Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még a kevésbé kormánykritikus szakszervezetek is felszólaltak Maruzsa Zoltán terroristázása ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Széleskörű felháborodást váltott ki a szakszervezetek részéről Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár, miután szombaton az egykori NSZK területén működő Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali fegyveres csoporthoz hasonlította  az érettségi megtartását bíráló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét.

Az államtitkár egészen pontosan azt javasolta, „fontolják meg, hogy módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, sokkal jobban lefedné a tevékenységüket”.

Miután a PDSZ vasárnap reagált Maruzsa kijelentésére, ma egy szakszervezeti akciószövetség részeként, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (EVDSZ), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ) közös nyilatkozatban is kiállt az államtitkárral szemben.

A szakszervezeti akciószövetség szerint „egy demokratikus jogállamban nem megengedhető, hogy egy tanárok és diákok érdekeit jogszerűen védő szakszervezetet egy szélsőbaloldali terrorszervezethez hasonlítson bárki” – de főleg nem az állam egyik képviselője -,  azért azt követelik, Maruzsa kérjen nyilvánosan bocsánatot, amennyiben pedig erre nem hajlandó, azonnal mondjon le.

A szakszervezetek továbbá azt is követelik, hogy a kormányzat haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a pedagógusok és a diákok érdekképviseleteivel annak érdekében, hogy az ez évi érettségi lebonyolítása ne tegye ki kockázatnak tanárok, diákok és hozzátartozóik tízezreit a koronavírusnak.

Az akciószövetség mellett a majdnem az összes szakszervezetet tömörítő nagy konföderációk is kiálltak a PDSZ mellett, szintén Maruzsa bocsánatkérését követelve.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös nyilatkozatot adott ki, melyben arról írnak, „szerencsétlen, ízléstelen és rossz érzést keltő” a terrorizmushoz hasonlítani azt, hogy egy szakszervezet kiáll a munkavállalók érdekeiért.

A közös kiállás érdekessége egyébként, hogy még a kevésbé kormánykritikus Liga és Munkástanácsok is elítéli Maruzsa szavait és az érettségi lebonyolításának körülményeit, miközben utóbbi szervezet elnöke nemrég épp a kormány gazdaságvédelmi, illetve járványügyi intézkedéseit támogatta nyíltan.

„Szomorú, hogy megalapozott szakmai érvek és érdemi párbeszéd helyett inkább az ellenségkép gyártás egyszerű eszközéhez nyúl ismét a kormány a szakszervezetekkel szemben. Az államtitkár úr, azért nevezte terroristának a PDSZ-t és tagjait, mert a pedagógus társadalom elégedetlenségének adtak hangot amiatt, hogy a kormány az érintettek bevonása nélkül döntötte el az idei érettségi lebonyolításának idejét és módját”

– fogalmaznak.

A szakszervezeti konföderációk szerint ésszerű lett volna az érettségi vizsgák idejéről és módjáról egyeztetni, és azt nem két és fél héttel előtte bejelenteni. A helyzetet ráadásul tovább nehezíti, hogy a járvány várhatóan május harmadikán, épp egy nappal az érettségik kezdete előtt fog tetőzni, miközben a tanárok nem tudnak majd megfelelő távolságot tartani a diákoktól, hiszen ki kell osztaniuk a feladatlapokat.

„A PDSZ felhívását mindenki értékelheti vérmérséklete és világnézete alapján, de egy szakszervezet több ezer fős tagságát terroristákhoz hasonlítani és ennek a közmédiában hangot is adni elfogadhatatlan! Felszólítjuk Maruzsa Zoltán államtitkár urat, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében kérjen bocsánatot a PDSZ vezetésétől valamint a pedagógus és oktatásban dolgozó tagjaitól!”

– írják.

Címlapkép: MTI/kormany.hu