Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Intenzív osztályra került Boris Johnson brit miniszterelnök – koronavírus összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 4 éves.

Intenzív osztályra került Boris Johnson brit kormányfő, akit a hétvégén szállítottak kórházba koronavírus-fertőzés miatt.

Átszállították az intenzív osztályra Boris Johnsont, Nagy-Brittania miniszterelnökét, bár egészen mostanáig úgy tünt, a vezetőnek csak enyhe tünetei vannak, már napközben megkezdték a felépülését oxigénnel elősegíteni. Johnson felkérte kabinetjének külügyminiszterét, egyben miniszterelnök helyettesét, Dominic Raabot feladatai átvételére.

De nem csak a brit kormányfő van rosszul, a világban, ahogy az elmúlt hetekben, továbbra is tombol a koronavírus-járvány, aminek epicentruma jelenleg az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidéke, miközben Európa több, súlyosan érintett országában felcsillant a remény, hogy javulhat a helyzet az elkövetkezendő hetekben.

Azonban a vége még messze van, és Magyarországon is bőven a járvány felívelő szakaszában járunk, még ha a jelenlegi számok szerint nem is terjed olyan robbanásszerűen a betegség, mint más országok esetében láthattuk.

Szokásos esti beszámolónkat olvashatjátok, melyben a világjárvány legfontosabb napi eseményeit szedtük össze.

Belföld

Magyarországon a járvány hivatalos honlapja szerint eddig 744 fertőzöttet és 67 gyógyultat regisztráltak több, mint 22 ezer teszt elvégzése után, és 38 az elhunytak száma, ők jellemzően az idősebb korosztályba tartoztak, és különböző krónikus megbetegedésekkel küzdöttek. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi tájékoztatóján ismertette a részleteket, emellett a dohányzásról is megosztotta gondolatait, miszerint rizikófaktort jelent, többek között a hullámcsillók tulajdonságainak megváltozása miatt. Aki szeretné, az alább visszanézheti:

Orbán Viktor miniszterelnök pedig több minisztere társaságában bejelentette a gazdaságvédelmi akcióterv második ütemét, ami sajnos továbbra sem enyhít sokat a bérből élők vállát nyomó terheken, ellenben további, a cégek érdekében hozott döntéseket jelentett be. Öt pontból áll, ezek a következők:

  1. Munkahelymegőrzés, példaként említette, hogy rövidített munkaidő esetén a munkaadóktól átvállalják a bérköltségek egy részét, ami a miniszterelnök szerint a támogatásnak egy sajátos magyar formája. Ez egyébként nem így van, a miniszterelnök által elmondottak alapján egyelőre úgy tűnik, a Németországban és Ausztriában is alkalmazott, Kurzarbeit nevű rendszerhez nagyon hasonlót találtak ki, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata is tartalmazza.
  2. Munkahelyteremtés, ennek keretében beruházásokat támogatnak 450 milliárd értékben. Ez elsősorban azt jelenti, hogy magáncégeknek folyósítanak állami támogatásokat, arra építve, hogy ezek munkahelyeket fognak teremteni.
  3. Kiemelt ágazatok újraindítása, a miniszterelnök példaként hozta fel a turizmust, egészségipart élelmiszeripart, mezőgazdaságot, film és kreatív ipart, építőipart, és a logisztikát.
  4. Vállalatok finanszírozása kamat és garancia támogatott hitelek útján, nagyjából 2 100 milliárd forint értékben. Ezzel a kormány a nehéz helyzetbe jutott cégeket támogatja.
  5. Család- és nyugdíjasvédelem, ennek a miniszterelnök szerint legfontosabb része a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Ezt négy részben kapják kézhez a nyugdíjasok, 2021 februárjában a januári felett plusz egyheti összeget, majd 2022-ben, 23-ban, 24-ben ugyanígy.

A miniszterelnök bejelentését itt tudjátok visszanézni:

Az ellenzék nincs oda a kormány terveiért, ahogy a kormányfő különleges felhatalmazásáért sem repesnek, ezt el is mondták egy sajtótájékoztatón a kihalt Kossuth téren. Véleményük szerint nem kellene lehetetlen helyzetbe hozni az önkormányzatokat, és az oligarchákkal kellene megfizettetni a járvány és a válság elleni védekező intézkedéseket.

Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, a járvány miatt lakásokba költöztetnek hajléktalanokat (ami felveti a kérdést, hogy ehhez miért volt szükség egy járványra).

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen

fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik.

A budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ingyenes használatába adja a hajléktalan-ellátás biztosítására.

A fővárosban, ahogy az ország többi részén is, bevezették az ingyenes közterületi parkolást, emiatt Karácsony szerint megnőtt az autóforgalom. Ez járványügyi szempontból nem annyira problémás, viszont az elmúlt napok javuló levegőtisztasági tendenciája a visszájára fordulhat, miközben tipikusan azokat nem érinti az ingyenes parkolás, akik eddig sem jókedvükből jártak BKV-val.

Az I. kerület válságkezelő csomagot jelentett be, ennek jegyében havi százezer forintot juttat a rászorulóknak. Az intézkedések részeként egy darab mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak ingyen minden háztartásnak. Emellett válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be, azaz

három hónapon át 100 ezer forintra egészítik ki a rászorulók, azaz a gyermeküket egyedül nevelők, a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, a minimálnyugdíjasok, illetve azoknak a gyermekeseknek a jövedelmét, kiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget.

Levélben kéri a belügyminisztert a Független Rendőr Szakszervezet, hogy ismerjék el a rendőrök járvány idején fokozott kockázattal járó feladatvégzését. A másik rendőszakszervezet, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint nem indokolt a kormány által a járvány idejére elrendelt túlszolgálat, amely meghaladhatja a heti 48 órát is. De nemcsak a túlszolgálattal van gond, a rendőrség megfelelő védőfelszerelést sem biztosít, így például a járőröknek többször kell egyszerhasználatos maszkokat viselniük.

Magyarország ugyanakkor nemzetközi szolidaritásból nem vizsgázott ma különösebben rosszul: igaz, hogy az országban hiánycikknek számít, a kormány több százezer maszkot adott Szerbiának és Észak-Macedóniának, így segítve a balkáni országokat a védekezésben.

Külföld

Túllépte a 70 ezer halállal járó megbetegedést a koronavírus járvány, a fertőzöttek száma világszerte 1,3 millió fő, ennek immár negyede(!) az Egyesült Államokban található. Olaszországban harmadik napja csökken az igénybe vett intenzív ágyak száma azonban így is 636-an hunytak el. Spanyolországban negyedik egymást követő napon csökkent az áldozatok száma, és úgy tűnik Görögországban is sikerült ellaposítani a görbét.

Eközben 24 millióan voltak kíváncsiak II. Erzsébet történelmi tévébeszédjére vasárnap este. A brit uralkodó eddig mindössze négy alkalommal (1991-öbölháború, 1997-Diana hercegné temetése, 2002 – az anyakirályné halála, 2012 – Uralkodásának hatvanadik évfordulója) lépett hasonló formában a nyilvánosság elé. A királynő megköszönte az egészségügy- és szociálisdolgozóknak, valamint mindenkinek, aki létfontosságú feladatát nap mint nap ellátja az áldozatos munkát. Emellett elmondta, hogy a briteknek példát kell mutatniuk összetartásban, valamint megjegyezte, hogy soha nem látott összefogás alakult ki a nemzetközi és tudományos világban.

Németországban is kötelezővé teszik a maszkok viselését. A Reutershez eljutott akció terv alapján tovább korlátoznák a gyülekezéseket, kötelezővé tennék a maszkok viselését nyilvános helyeken és felgyorsítanák a fertőződési láncok felderítését. Angela Merkel német kancellár mai sajtótájékoztatójában elmondta, ez az Európai Unió legnagyobb kihívása az alapítása óta. „Mindenki éppen annyira érintett, mint a másik, éppen ezért mindannyiunk érdeke, Németország érdeke is hogy Európa erősen emelkedjen felül ezen a kihíváson.”

Koronavírust diagnosztizáltak a New York-i állatkert egyik tigrisénél. Ez az első alkalom, hogy állatban azonosították a kórokozót az Egyesült Államokban, és az első, hogy egy macskafélénél. A tigris mellet több oroszlán is megbetegedett, azonban helyzetük stabil, javuló. Ez újabb kérdéseket vet fel a vírus természetét illetően, azonban továbbra sincs semmiféle bizonyíték vagy példa arra, hogy bizonyos állatok terjeszthetnék azt.

Eközben a városban már arra is felkészültek, hogy a halálos kimenetelű fertőződések megsokszorozódása esetén közparkokban alakítsanak ki tömegsírokat. Bár Donald Trump már a látja a „fényt az alagút végén”, az amerikai szakemberek nem ennyire optimisták: szerintük minden bizonnyal az ország eddigi leghalálosabb hete következik majd.

A Google anonim adatgyűjtésből származó vizualizált adatokat adott ki, a mobiltelefon lokációs rendszereinek mérései alapján arról, hogy változott meg a koronavírus hatására különböző helyek látogatottsága, mennyire tartják be az otthon maradást az emberek. Ebből kiderül, hogy Magyarországon a tömegközlekedési megállók látogatottsága 53%-kal, a munkahelyeké 32 %-kal, az éttermek, könyvtárak, múzeumok, kávézók és plázák (összesítve szerepelnek) pedig 66%-kal kevesebb vendéget fogadtak. (A dokumentumban megyékre és nagyobb városokra bontva is böngészhetjük az adatokat. Különböző országok összehasonlításait pedig itt lehet megnézni.)

Bejelentette az országos vészhelyzetet Shinzo Abe japán miniszterelnök. A szerdától életbe lépő korlátozások a világ több országában is meghozottakhoz hasonlóan az otthon csak szükség esetén való elhagyását kérik. Bár az ország fertőződések tekintetében eddig viszonylag jól megúszta a járványt, gazdaságát a második világháború óta nem látott visszaesés fenyegeti. Ennek enyhítése érdekében Abe egy 1000 milliárd dolláros élénkítő, mentő csomagot is bejelentett, aminek a részletein még dolgoznak.

Tüntető orvosokkal csaptak össze rendőrök Pakisztánban, miután az egészségügyi szakemberek a védőfelszerelések hiánya, és az elégtelen egészségügyi felkészültség ellen tiltakozva utcára vonultak. Több tucat orvost letartóztattak, mire sokan szolgálatuk felfüggesztésével fenyegették meg az ország vezetését amennyiben azok nem szállítják le időben a beígért védőfelszereléseket.

Elhalasztják az idén esedékes helyhatósági választásokat Romániában, jelentette be Raluca Turcan miniszterelnök helyettes. A Ludovic Orban vezette kabinet, mai napon elfogadott sürgősségi kormányrendeletének értelmében a jelenlegi önkormányzati mandátumokat meghosszabbítják december 31-ig.