Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László szerint egyre kevesebb az esély arra, hogy normális viszonyok legyenek a parlamentben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kövér László a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút ma reggel. Az Országgyűlés elnöke többek közt arról beszélt, hogy napról napra amortizálódik a demokrácia intézményrendszerébe vetett közbizalom a világban, a szembenálló felek pedig sehol sem válogatnak az eszközökben, különösen, ha egymás lejáratásáról van szó.

Kövér szerint ha „a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet”, ami viszont teljesen tönkreteszi a demokratikus intézményrendszert. A fennálló állapotok akár anarchiához is vezethetnek, figyelmeztet a házelnök:

„hiszen hogyha nincs tisztelet, akkor nincs tekintély, ha nincs tekintély, akkor nincs engedelmesség, az alkotmányban rögzített intézményeknek pedig kellene, hogy legyen objektív tekintélyük, függetlenül attól, ki irányítja azokat.”

Mindez azonban Kövér értékelésében nem a Fidesz hibája, a kormánypárt ugyanis a „maga ura maradt”, mivel, ahogy a házelnök fogalmazott, „soha nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy ne a szívünk szerint dönthettünk volna, vagy ne a legjobb meggyőződésünk szerint dönthettünk volna arról, hogy mi ennek az általunk szolgálni akart nemzetnek az érdeke”. Az ellenzék ezzel szemben nem ilyen.

Az ellenzék politikai érdeke és célja Kövér szerint az, hogy a háborús állapotokat a végsőkig fönntartsa és véghez vigye, „és a külföldi megbízóik is ebbe az irányba terelik őket”.

Ebben még Gyurcsány Ferenc és pártja is részes annak ellenére, hogy a házelnök szerint egyedül a DK tekinthető valamelyest szuverénnek, „no persze nem abban az értelemben, hogy ne függne attól a globalista hálózattól, amelynek a része”, de ő dominálja az ellenzéki oldalt.

Kövér arra – legalábbis az MTI összefoglalója szerint – nem reflektált, hogy ezeknek az állapotoknak a kialakulásában a kormánypártoknak, vagy neki személyesen mekkora szerepe volt. Pedig csak néhány nappal ezelőtt jelentette ki maga Kövér, hogy „ez az ellenzék nem a magyar nemzet része”, de szót érdemel itt a kormány által irányított médiabirodalom is, ahol egyre-másra jelennek meg újabban olyan cikkek, amelyek az ellenzék szereplőinek emberi mivoltát kérdőjelezik meg.

Az ilyen támadások egyik főszereplője, Szabó Tímea szombaton posztolt a rendszerváltás utáni első Országgyűlés megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő parlamenti ülésről, amin az ellenzék nem vett részt. Szabó szerint eléggé árulkodó, hogy az Orbán Viktor által az ülésről közzétett fényképeken egyrészt nincsenek ellenzéki képviselők, másrészt nincsenek nők.

„Mindkettő igencsak szimbolikus azok után, hogy Kövér László a héten először az ellenzéket zárta ki a magyar nemzet közösségéből, azután a nőknek vetett oda két magvas gondolatot: mi azok vagyunk, akiknek kettessel kezdődik a személyi száma, és erkölcsi értelemben csak akkor vagyunk nők, ha teljesítjük a női princípiumot, azaz gyereket szülünk.

Hát 30 évvel ezelőtt, 14 évesen nem így képzeltem a szabad világot. Nem gondoltam, hogy három évtized után újra egy kirekesztő, másokat elnyomó kormány lesz hatalmon, hogy újra meg kell küzdenünk az alapvető szabadságainkért” – írja a Párbeszéd politikusa bejegyzésében.

Gyurcsány is bírálta Kövér korábbi megjegyzéseit, szerinte Áder János megsérti és meggyalázza alkotmányos szerepét az által, hogy „szótlan marad, miközben az ország egyik legmagasabb közjogi méltósága több millió honfitársát tagadja ki a közös nemzetből”.

(MTI)