Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Béremelés helyett a karácsonyi pénzből kaptak előleget a postások

Ez a cikk több mint 4 éves.

Azonnali béremelés helyett átlagosan 45 ezer forintos, egyszeri juttatásban részesültek a Magyar Posta dolgozói a járványhelyzetre reagálva – tudta meg az Mfor.hu. A juttatást az állami cég a dolgozók előre betervezett, karácsonyi jutalmából hasította le, és tette azonnal elérhetővé.

Az összeg átlagos, tehát helyzetétől függően van, aki többet, és van, aki kevesebbet vehet kézhez, az ugyancsak átlagosan 185 ezer forintos év végi juttatása terhére. A juttatásból viszont még így sem kaptak azok, akik próbaidőn vannak a Postánál.

Ahogy azt a lap is kiemelte, a januári-februári időszak a Postánál is a szakszervezet és a munkáltató közötti bértárgyalások időszaka, és szakszervezeti források szerint ennek során a mostani juttatásnál lényegesen nagyobb mértékű béremelést kívántak elérni. A tárgyalások azonban a veszélyhelyzet március eleji kihirdetésével, és a járványhelyzet okozta rendkívüli körülmények között félbeszakadtak, mivel a költségvetés teljes újratervezésére volt szükség a helyzet kezelésére.

Ez pedig ahhoz a furcsa helyzethez vezetett, hogy teljesen esetlegessé vált, melyik állami cégnél járnak már a kialkudott, 2020-as bérek (ilyen a vasút, amelynél a megállapodásról már mis is beszámoltunk), míg a postásoknak továbbra is 2019-es szintű a fizetésük.

(Fotó: MTI / Varga György)

A mostani juttatások teljes összegét az Mfor.hu egymilliárd forint körüli összegre becsüli, ezt jelzi az is, hogy arra Bártfai-Mager Andrea miniszternek is áldását kellett adnia. A helyzet viszont azt is eredményezte, hogy a Volánbusztól, vagy a MÁV-tól eltérően a Postánál továbbra is teljesen bizonytalan, kapnak-e januárra visszemenően béremelést a dolgozók.

Pedig az is nyilvánvaló, hogy a rendkívüli helyzetben, a vírusjárvány miatt veszélyesebb környezetben, a postásoknak továbbra is ugyanúgy kell dolgozniuk, mint máskor. Feladatuk ugyancsak kiemelt, hiszen a különböző csomagok, küldemények mellett például a nyugdíjakat is nekik kell kivinniük,

ez hónapról-hónapra 1,1 millió ember megélhetését érinti, akiknek átutalással nem lehet a nyugellátást elküldeni.

Azt korábban mi is megírtuk, és most az Mfor cikke is emlékeztet rá, hogy a Posta elsősorban ingatlanjai értékesítéséből próbálta korábban megoldani, hogy körülbelül 29 ezer dolgozója többségének folyamatos béremelést tudjon biztosítani, mivel erre plusz kormányzati forrást nem kaptak. Ráadásul 2019 végén több kisebb posta bezárását és leépítéseket is kilátásba helyezett a cég, anyagi helyzete miatt.

A Magyar Posta Zrt. ezért továbbra is elsősorban egy nagyobb értékű ingatlanja (Üllői út 114-116.) értékesítésében bízik, amelyet a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó BIF Zrt-vel közösen tulajdonol, és amelyet most ismét, ezúttal 1,2 milliárdos vételárért hirdetett meg. Mivel a veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Vagyonkezelő az állami tulajdon eladását is korlátozta, ezért a Posta minimális állami tulajdonhányad megtartásával adná el a toronyházat. Ezenkívül továbbra is próbál az állami cég megszabadulni jó néhány, elhanyagolt állapotban lévő balatoni üdülőtől is.

Kérdéses azonban, hogy a koronavírus-járvány következtében zuhanó ingatlanpiaci árak következtében ez valójában mennyi pénzt hozna most a konyhára.

Címlapkép: Fotó: MTI / Varga György