Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezer bevándorló orvos segítene azonnal az USA-ban, de vízumuk megtiltja nekik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Egyesült Államok bonyolult munkaügyi vízumrendszere és bevándorlási hivatala miatt legálisan nem segíthet a jelenleg több gócponttal, fertőzöttek tízezreivel járó amerikai koronavírus-válság frontvonalán több tízezer, munkavízummal nem rendelkező de képzett orvos.

Az Intercept szerint az egyre szigorodó feltételekkel kiadott J-1 es „látogatói dolgozókra” vonatkozó vízumok ugyanis ennyi, az USA valamelyik kórházában dolgozó, de külföldi állampolgárságú orvos számára akadályozza meg, hogy az ország bármelyik másik kórházában pénzért, vagy önkéntes alapon munkát vállalhasson. A vízum ugyanis csupán azt teszi lehetővé, hogy az annak költségeit álló egészségügyi intézményben végezhessen az illető munkát.

A szigorú szabályokat még most, a COVID-19 során, New Yorkban kialakuló, elkeserítő és orvoshiányoz helyzetben sem oldotta fel a szövetségi kormány.

A lap riporterének nyilatkozó indiai tüdőspecialista, Shantanu Singh például egy nyugat-virginiai klinikán dolgozik, ahol a járvány eddig még nem okozott súlyos létszám-emelkedést a betegek között. Singh elmondása szerint azonnal, és ingyen is vállalna segítő munkát New York City kórházaiban, erre azonban legális keretek között nincs lehetősége, pedig havonta összefüggő 15 szabadnapot is rá tudna szánni a gyógyításra, és az elkeseredett New York-i orvosok felhívásai is egyre szaporodnak.

Singh azonban a segítséggel azt kockáztatja, hogy vízuma feltételeit megsérti, és esetleg a korlátozások feloldása után azonnal vissza is küldhetik, vagy kitoloncolásra várók közé kerülhet, egy zárt intézménybe.

A problémával koránt sincs egyedül: az Egyesült Államok kórházaiban praktizáló orvosok mintegy egynegyede külföldi születésű, és általában az ország rangos egyetemein keresztül álltak itt munkába. Közülük azonban tízezren a J1-es, vagy a hasonlóan nagyon szigorú H-1B-s vízum hatálya alá tartozó „időszaki dolgozók.”

A bevándorlási szabályozások eredeti célja az volt, hogy a külföldről érkező orvosok, klinikai szakemberek és ápolók ne vehessék el az amerikai állampolgárok elől a helyeket. A gyakorlati tapasztalatok és különösen a kialakult súlyos járványhelyzet után azonban a bevándorlási szigorúság naponta életek százaiba is kerülhet.

A orvosit végzettek között különösen magas az Indiában születettek aránya magas. Számukra az egyetlen esély a szélesebb jogkörökre a letelepedéshez szükséges zöldkártya lenne, amelyet az USA hagyományosan lottó-rendszerbe oszt ki. Azonban a dél-ázsiai, 1 milliárdos országban összesen 700.000-en várnak arra, hogy ilyen módon amerikai letelepedési joghoz jussanak. Jellemző, hogy közülök 200.000-en valószínűleg öregségben, természetes halállal halnak meg, mielőtt kérelmük elbírálásra kerülhetne.

A héten már Andrew Cuomo kormányzó és Bill De Blasio, New York City polgármestere is arra hívott fel minden orvosi képzettséggel bíró embert, álljon be az kórházak intenzív osztályaira, hogy így csökkentse a súlyos túlterheltséget a város intenzív osztályain. A felhívásra nyugdíjas ortopédusok, urológusok, belgyógyászok tömege is felvette a munkát, még akkor is, ha koruk folytán fokozottan veszélyeztetettek, egyszerűen orvosi esküjöket követve.

Ezt azonban a külföldi doktoroknak nem biztosítják. Sőt, aki alacsonyabb szinten, például H-1B vízummal például rezidensként dolgoznak, nemhogy a kórházi intézményt, de még a szakosztályát sem szabad elhagynia, nem mehet például át a belgyógyászatról az intenzív osztályra segíteni.

„Érzelmileg, és etikailag is végletesen kimerítő ezt így végignézni”

– nyilatkozta az Oregon államban praktizáló Paavani Atluri. Az orvos, aki gyakorlata éveit New Jerseyben végezte el, most elkeseredetten szeretne minél előbb visszatérni oda, hogy segíteni tudjon. Míg ugyanis az ő oregoni kórházi körzetében eddig egy fertőzést regisztráltak, addig New Jerseyben már több ezret.

A cikk kiemelte, még ha valamiféle csoda folytán Washington átmenetileg enyhítene is a bevándorló orvosokra vonatkozó szigorú szabályokon, több ezer emberen, akiket éppen ők tudtak volna megmenteni, mindez már biztosan nem segít. Arról nem is beszélve, hogy a törvény az orvosi eskü megszegésére kényszeríti ezeket az embereket.

Egyetlen lélegeztetőgép körül ugyanis 2-3 orvos és összesen 20-30 fős ápolószemélyzetnek kell szolgálatot teljesítenie. A vízum miatt veszteglő 10.000 orvos pedig éppen elég lenne ahhoz, hogy például New Jersey-ben, vagy Louisianában éppen elviselhetővé tegye a helyzetet.

Kiemelt kép: New York National Guard, Flickr