Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kikötőket és kempingeket értékesítene a tavaly állami tulajdontöbbségbe került Balatoni Hajózási Zrt.

Ez a cikk több mint 4 éves.

Reogranizációs tervvel állt elő a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), mely alapján a cég bérbeadná a a vitorláskikötők üzemeltetési jogát, bezárna és értékesítene négy kikötőt, eladna két kempinget, szállodát és több hajót is, írja a Népszava.

A tervezetre május hatodikáig kell reagálniuk a társaság részvényeseinek – bár a szavazás tulajdonképpen formaság lesz, hiszen tavaly óta az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendelkezik tulajdontöbséggel a BAHART-ban. Tehát hiába ellenkezne a többi, részvényeket birtokló település önkormányzata – amelyek közül a legnagyobb résszel, tíz százalékkal, Siófok rendelkezik – már önmagában az MTÜ válasza is eldönti a vitát. Csopak polgármestere, Ambrus Tibor azt nyilatkozta a lapnak: a tervezetre természetesen nemmel fognak szavazni, hiába tudják, hogy ennek csak formai jelentősége van, a későbbiekben pedig megpróbálják majd megvásárolni.

A Népszava által megkérdezett települések polgármesterei egyébként csak akkor értesültek a tervezett változásokról, amikor e-mailben megkapták a tervezetet. Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, Lombár Gábor azt nyilatkozta a lapnak: amíg gyűjtik a véleményeket a közös állásfoglaláshoz, konkrétat nem  mondana, ám azt tudja, hogy

több polgármester is komolyan kritizálja a tervezetet.

Lombár szerint a BSZ-nek egyre nehezebb a dolga, ha érdekérvényesítésről van szó, ugyanis az „összbalatoni terveket gyakran felülírják a gazdasági tervek”. Az elnök azt nyilatkozta: reméli, hogy a BAHART majd kiköti a szerződésekben, hogy a megvásárolt telkek funkcióját nem lehet majd megváltoztatni, vagy a települések maguk zárják majd ki helyi rendelettel a másfajta hasznosítást.

A vízparti ingatlanok ugyanis sokkal többet érnének zárt lakóparkként, mint például kempingként. Ráadásul nem először fordulna elő, hogy egy megvásárolt kempingterület helyére egy oligarcha luxusszállodát építtet.

A Népszava ehhez kapcsolódóan megkereste a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Balatontouristot: elképzelhetőnek tartják-e, hogy résztvesznek majd a nyilvános pályázaton, ha meghirdetik az említett két kempinget? Kérdésükre a cég marketingmenedzsere, Vadászné Székely Orsolya azt válaszolta, hogy mindig is nyitottak voltak a portfóliójuk bővítésére. Hozzátette: az érintett kempingekről akkor tudnak majd nyilatkozni, ha megismerik az ingatlantulajdonos ajánlatát, elképzeléseit és megelelő idő áll rendelkezésükre, hogy kielemezzék azt.

Lengyel Róber, Siófok polgármestere a BAHART állami kézbe kerüléséről azt mondta: a fordulatot még támogatni is tudják, ha mindez a cég fejlsztése és nem „szétszedése és lenyúlása érdekében” történik. Lengyel szerint a határozat alapján viszont egyértelmű, hogy darabjaira akarják szedni a nagymultú céget. Ezért támogatja az egységes kiállást és állásfoglalást a tervezet ellen:

„egyszerűen nem nézhetjük tétlenül a Bahart széthordását, hiszen akkor hallgatólagosan cinkosokká válunk”

– mondta.

Címlapkép: MTI/Varga György