Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belső adatok szerint már 320 ezren keresnek munkát Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Immár 320 ezernél is többen veszítették el a munkájukat idén Magyarországon, derül ki abból a belső feljegyzésből, amely az ATV birtokába került, állításuk szerint az Innovációs- és Technológiai Minisztériumból.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárságról származó feljegyzés adatsora szerint 2019 15. hetére 320.624 regisztrált álláskeresőt tartanak számon az országban, ez kicsit több mint 12 ezres növekedés a 14. heti 308.624 főhöz képest.

További, súlyosnak látszó részlet, hogy ezeknek az álláskeresőknek mintegy 20%-a, tehát ötöde 55 éves, vagy annál idősebb, további egyhetedük 25 éven aluli, és 53%-uk középfokú, vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezik. A diplomások között ez az arány a hivatalos statisztikában jóval alacsonyabb, 6.2%.

A munkanélküliek összetételéből az is egyértelműen látszik, hogy a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás különösen megszenvedte a koronavírus-járvány miatti leállást: míg a korábbi, 14. heti adatsorban 4.0-4.8% volt ennek a szektornak az aránya, addig most 13%.

A leginkább érintett megyék sorrendben Csongrád, Veszprém, Vas és Zala, mindegyikük esetében 20% fölötti a szektor aránya az álláskeresők között.

Noha a hivatalos és részletes munkaügyi statisztikák publikálását a kormány későbbre ígérte, a most kiszivárgott adatokra már több utalás is történt ezekből a körökből.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio.hu konferenciáján arról beszélt többek között, hogy a GKI-hoz hasonlóan, az MNB várakozásai szerint hatalmas ugrás várható a munkanélküliségben, és 485 foglalkozási körből 165 sérülékenynek számít, a Google Trends szerint négyszer annyian keresnek munkát, mint 2008-ban a Lehmann Brothers bankház becsődölése után.

A sérülékeny foglalkoztatási körökben ráadásul az alsó középosztály dolgozik.

Hogy a banki vezető mely társadalmi csoportot érti alsó középosztály alatt, az a terminológia képlékenységéből fakadóan nem teljesen világos, azonban a társadalom széles rétegei veszítik el munkájukat, közülük is a legsérülékenyebbek között vannak a munkaerőközvetítők által foglalkoztatott munkások, akik közül sokaknak egyik napról a másikra szűntek meg az állásaik.

Szintúgy nehéz helyzetbe kerültek sokan, akik a szolgáltatóiparban dolgoztak, kiváltképp a vendéglátásban és a turizmusban: miután a világ jobbára bezárkózott, elmaradtak a külföldi és magyar turisták is, a vendéglátóhelyek pedig szinte csak akkor tudnak talpon maradni, ha vállalnak kiszállítást.

A Központi Statisztikai Hivatal adatsorai szerint 2019 végén a regisztrált munkanélküliek száma 159.7 ezer volt. A 300 ezret ez a szám utoljára 2015 legvégén haladta meg.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor