Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre kevesebb önkormányzati lakást adnak ki szociális alapon Budapesten, miközben tombol a lakhatási válság

Ez a cikk több mint 4 éves.

Alig van ingatlanvagyonuk a budapesti kerületeknek, ráadásul az óriási várólisták ellenére is egyre ritkábban adják bérbe szociális alapon lakásaikat, inkább úgynevezett költségelvű pályázatokat hirdetnek magasabb bérleti díj és felújítási kötelezettség mellett, írja a Népszava. A szándék valahol érthető, hiszen a régi építésű, lelakott lakásokat sokba kerülne rendbe tenniük a kerületeknek, de így éppenséggel az a réteg nem jut önkormányzati bérlakáshoz, amelyiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

Az önkormányzati lakások bérleti díját mindenhol helyi rendelet szabályozza, a lakbér mértékét pedig általában háromféle változatban állapítják meg:

  1. szociális helyzet alapján,
  2. költségelven – ekkor a lakbér annyi, hogy fedezi az önkormányzat lakással kapcsolatos kiadásait,
  3. illetve piaci alapon, ebben az esetben a lakbér nyereséget is jelent az önkormányzat számára.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén január elsején a budapesti lakásállomány mindössze 4,5 százaléka volt önkormányzati tulajdonban, de a kerületek többségében nincsen olyan lakáspolitika, amely a rászorulók érdekeit helyezné előtérbe. A jobb minőségű lakásokat a vezetők ismerőseik körében osztják szét, miközben tombol a lakhatási válság.

A Friedrich Ebert Stiftung, a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Periféria Központ „Lakhatási problémák és megoldások – az önkormányzatok lehetőségei” címmel jelentetett meg nemrégiben egy összefoglaló tanulmányt. Ennek egyik szerzője, Czirfusz Márton azt emelte ki: meg kell állítani a lakásállomány csökkenését, az üresen álló lakásokat ki kell adni és újakat kell venni, vagy építeni. A kutató szerint a magánbérleti piacot szociális lakásügynökségek alapításával lehetne megfizethetővé tenni. Ez úgy működne, hogy a tulajdonosok évről-évre bérbeadják lakásaikat az önkormányzat számára, ők pedig testre szabott feltételek mellett adják ki rászorulóknak.

Budapesten nagyrészt pályázatokat írnak ki az önkormányzatok a tulajdonukban lévő lakásokra, egy részét pedig fenntartják rendkívüli élethelyzetbe került családok számára. A pályázatok tekintetében viszont eluralkodott a káosz – sosem tudni, mikor jelenik meg új, illetve milyen feltételeik vannak.