Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezer munkavállalót elbocsát, sokakat pedig kényszerszabadságra küld a WizzAir

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott nemrég, „a turisztikai szezon idén kampó”- és ez a vendéglátásban dolgozók mellett nagyban érintheti például a légitársaságok dolgozóit is.

A WizzAir mai közleménye szerint a felső vezetők fizetését átlagosan 22 százalékkal, a pilótákét, légiutas-kísérőket és az irodai dolgozókét pedig átlagosan 14 százalékkal csökkentik a koronavírus-járvány miatt. A magyar alapítású fapados légitársaság emellett ezer munkavállaló elbocsátásáról is döntött, illetve minden eddiginél több embert küld kényszerszabadságra.

Az európai légi forgalmat koordináló Eurocontrol szerint drasztikusan csökkent a repülők száma a koronavírus-járvány miatt az utóbbi hetekben: az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel.

A WizzAirnél márciusban az utasforgalom 34 százalékkal csökkent, jelenleg a társaság a korábbi kapacitásai mindössze 3 százalékán üzemel. Mivel a cég folyamatos cash flow-ra építve működik, vagyis rengeteg pénzt fizet ki a beszállítóinak, alvállalkozóinak, amit a jegybevételekből fedez, így gyorsan változik a cég készpénzállománya. Ezzel a modellel csak akkor van gond, ha a bevétel állandósága, vagy növekedése visszaesik – ilyenkor már 10-20 százalékos csökkenés is kifizetési nehézségeket okozhat.

A március 31-ével zárult negyedik pénzügyi negyedévben a cég várhatóan 70-80 millió eurós veszteséget könyvel el, ennek ellenére  1,5 milliárd euró szabad készpénzállománya van, anyagi helyzete stabil, sőt az Abu Dzabi-i leányvállalatának megalapítása sem áll le.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a WizzAir vezérigazgatója már tett utalásokat arra, hogy több dolgozó elbocsátása és más komoly megszorítások is jöhetnek, mivel az április-júniusi negyedévre eddig példátlan visszaeséssel számol a cég.

A leépítések a cég vezető tisztségviselői közt már korábban megtörténtek, itt a 46 főből 38-an folytathatják a munkát. Emellett felfüggesztették a további pilóták és egyéb szakemberek toborzását, azonnali hatállyal felmondták a hallgatói és gyakornoki szerződéseket és fizetetlen szabadságot ajánlottak az állományban maradtaknak.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd