Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába működött volna együtt, a PDSZ háta mögött egyeztetett az államtitkár az érettségiről

Ez a cikk 4 éves.

Tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), miután tegnap, azaz pénteken Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár bejelentette, hogy szakmai csoportokkal, érintettekkel és szakértőkkel egyeztetve arra jutott, hogy május 4 és 21 között megtartják az érettségi vizsgákat. A miniszter Facebook-oldalán közzétett videóban számol be az egyeztetésekről és eredményükről, ezt az alább tudjátok megnézni:

Az egyeztetésen Maruzsa elmondása szerint részt vett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is – a PDSZ olvasatában egyedüli, nem a kormánynak alárendelt szervezetként, és az is kiderült, a PDSZ-t a másik nagy ágazati szakszervezettel ellentétben nem hívták meg. Mint közleményükben írják,

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tegnapi egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy ön kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett. A hírek szerint az egyeztetésen részt vett három kormányzati hivatal  képviselője (Oktatási Hivatal, Klebelsberg Központ, Tisztifőorvos), továbbá két olyan szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Diáktanács, amelyek  legitimációja egyértelműen a kormány jól megtervezett akaratából ered, és meglepő módon az a Pedagógusok Szakszervezete is, amelyik korábban 29 más társadalmi szervezettel és szakszervezettel együtt kérte az érdemi, széleskörű egyeztetést az  érettségivel kapcsolatban.”

Miután az államtitkár a nagyrészt a kormányzati döntésekhez a legtöbb esetben lojális szervezetekkel megtárgyalta a megtárgyalandót, kizárólag az Országos Diáktanács véleményét hozta nyilvánosságra, eszerint a szervezet 19 képviselőjével megtartott videokonferencián 17 diák szavazott az érettségik május 4-től kezdődő megtartása mellett.

A többi, az egyeztetésen résztvevő szervezet álláspontjait egyelőre nem ismerhettük meg, azonban miközben a legtöbbjükét borítékolhatjuk, a Pedagógusok Szakszervezeténél levélben érdeklődtünk afelől, milyen álláspontot foglaltak el a megbeszélésen.

A PSZ érettségivel kapcsolatok követeléseinek központi eleme eddig az volt, hogy mindenkit, aki részt vesz az érettségiben, teszteljenek le a COVID-19 betegségre a vizsgák előtti időszakban, hogy így elkerülhetővé váljon a vizsgák vírusgóccá válása.

Frissítés: a Pedagógusok Szakszervezetének válasza

„Kérdésére arról tájékoztatom, hogy a szó eredeti értelmében vett egyeztetés – a veszélyhelyzet miatt – nem volt, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) több levélben is jelezte aggályait az érettségivel kapcsolatban Maruzsa Zoltánnak, és az államtitkár ezekre válaszolt is. Tehát ebben az értelemben az államtitkár „jogilag” figyelembe vett több javaslatunkat is.

Az időponttal kapcsolatban a PSZ-nek az volt az álláspontja, hogy az oktatási akciócsoport, illetve a kormány van olyan információk birtokában, amelyek alapján megalapozott döntést tud hozni az érettségik biztonságos megszervezhetőségéről. Azt is egyértelműen jelezte a PSZ, hogy minden felelősség a kormányt terheli. Szintén egyértelműen kértük az érettségi folyamatában részt vevő valamennyi szereplő tesztelését. Külön határozottan kitértünk arra, hogy az idős, krónikus beteg pedagógusok, továbbá azok, akik más okból veszélyeztetve érzik magukat, ne vállaljanak munkát az érettségik idején.”

Tegnap, azaz péntek reggel a PDSZ még üdvözölte, hogy a kormányzat egyeztetéseket kezdeményezett az érintett szervezetekkel, és megnyugtató eredmények esetén hajlandó lenne az együttműködne, ahogy erre biztatná tagjait és támogatóit is. A PDSZ által felvetett problémák három csoportba oszthatók:

  1. A veszélyeztetett diákcsoportok egészségügyileg kifogásolhatatlan és érdeksérelem nélküli vizsgáztatásának megoldása, különös tekintettel a következőkre:
    • A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok biztonságának kérdése,
    • A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok esélyegyenlőségének biztosítása a felsőoktatási felvételi eljárás során.
    • A felnőttoktatásban érettségiző diákok egyenlő esélyeinek biztosítása.
  2. A pedagógusok biztonságos munkavégzése a vizsgáztatás során,
  3. A szakmailag kifogásolhatatlan érettségi vizsga feltételeinek megteremtése, különös tekintettel a jogszabályban előírt lebonyolító személyi állományra, eljárásrendre és egyéb feltételekre.

