Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A koronavírus okozta halálesetek fele szociális otthonokban történik Európa számos országában

Ez a cikk több mint 4 éves.

A London School of Economics egyetem akadémikusai Európa-szerte elkezdtek adatokat gyűjteni a koronavírus áldozatairól, és bár még a kutatás elején járnak, az már most látszik, hogy számos országban az elhunytaknak nem kevesebb, mint a fele valamilyen szociális otthon lakója volt – írja a Guardian.

Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és Belgiumban a felmérés szerint 42 és 57 százalék között mozog azoknak az áldozatoknak az aránya, akik idősek otthonában vagy más szociális intézményben laktak, mert ápolásra szorultak.

Az egyetem által összegyűjtött adatok szerint így alakultak a szociális otthonok halálozási arányai a vizsgált országokban:

Olaszország: 45%, Franciaország: 45%, Belgium: 42%, Spanyolország: 57%.

A kutatók emellett pedig felhívták arra is a figyelmet, hogy az Angliában és Wales-ben eddig közölt adatok súlyosan alábecsülik, hogy a szigetországban hány ilyen haláleset lehetett. Ott ugyanis március 27-ig csak 20 szociális otthonban lakó áldozatról számoltak be, de valójában ennél biztosan sokkal többen vannak. Az LSE akadémikusai erről keddre ígértek friss beszámolót. Eközben Írországról már lehet tudni kormányzati tájékoztatóból, hogy jelenleg a koronavírus miatt elhunytak 54 százaléka volt szociális otthon lakója.

A kutatók hangsúlyozták, hogy mivel különböző forrásból származó adatokkal dolgoznak, nehéz összehasonlítani az egyes országok számait, hiszen minden kormány más módszertannal dolgozik a felmérésekkor.

Adelina Comas-Herrera, az egyik résztvevő akadémikus azonban elmondta, hogy most az adatok frissessége az első, így igyekeznek minél gyorsabban adatokat közölni, még ha ez kevésbé átgondolt kutatásmódszertant is eredményez.

„Ha a források ellenőrzésének tökéletes módjára várnánk, túl késő lenne ahhoz, hogy bármilyen változást érjünk el” – fogalmazott.

A koronavírus idősek otthonában való elterjedése Magyarországon is gondot okozott az elmúlt hetekben. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere április 3-án bejelentette, a Pesti Úti Idősek Otthonának 5 lakója igazoltan fertőzött, és további 13 került kórházba fertőzésgyanús tünetekkel. A kormányhivatal már másnap vizsgálatot rendelt el az otthonban, április 7-én pedig már 53 lakónál és 12 ápolónál mutattak ki fertőzést. A fertőzöttek közül másnapra négyen meghaltak. Április 10-én 151-re növekedett a fertőzöttek és hétre az elhunytak száma.

A kormányközeli média ezek után a főpolgármester felelőtlenségét és alkalmatlanságát hangoztatta, ugyanakkor április 12-én Karácsony arról írt Facebook oldalán, hogy a tisztifőorvosi szolgálat vizsgálata mindent rendben talált, amikor a központi utasítások tekintetében.

A vírus minden bizonnyal úgy került az intézménybe, hogy a főpolgármester többszöri kérése ellenére, tesztelés nélkül kerülhettek vissza fertőzésgyanús személyek az idősotthonba.

(The Guardian)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila