Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ingatlanpiacot is elérte a koronavírus: országszerte csökkennek a bérleti- és lakásárak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkenni kezdtek az ingatlanárak országszerte, derül ki az Atv riportjából. A legnagyobb csökkenés Békés, Heves és Nógrád megyében tapasztalható, illetve azokban a budapesti, belváros kerületekben, ahol az elmúlt években az egekbe szöktek az árak az Airbnb miatt.

Az ingatlanhirdetések száma egyébként nem csökkent a vírus hatására, a hirdetők viszont kénytelenek önként méréskelni az áraikat, hiszen ebben az időben kevés ember jár lakásnézőbe, mintegy 30-40 százalékkal csökkent a kereslet az atv információi szerint. Az atv információi szerint aki mégis a jelenlegi piaci áron szeretné eladni a tulajdonát, inkább elhalasztja az adásvételt.

Budapest V. kerületében 8,4 százalékkal csökkent az ingatlanok ára, a VI. kerületben hasonló a helyzet – a budai oldalon az I., a II. és a III. kerületekben kérnek kevesebbet egy lakásért.

A csökkent érdeklődés az ingatlanvásárlás felé azt jelenti, hogy többezer szakember és értékesítő munkája is veszélybe került. Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség azt nyilatkozta a csatornának:

„A munkájuk lényegesen lecsökkent az utóbbi időben. Az ingatlan iparágban közel 10 ezren dolgoznak. A szolgáltató részében. És ezeknek a munkája most abszolút veszélyben van.”

Bár az elmúlt pár napban is köttetett szerződés, van olyan apróhirdetési portál, amelynek 40 százalékot esett a látogatottsága.

A budapesti helyzet egy, a koronavírus okozta nemzetközi gazdasági trendbe illeszedik: miután a belvárosi, frekventált helyeken található ingatlanokat nem tudják Airbnb-ként használni, hiszen csökkent az turisztikai forgalom, rengeteg lakástulajdonos alacsonyabb áron, hosszútávú kiadásra kinálja lakását.

Címlapkép: Vladimir Kudinov / Pexels