A szakszervezet szerint a fenti pontok nem tudnak teljesülni, amennyiben az érettségiket május 4-től megtartják – tekintve, hogy a miniszterelnök május 3-ra várja a járvány tetőzését, a meghatározott dátum azt jelentené, hogy a vizsgák épp a fertőzés legnagyobb kiterjedtsége idejére lennének időzítve.

A PDSZ mellett Trencséni László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint is rossz ötlet az érettségik május eleji megtartása, derül ki a Népszavának adott interjújából. Mint mondta,

„A döntési mechanizmus és a döntésekről szóló kommunikáció igen nehezen követhető. De az biztos, hogy az érettségiről szóló kormányrendelet kiadása és a meghirdetett időpont közti idő félelmetesen rövid, nem csupán a szervezők, de a felkészülő diákok számára is. Másrészt a koronavírus-járvány május 3-ára meghirdetett tetőzése és a május 4-i vizsgakezdés egészségügyi kockázata óriási.”

A kormányzat az elmúlt időszakban hallani sem akart az érettségik elhalasztásáról, egészen odáig menve, hogy Maruzsa az ezt követelő PDSZ-t a sokak által elítélt és terrorszervezetként kezelt Vörös Hadsereg Frakcióhoz hasonlította, amin a szakszervezet természetesen kiakadt, de a korábbiakban sem volt felhőtlen az oktatási államtitkárság és a PDSZ viszonya.

Tegnapi cikkünkben azt írtuk,

„Hogy ezután az adok-kapok után vajon az oktatási kormányzat mennyire lesz együttműködő a szervezetekkel, azt azért nem annyira nehéz kitalálni – már csak annak tükrében sem, hogy az elmúlt években sem arról voltak híresek, hogy érdemben tárgyaltak volna az oktatás átalakítását célzó intézkedésekről.”

Erre most nagyjából választ kaptunk, azonban hiába, immár kevesebb, mint tíz nap van hátra az érettségi vizsgák kezdetéig, ne feledjük, hogy a kormány akármilyen sziklaszilárdnak mutatkozik is, társadalmi nyomásra hajlamos változtatni álláspontjain, ennek egyik leglátványosabb megnyilvánulása is az oktatás területén volt a járvány alatt, mikor bejelentették, hogy mégiscsak bezárják az iskolákat.

A PDSZ nem csupán az érettségik elhalasztását tartja jó megoldásnak, közleményükből kiderül, hogy hasonlóan a Szlovákiában bevezetett rendszerhez, a tanulók korábbi teljesítménye alapján megajánlott jegyeket is elfogadhatónak tartanák.

„Nagyon sajnáljuk, hogy nem vett példát szlovák kollégájától, Branislav Gröhling oktatási minisztertől, aki – felülbírálva az ország tisztifőorvosának véleményét – érettségi helyett a jegymegajánlás mellett döntött, és nem kockáztat emberéleteket.”

Erről Trencséni is beszélt a Népszavának, véleménye szerint ez is lehet egy megoldás, azonban mivel a diákok másképp készülnek az évközi megmérettetésekre, mint az év végi érettségire, mely továbbtanulásukra előzetes terveik szerint nagyobb hatással van, elképzelhető, hogy hátrányosan érintené a rendszer a tanulókat, de vannak más buktatói is. Mindazonáltal a szakember magát az érettségit elavult gyakorlatnak tartja, melyet ideje volna meghaladni az oktatásban.

Mindazonáltal akár halasztás, akár jegymegajánlás útján, a PDSZ mindenképp az érettségi vizsgák május 4-től kezdődő megtartása ellenében foglal állást, és közleményében erre szólítja fel az államtitkárt is:

„Ön megkésve és sebtében hívott össze egy, az önök szempontjából kockázatmentes látszat-egyeztetést. Még a résztvevők többségének véleménye sem derült ki. Erre az „egyeztetésre” hivatkozva ön bejelentett egy olyan megoldást, amelynek egészen biztos, hogy  lesznek áldozatai, valódi felelőse azonban nem.

Államtitkár úr, azonnal vonja vissza mai döntését! Ha ezt nem teszi meg, ön is legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke.”

Címlapkép: MTI/kormany.hu