Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódó Liget-projekt, áprilisi tréfa a polgármesteri jogkörökkel – koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarországon és több országban is már csökken az új megbetegedések napi száma, azonban világszerte továbbra is egyre több az igazoltan koronavírusos beteg. Április 1., szerda estére globálisan 911 308, ezen belül Magyarországon pedig 525 fertőzöttet diagnosztizáltak, illetve 20 fő hunyt el a betegségben – az alábbiakban olvasható a Mérce napi koronavírus-hírösszefoglalója.

A fertőzöttek száma folyamatosan frissülő élő térképen itt, Magyarország Kormányának koronavírussal foglalkozó weboldala pedig itt követhető. További cikkeink a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan ezen a linken elérhetők.

Magyarország

Reggel írtunk arról a tegnap éjszaka beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslatról, melynek értelmében a jelenlegi veszélyhelyzetben a polgármesterek, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlési elnökök döntéséhez szükséges lenne a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A javaslat ellen Karácsony Gergely nyilatkozatban tiltakozott, a bonyolítást „nonszensz”-nek nevezte, aztán délután nagy fordulattal Gulyás Gergely nyilatkozatban jelentette be, hogy mégsem hajtják végre a módosítást.

Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását – közölte Kiss Róbert alezredes az operatív törzs a tizenegy órakor kezdődő online sajtótájékoztatóján. Kiss elmondta, hogy a bevezetett rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez és a fertőzések számának csökkentéséhez, ezért azok hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig fenntartják.

Miután néhány nappal ezelőtt tanszüneti, szombati menetrendet vezettek be a tömegközlekedésben országszerte, így a BKK-BKV járatain is, ma arra kérte Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne a szombati menetrend szerint közlekedjenek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, mert ez rontja a járványhelyzetet. Miután szerda reggelről több, tömegről tanúságot tevő fénykép is bejárta a médiát, Karácsony Gergely arról írt, hogy járatsűrítést fognak végrehajtani.

„Azonnal utasítottam a BKK vezérigazgatóját, hogy további járatsűrítésekkel vegyék elejét hasonló jelenségeknek és az utasok egymástól kellő távolságra tudjanak utazni a közösségi közlekedésben”

– írta a főpolgármester.

A hitelfizetési moratórium ellenére a bankok több tízezer ügyfele továbbra is törleszti a hiteleit, közölte az MTI megkeresésére szerdán a Takarékbank, az Erste és a Raiffeisen. Folyamatosan érkeznek a pénzintézetekhez a megkeresések az ügyfelek részéről a március 18-án bejelentett fizetési moratóriummal kapcsolatban.

A Magyar Hang írt Semjén Zsolt ma benyújtott salátatörvényének azon eleméről, ami szerint a kormány a továbbiakban folytatni akarja a Liget-projektet. Ennek megfelelően semmibe vennék azt a novemberi, a főváros által hozott döntést, ami szerint a még el nem kezdődött építkezéseket lefújják a Városliget védelmében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán írt arról, hogy szerdán hat repülőgép érkezik Budapestre, amelyek többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoznak.

Pozitív lett Dézsi Csaba Andrásnak, Győr polgármesterének a koronavírus-tesztje. A polgármester tünetmentes, házi karanténban tervezi átvészelni betegségét, otthonról dolgozik tovább.

Az ORFK közleménye szerint szerdától az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók, illetve reggel hattól Balassagyarmatnál is átkelhetnek a szlovák-magyar határ mentén élők.

Az MSZP online sajtótájékoztatót tartott, arra kérik a kormányt, hogy vállalja át a fizetések legalább 80 százalékát a járvány miatt bajba jutott cégektől.

A jobbikos Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az Európán kívül, elsősorban Irakban és Afganisztánban szolgáló katonák hazavezénylésére szólította fel a kormányt.

Az LMP szerint a kormány „egyértelműen visszaél a felhatalmazási törvény adta lehetőségekkel”, amikor váratlanul és jelentősen növeli a saját képviselőitől kapott mozgásterét, és megszünteti az önkormányzatokét.

Külföld

A felhatalmazási törvény hétfői megszavazása nagy hullámokat vet az Európai Unióban Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország  szerda este  közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a törvény miatt.

Jean Asselborn, a Luxemburgi Szocialista Munkáspárt politikusa, egyben az EU legrégebb óta hivatalában lévő külügyminisztere a Die Welt német lap szerdai számában arról beszélt, hogy ki kell zárni a magyar kormányt az európai uniós döntésekből a törvény miatt. Véleménye szerint

„a jövendő nemzedékek nevében nem szabad megbékélni az egyre hangsúlyosabban megmutatkozó orbanizálódással, vagyis a mind inkább nyilvánvaló elfordulással a demokrácia legelemibb szabályaitól”.

A Mércén is megírtuk, hogy kizárnák a Fideszt a Néppártból a felhatalmazási törvény miatt.

A koronavírus még a 2008-as válságnál, a migrációs krízisnél és a Brexitnél is rombolóbb hatású lehet az Európai Unió számára – írta a The Guardian.

Az Európai Bizottság államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszer bevezetését javasolja, amely a munkahelymegőrzést célozza, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés alatt. Az előterjesztést Ursula Von der Leyen elnök jelentette be szerdai videóüzenetében.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg arról beszélt online sajtótájékoztatóján, hogy a NATO alapvető feladata a védelem és biztonság biztosítása, így elsődleges célja annak garantálására, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá. A tagállamok külügyminiszterei ennek megfelelően megvizsgálják, hogyan lehetséges a katonai kapacitást és infrastruktúrát még hatékonyabban felhasználni, valamint felgyorsítani a tagországok védekezés terén kifejtett tevékenységének segítését.

Az Egyesült Államok költségvetésének GDP-arányos hiánya megközelítheti a második világháború idején elért szintet a járvány kormányzati kiadásnövekedés hatására, a közösségi médiában pedig egymást érik azok a képek és videók, amelyek a koronavírus-járvány miatt New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionokról készültek. Az ország vezet a fertőzöttek számában globálisan, több mint kétszázezer regisztrált beteget tartanak nyilván, illetve majdnem 4500-an el is hunytak.

Olaszországban 110 ezer felett jár a fertőzöttek száma, több mint 13000 ember a vírus áldozata. A jelenlegi diagnosztizált fertőzöttek hatvan százalékát házi karanténban kezelik, ez az arány korábban ötven százalék volt. A korábbi, ezer fő körüli napi halálozások száma csökken, a tegnapi 837 után ma 727 volt.

Az Egyesült Királyságban nagy mértékben csökkent a légszennyezés az elmúlt öt év hasonló időszakának átlagához képest. A kutatásban tíz nagyvárost mértek, a legnagyobb esés Londonban, Manchesterben és Birminghamben volt megfigyelhető. Az országban majdnem harmincezer fertőzöttet tartanak nyilván, csak ma 563-mal nőtt az elhunytak száma.

A napi tünetmentes fertőzések száma több mint háromszorosa volt a panaszokkal járó új esetek számának kedden Kínában, ahol a korábban érvényben lévő nyilvántartási irányelvek alapján az új koronavírus által megfertőződött, de szimptóma nélküli esetek számát nem tették nyilvánossá.

Romániában többszörösére emelték a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot. Eddig a kiszabható minimális összeg 100 lej volt (nagyjából 7500 forint), ez most 2000 lejre (150 ezer forint) emelkedett.

Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára

Thaiföldön a turizmus visszaesése miatt több mint ezer elefántot fenyeget az éhezés.

(MTI)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán