túlszolgálat mértékét kifogásolta, amely a heti 48 órát is meghaladhatja.

A BRDSZ alelnöke, Szabó Zoltánné szerint ráadásul a járványhelyzetben szolgálatot teljesítő rendőrök számára nem biztosítottak a biztonságos munkavégzéshez szükséges körülmények: csak olyan maszok álltak rendelkezésükre, amelyeket 2-3 óránként cserélni kellene, nekik viszont 2-3 szolgálat erejéig lenne szükségük rá.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd