Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesten tombol a lakhatási válság, eközben pedig szépen nő az Airbnb piaci részesedése

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az MTI által közölt friss adatok szerint egyre tovább növeli piaci részesedéseit az Airbnb Budapesten, a terjeszkedést pedig az elmúlt évek belvárosi kerületekre vonatkozó szabályozásai sem tudták visszaszorítani.

A Colliers International tanácsadó társaság MTI-hez eljuttatott felmérési eredményei szerint tavaly a fővárosban, Airbnb-ben vendégek által eltöltött éjszakák száma meghaladta az 1,8 milliót – ez pedig 25 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, a foglalható lakóegységek száma is 10 százalékot nőtt.

A felmérés szerint továbba:

  • az V., a VI., valamint a VII. kerületekben foglaltak a legtöbben szállást,
  • a legnépszerűbb szállástípus a teljes lakás volt, a foglalások 60 százaléka történt ilyen helyen,
  • a foglalások leginkább „professzionális bérbeadókon” keresztül történtek, ezek általában olyan cégek, akik több lakást kezelnek: a budapesti szállásadók 61 százaléka ilyen, ez jelentősen meghaladja az európai nagyvárosokban kialakult, 40-50 százalékos átlagot.

Arról a jelenségről, hogy milyen gazdasági változásokat idézett elő az Airbnb Budapesten az elmúlt években, még tavaly közöltük egy alapos, összefoglaló cikket.

A rövidtávú lakáskiadásból fejlett iparággá avanzsáló piaci jelenséget és a (részben) általa okozott lakhatási válságot már nem csak olyan városokban próbálják szabályozni, mint London vagy Berlin, hanem Budapest vezetése is elkezdett megoldásokban gondolkodni. Karácsony Gergely főpolgármester programjában például külön pontot szentelt a lakhatási válság megoldásának: az Airbnb szabályozásáról még nem árult el semmi konkrétat, viszont egy Lakástársaság létrehozása szerepel az ígéretek között: a társaság számára főváros átadná azokat a telkeket, amelyeken EU-s támogatások bevonásával aztán nonprofit lakásépítési programot valósíthatna meg. Kerületi szinten pedig Pikó András, Józsefváros polgármestere tervez egy önkormányzati lakásközvetítő céget létrehozni.

Az AirBnB ötlete eredetileg az volt, hogy pluszkeresethez juttasson olyan embereket, akik esetleg rövid távra kiadnák egyik szobájukat vagy egész lakásukat. Ehhez képest mára egyértelművé vált, hogy keresetkiegészítés helyett sokan kizárólag airbnb-zés céljából vásárolnak lakásokat, és azokban kizárólag gazdasági tevékenységet folytatnak. Ez jelentősen torzítja a budapesti lakáspiacot, emelve a lakásárakat és lakbéreket azok számára, akik tényleg lakói ennek a városnak. A megfelelő szabályozásnak ezzel a jelenséggel kell valamit kezdenie.

Címlapkép: Kép: Pixabay