Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A koronavírus miatt fokozódik a menekültellenes paranoia Görögországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A haditengerészetet is az Égei-tengeri partőrség segítségére küldte a görög honvédelmi miniszter, miközben a baloldali ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy koronavírussal fertőzött menekültek érkezéséről szóló álhírekkel próbálja hangolni a közvéleményt – írja a DeutscheWelle.

Nikosz Panagiotopulosz a Skai TV-csatornának adott interjút, amelyben kijelentette: információi vannak arra nézve, hogy Törökország a februárihoz hasonló akció keretében menekülteket készül az Unió határára küldeni, ám ezúttal nem szárazföldön, hanem az Égei-tengeri szigeteken keresztül. A miniszter szerint már 2000 menekültet át is szállítottak a Leszbosz és Híosz szigetek közelében található török partokra.

A miniszter emlékeztetett, mindent megtesznek a menekültek kint tartása érdekében, ennek nyomán a görög sajtóban „úszó falként” kezdtek hivatkozni a haditengerészet egységeivel megerősített partiőrségre.

A német Die Welt a napokban a görög tárcavezetőéhez hasonló értesüléseket közölt: a lap szerint hétvégén a török hatóságok a szíriai határ közelében található Osmaniye városából 2000 menekültet szállítottak át a Földközi-tenger partjára, Izmirbe, és a görög szigetekre való átkelésre buzdították őket. A lap azt írja, Ankara a februárihoz hasonló helyzetet akar kirobbantani, amikor is több ezer menekültet engedett a török-görög szárazföldi határra, ahol komoly feszültség alakult ki a görög rendőrség és a menedéket kérni akarók között. A török hatóságok végül március elején ürítették ki az érintett határszakaszt.

A görög jobboldali sajtó nem ódzkodik a koronavírus-járvány és a menekültkérdés összekötésétől sem. „Szakavatott forrásokra” hivatkozva a Ta Nea című lap egyenesen arról cikkezett, Erdogan vírusfertőzött menekülteket akar Görögországba csempészni.

A baloldali Sziriza szerint ezen híresztelések forrása maga Kiriakosz Micotákisz jobboldali kormánya, amely ilyen típusú célzott kiszivárogtatásokkal próbálja tovább korbácsolni a társadalom egyes részeiben meglévő menekültellenes érzelmeket, félelmeket.

Az Ekhatimerini portál közben arról ír, hogy húsvét után a görög hatóságok megkezdik 2300 menekült áttelepítését a szigeteken található túlzsúfolt táborokból a szárazföldre, járványvédelmi célból. Az áttelepítésre kiszemeltek ugyanis főként a veszélyeztetett korcsoportból kerülnek majd ki, és nem táborokban, hanem kisebb központokban, lakásokban és hotelekben lesznek elhelyezve. A nemzetközi civil szervezetek jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy a többszörösen túlzsúfolt táborok kiemelten komoly járványveszélyt rejtenek, ezért szorgalmazzák azok kiürítését is.

Főleg azután, hogy április legelején az ország északi részében található ritsonai menekülttáborban 20 embernél azonosították a fertőzést.

A menekültekkel szembeni elutasítás Görögországban ráépül a Törökországgal szembeni hagyományos gyanakvásra, paranoiára is, a kettő kölcsönösen erősíti egymást. Nem segít a helyzeten, hogy a török kormányzat cinikus módon rájátszik a görög lakosság félelmeire, a görög hatóságokat pedig a nemzetközi jog megsértésével, illetve ártatlan emberekkel szembeni kegyetlenkedéssel vádolja.

Utóbbi vád persze kétségtelenül igaz, a probléma viszont az, hogy a török hatóságok csöppet sem viselkednek kevésbé embertelen módon az ott tartózkodó menekültekkel – ahogy arra a HVG.hu-n megjelent friss riport is tanúskodik. Az európai államok által elkövetett jogtiprásokat Ankara saját jogtiprásainak igazolására használja csupán, a két fél közé rekedt menekültek helyzetét pedig a mostani járvány csak még mostohábbá teszi – erről bővebben itt írtunk.