Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénzcentrum: jön a nagyobb vállalkozásokat segítő, uniós támogatási program

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jóváhagyott az Európai Bizottság egy magyar vállalkozások által igényelhető támogatási programot, amelynek kerete 50 milliárd forint, írja a Pénzcentrum. A segítséget elsősorban feldolgozóipari cégek, illetve üzleti szolgáltatásokat nyújtó közép- és nagyvállalkozások (akik 51 főnél többet foglalkoztatnak) vehetik igénybe.

A koronavírus gazdaságra gyakorolt hatása igen jelentős, rengetegen vesztítik el munkájukat azért, mert a munkáltató is elesett bevételének nagy részétől; Budapesten a népszerű sétálóutcák vendéglátóhelyiségei is kénytelenek lehúzni a rolót. A budapesti kis- és középvállalkozásokat pedig azzal próbálja támogatni az Fővárosi Önkormányzat, hogy a tőlük bérelt ingatlanoknak pár hónapig nem számláznak bérleti díjat, de így van ez több vidéki nagyvárosban is.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hét elején a kormány gazdaságmentő csomagjával kapcsolatosan arról számolt be az ATV-nek: már most annyian mentek tönkre, hogy azzal nem tudnak mit kezdeni.

Az Európai Bizottság most bejelentett programjában azok a cégek vehetnek részt, akik legalább 25 százalékos árbevétel- vagy megrendelésállomány csökkentést szenvedtek el az előző időszakhoz képest. Ez az időszak lehet rövidebb is (egy, vagy akár három hónap), a lényeg, hogy a vállalat igazolni tudja azt.

Csak új, valamint meg nem kezdett beruházásra lehet a támogatást igényelni:

  • 150-300 ezer euró beruházás esetén 30%,
  • 300-500 ezer euró beruházás esetén 40%,
  • 500-800 ezer euró beruházás felett 50%,
  • de legfeljebb 800 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A támogató csomag jellemzői pedig a következőek:

  • területi lehatároltság: a támogatás Magyarország egész területén igénybe vehető,
  • a beruházási megvalósítás mellett a cégeknek azt is vállalniuk kell, hogy megtartják a bázisszámukat (tehát a megvalósítás végéig nem bocsájtanak el alkalmazottakat),
  • az összeg száz százaléka felvehető előlegként, nem kell banki biztosíték,
  • az áttelepítést, a relokációt szolgáló fejlesztések is támogathatóak, amennyiben a többi feltétel megvalósul.
  • a kérelmek benyújtására leghamarabb idén májustól, legkésőbb pedig idén november harmincadikáig van lehetőség és a program által támogatott beruházást pedig jövő év június utolsó napjáig kell befejezeni.
Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt