Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sofőrök szerint a Volán nem tartja be a saját maga által hozott járványügyi intézkedéseket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyílt levelet írt Bana Tibor független Vas megyei országgyűlési képviselő a Volánnak, amelybből az derül ki: a társaság által bevezetett járványügyi intézkedések nem bizonyulnak megfelelőnek, sőt, komolyan veszélyeztetik a sofőröket.

Bana első körben a következőket szerette volna elérni:

  • hogy elvégezzék a napi többszöri fertőtlenítéseket a buszon,
  • ellássák a buszvezetőket fertőtlenítő felszerelésekkel,
  • szünettsék meg az elsőajtós fel- és leszállást, valamint zárják el az első ülősort az utasok elől,
  • függeszék fel a buszokon a jegyvásárlást, helyette applikáción keresztül lehessen a vételt intézni,
  • a veszélyeztetett korú és egészségi állapotú sofőröket pedig küldjék rendkívüli szabadságra, fizetésüket kompenzálva.

Ahogyan egy hete megírtuk, a képviselő javaslatait meg is fogadták, ám úgy tűnik, mégsem hiánytalanul.

„Többször felhívtam a figyelmet a hiányosságokra és kértem a társaságot, hogy történjenek meg a szükséges lépések. Az elmúlt napokban ismét konzultáltam több, a Volánbusz Zrt. által foglalkoztatott buszvezetővel, akik elmondták, hogy a hivatalos kommunikációval ellentétben a mai napig nem történnek meg a napi fertőtlenítések a járatokon”

-írja Bana.

Információi szerint nem osztanak ki megfelelő, vagy elég védőfelszerelést a dolgozóknak. Egy sofőr olvasó az alábbi, járványügyi régióvezetői rendelekezést juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Olvasói fotó.

A levélből az derül ki, hogy a fertőtlenítéseket a sofőröknek kell elvégezniük, a 30 percet meghaladó kiállási időben, a kapaszkodókat, fogantyúkat fertőtlenítve. Fotót beküldő olvasónk azt állítja: mindezt védőfelszerelés nélkül, szolgálati egyenruhában kötelesek végrehajtani.

A cikkben állítottakról megkerestük a Volán kommunikációs osztályát, akik a következőképpen reagáltak:

Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy autóbuszaink fertőtlenítését szerződött vállalkozások, saját takarító dolgozóink és gépkocsivezetőink végzik, akik számára minden esetben biztosított a védőfelszerelés, valamint a megfelelő hatásfokú fertőtlenítőszerek ( Sanytol felületfertőtlenítő, Klinko-speed felületfertőtlenítő, Steril alk felületfertőtlenítő, Nanosept felületfertőtlenítő). Minden járatot végző autóbuszunkon naponta elvégezzük a fertőtlenítési műveleteket.

A fentieken túl a Volánbusz ózonos fertőtlenítéssel is bővítette eszköztárát a vírus terjedése elleni védekezésben. Társaságunk egyelőre 600 autóbusz belső légterére rendelte meg a szolgáltatást. Az eljárás kiterjesztését a tapasztalatok és kapacitások függvényében tervezi vállalatunk. Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, sokkal hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Minden ismert mikroorganizmust megsemmisít, és a hagyományos vegyszerekkel ellentétben nem tudnak ellene immunitást felépíteni a baktériumok, vírusok és gombák.  Az ózonos fertőtlenítés jelentősen javítja a korábban elrendelt intézkedések hatékonyságát, a járvány terjedésének megakadályozásában.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd