Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elbocsátások a WizzAirnél, a koronavírus miatt féléves visszaeséssel számolnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról korábban írtunk, a koronavírus egészségügyi és gazdasági szempontból is a dolgozókat, a bérből élőket fogja érinteni a leginkább. Míg itthon az egészégügyi állapot még nem annyira aggasztó, hogy konkrétan meg lehessen határozni, milyen csoportok a leginkább károsultjai, addig az első hivatalos gazdaság lépés megtörtént a vírus miatt kieső bevételek kompenzálására.

A WizzAir magyar alapítású fapados légitársaság alapító-vezérigazgatója, Váradi József egy, a Magyar Hanghoz eljutatott belső levélben a mai napon arról ír, hogy mivel az április-júniusi negyedévre eddig példátlan visszaeséssel számol a cég, több dolgozójának elbocsátását és más komoly megszorításokat is eszközölni fognak.

A leépítések a cég vezető tisztségviselői közt már megtörténtek, itt a 46 főből 38-an folytathatják a munkát. Emellett felfüggesztik a további pilóták és egyéb szakemberek toborzását, azonnali hatállyal felmondják a hallgatói és gyakornoki szerződéseket és fizetetlen szabadságot ajánlanak az állományban maradtaknak.

Mivel a cég folyamatos cash flow-ra építve működik, vagyis rengeteg pénzt fizet ki a beszállítóinak, alvállalkozóinak, amit a jegybevételekből fedez, így gyorsan változik a cég készpénzállománya. Ezzel a modellel csak akkor van gond, ha a bevétel állandósága, vagy növekedése visszaesik – ilyenkor már 10-20 százalékos csökkenés is kifizetési nehézségeket okozhat.

A beszállítókkal kötött szerződéseket újra tárgyaljak és a fizetési határidőket megpróbálják kitolni. A cég jelenleg 60-120 napos kifizetési határidővel köt szerződéseket a beszállítókkal, ezek növelése az ellátó cégek számára is nehézséget jelenthet majd. Az egyik legnagyobb partner a ferihegyi földi kiszolgáló a cég, az állami tulajdonú MGH (Malév Ground Handling) már így is komoly visszaesést tapasztal a kieső olaszországi járatok miatt.

A további működési és beruházási kiadásokat ezentől csak külön felülvizsgálat után hagyják jóvá, a repülőgép-beszerzési kifizetések átütemezése is napirendre került. A cég a 2001-es terrortámadást és a 2003-as SARS járványhoz hasonlóan féléves visszaeséssel számol, ami az áprilisi szezon kezdést már biztosan érinti. A szakértők és Orbán Viktor szerint azonban „a turisztikai szezon idén kampó”.

(MagyarHang)

Címlapkép: Wikipédia