Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: a jogszabályok szerint idén már nem lehet hagyományos érettségit tartani

Ez a cikk több mint 3 éves.

Még egy nap eltelt úgy, hogy a kormány nem mondott semmi konkrétat arról, megtartják-e az idei érettségi vizsgákat szokásos formájában. Pedig az érettségi egyre inkább közeleg, már kevesebb, mint egy hónap van hátra. Szentkirályi Alexandra szóvivő a múlt szombati Kormányinfón elmondta, igyekeznek még ezen a héten döntést hozni a kérdésben, de azóta sem adtak hivatalos tájékoztatást.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezért kedden állásfoglalást tett az érettségivel kapcsolatban. A nyilatkozatban azt írják, aggodalommal tölti el őket a közelgő vizsgák lebonyolításának gondolata. Az oktatásirányítástól azt kérik, hogy vonják be a szakmai szervezeteket a kérdés rendezésébe és az alternatív javaslatok megfogalmazásába.

A PDSZ úgy látja, az érettségi hagyományos lebonyolítása már nem történhet meg az érvényben lévő jogszabályok alapján.

„Mivel a végzős évfolyamok lezárása attól függetlenül, hogy tolódik-e az írásbeli vizsgák időpontja, vagy sem, április végén időszerű, mielőbb fontos lenne egy útmutató kiadására a tanév zárását illetően, amelyet aztán adott estben a júniusi zárás alkalmával is hasznosítani lehet” – írják.

A szakszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy bármilyen megoldás születik a következő hetekben az érettségi és szakmai vizsgákat illetően, a legfontosabb igazodási pontnak a veszélyhelyzet tekintsék, a fő törekvés pedig az legyen, hogy az érintettek ne legyenek kitéve fertőzésveszélynek.

A PDSZ ezen kívül pedig azt is hangsúlyozta, hogy a járványügyi kockázat minimalizálása mellett mindenképpen törekedni kell arra, hogy a vizsgákkal járó megmérettetés legalább hasonló esélyeket biztosítson a továbbtanulás, illetve a foglalkoztatás szempontjából, mint a jelenlegi eljárásrendek.

A szervezet szerint ezek értelmében az alternatív lehetőségek közül az online vizsgarend lenne a legjobb megoldás, mert az jelentené a legkisebb kockázatot.

„Szakszervezetünk úgy látja, hogy a digitális tanrendre való gyors és példátlan összefogással történő átállás is arra mutat, hogy ezzel az alternatívával mindenképpen számolni kell, s az így szerzett tapasztalatokat akár a járvány után is fel kell használni” – áll a PDSZ közleményében.

Habár Magyarországon még találgatások folynak az érettségi sorsát illetően, külföldön már van néhány előremutató példa. Angliában a diákok az utolsó évfolyamos jegyeik és munkájuk alapján kapnak osztályzatot, tehát végül is az lesz a vizsgajegyük, ami az adott tantárgyból az év végi jegyük is lenne. Franciaországban szintén az év közbeni teljesítményt veszik majd figyelembe, illetve olyan plusz feladatokat adnának, amelyek a távolból is teljesíthetőek.

Az érettségi idei átfrmálásával kapcsolatos véleménycikkünk itt olvasható el.

Címlapkép: MTI / Czeglédi Zsolt