Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azonnali hatállyal állami kézbe került a gyógyszeripari kapcsolatokkal rendelkező Kartonpack Nyrt. irányítása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma reggel 11 órától, azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonták a debreceni székhelyű tőzsdei céget, a Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t, szúrta ki a HVG. A rendelet a ma reggeli Magyar Közlönyben jelent meg, a cég tulajdonosai helyett mostantól a kormánybiztos dönthet mindenről, ami a Kartonpackkal kapcsolatos.

A Kartonpack kisipari szövetkezetből alakult nyereséges vállalkozássá, amelyet jó ideig Kulcsár Attila vezetett. Kulcsár a róla elnevezett, 2003-ban kirobbant brókerbotrány (a Kulcsár-ügy)  miatt lehet ismerős, a férfi ellen sikkasztás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügysészség. Kulcsár Attila az ügy másodrendű vádlottjaként három év szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték, valamint eltiltották a cégvezetéstől, ám ezután még egy évig volt a Kartonpack ügyvezetője. Miután a HVG megírta az esetet, a Magyar Nemzeti Bank 24 órán belül eltűntette Kulcsárt az elnöki posztról; a Kartonpack tulajdonlásáért ezután hosszas harc folyt a cégen belül.

A Magyar Közlönyből nem derül ki pontosan, mi indokolta a cég iránytásának állami kézbe vételét, mindenesetre innentől a kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, Juhász Edit bármilyen döntést meghozhat a „a társaság működőképességének fenntartása, az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében”.

Juhász tehát, aki a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára is, akármelyik vezetőt leválthatja, beszámoltathat, a cég összes szerződését felmondhatja, mindenbe beletekinthet és mindent olyat megtehet, ami egyébként az igazgatóság vagy a közgyűlés hatáskörébe tartozna.

A Kartonpack irányításának állami tulajdonba vonását a nemrég elfogadott felhatalmazási törvény teszi lehetővé. A HVG azzal kapcsolatban, hogy mi indokolja a döntést, megkereste az Operatív Törzset, illetve a Miniszterelnökséget is de még nem válaszoltak. Valószínűsíthető azonban, hogy azért, mert a Kartonpack honlapja alapján a cég szoros kapcsolatot ápol a gyógyszeriparral.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher