Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint szétvertek a rohamrendőrök egy tüntetést Hongkongban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus-járvány ellenére több száz hongkongi fiatal  lepte el a városállam egyik bevásárlóközpontját, hogy énekléssel és skandálással hívják fel a figyelmet céljaikra.

A demonstrálók többek közt a „Szabadítsuk fel Hongkongot” „Korunk forradalma” jelszavakat skandálták, így hozva a Kína-barát kormány tudtára, hogy a lezárások ellenére továbbra is kitartanak demokratizáló követeléseik mellett.

A hónapok óta viszonylag csendes hongkongi utca csendjét azért is törték meg a fekete ruhás demonstrálók, mert a helyi rendőrség emberei az elmúlt két hétben mintegy 15 demokrácia-párti aktivistát vettek őrizetbe, ami az eddigi legnagyobb letartóztatási hullámok között van az autonóm városban.

Peking támogatásáról biztosította a hongkongi hatóságokat a letartóztatások során.

A legutóbbi alkalom, amikor igen súlyos összecsapásokra került sor a hongkongi aktivisták és a rohamrendőrök között éppen karácsonykor történt, akkor a hongkongi rendőrség többeket gumibottal vert meg, illetve könnygázgránátokat lőtt az esernyőket és kisebb tárgyakat hajigáló tüntetőkre. Az események egy pontján az egyik rohamrendőr fegyvert is rántott, bár végül nem lőtt bele a tömegbe.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki közel egy éve, hogy a kormány bevezette a kiadatási törvényt, amely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét.

Habár Carrie Lam augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, azóta már a kormány és vele a kormányzó távozását, valamint a tömeges rendőri visszaélések alapos kivizsgálását követelik. November végén a demokrácia-párti politikai erők (melynek soraiban több civil aktivista is található) elsöprő győzelmet aratott a városi önkormányzati választásokon, erről mi is beszámoltunk.

(Reuters)