Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb dehumanizáló cikkel jelentkezett a kormánypárti sajtó

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kevesebb mint egy hét telt el azóta, hogy a Magyar Nemzetben megjelent egy álnéven írt cikk, amely a Párbeszéd országgyűlési képviselőjéről, Szabó Tímeáról írta, hogy „egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből”. Most pedig a kormánypárti Magyar Hírlap közölt „Féregtempó” címmel cikket, amely hasonló hangnemet ütött meg, ezúttal azonban nem bújt álnév mögé a szerző.

A cikket, amely a „balliberális elméleteket és ezek képviselőit” férgeknek nevezi, Dippold Pál József Attila-díjas újságíró írta. A cikk felütése szerint „a férgek gátlástalanok. Ez lényük lényege, hiszen ha nem rágnák szét azt a fát, amiben fejlődnek, elpusztulnának.” A harmadik bekezdésben pedig már ki is derül, kik ebben az esetben a férgek:

„A harcias balliberális elméletek és ezek képviselői már több mint száz év óta igyekeznek minél jobban szétrágni, elpusztítani az egészséges társadalmakat. Azokat, amelyekben a rendet, az értékteremtő munkát, az élet továbbadásának szépségét, ez emberséget megtartó hitet és a derűs magabiztosságot éltetik.”

Dippold Pál Magyar Hírlapban megjelent „Féregtempó” c. cikkének első bekezdése.

Dippold szerint, amikor beüt a baj, akkor a „józan többség” mindenkivel összefog, ellentéteit félreteszi.

„A balliberális férgek lényegükből adódóan ennek éppen az ellenkezőjét teszik. Veszélyhelyzetben is rombolnak, viszályt szítanak, pusztítanak.”

A férgekre példákat is sorol: a „Gyurcsány Ferenc vezérelte” Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Donáth Anna. Utóbbi kettő „bábszínházuk főnökének, George Soros tervének végrehajtói” is Dippold szerint.

Ahogyan azt a Szabó Tímeát támadó cikkel kapcsolatban írtuk, az ilyen agresszív és dehumanizáló cikkek alkalmasak arra, hogy „megágyazzanak egy olyan közhangulatnak, amely tolerálja az esetleges fizikai erőszak alkalmazását is” – éppen Karácsony Gergely számolt be arról előző héten, hogy leköpték az egyik fővárosi idősotthon szociális dolgozóját, miután a kormánymédia a városvezetést lejárató hadjáratba kezdett a fővárosi idősotthonokban bekövetkezett vírusfertőzés miatt.

Szintén a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban hívta fel Tamás Gáspár Miklós arra a figyelmet, hogy az „náci (nem neonáci, nem posztfasiszta, hanem rendesen, igazán náci)” szöveg. „A legfontosabb náci toposz (közhely): az ellenfél fertőző, ragályt terjesztő, laboratóriumban létrehozott alacsonyrendű élőlény, nem természeti, de nem is emberi lény” – írja TGM.

Aggasztó tendenciát mutathat ez a két, egymás után megjelent cikk: a kormánypárti sajtó úgy tűnik, a járványhelyzetet arra használja fel, hogy az ellenzék emberi mivoltát megkérdőjelezze.

További aggodalomra okot adó trend az, hogy eddig ez a beszédmód – Karácsony Gergely kivételével – csak női politikusok ellen irányult. Az irányukban aránytalan mértékben áradó gyűlölet tapintható a kormánypárti politikusok reakcióiban, akárhányszor szólásra emelkedik a Parlamentben mondjuk Szél Bernadett, Gurmai Zita vagy Szabó Tímea.

Utóbbival kapcsolatban épp a mai napon engedte meg magának Kövér László házelnök a Bayer show-ban a következő kijelentést a 444 összefoglalója szerint:

„Én szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére.”

Bár a leférgezéstől még távol áll, a „2-essel kezdődő személyi szám” kifejezés használata árulkodó azzal kapcsolatban, mennyire látja Kövér magával egyenrangú személyeknek az ellenzék női képviselőit – vagy úgy egyáltalán, teljesértékű embernek.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás