Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

London polgármestere lenyesné a város megfizethetetlen lakbéreit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere egy tervezetet mutatott be a brit Metro újságban, mellyel a városban lakást bérlő emberek körülményein javítana, miután a brit fővárosban a lakbérhelyzet évek óta kritikus, és a szabályozások eddig gyakorlatilag kizárólag a lakástulajdonosoknak kedveztek.

A terv részeként egy részről tanácsi lakásokat építenek, ez a program már folyamatban van. A polgármester beszámolója szerint tavaly több ilyen épült, mint az elmúlt három évtizedben bármikor, azonban ez önmagában nem oldja meg a problémát, hisz rengetegen magántulajdonostól bérelnek.

Khan szembemenne az eddigi felfogással, és üzleti helyett lakhatási kérdést csinálna a lakáskiadásból.

„A lakbérek túlságosan magasak, családok vannak folyamatosan kitéve a kilakoltatás veszélyének, és a saját lakás álma a legtöbbek számára elúszott. Polgármesterként elutasítom, hogy tétlenül nézzem, ahogy ezt londoniak egy generációja szenvedi meg”

– írja Khan.

A polgármester kivezetné az „ok nélküli” kilakoltatásokat, mikor a tulajdonos önkényesen felmondhatja a bérleti szerződést, emellett a határozatlan idejű, időről időre megújítandó szerződések helyett határozatlan idejűeket vezetne be, hogy ezzel nagyobb létbiztonságot biztosítson a jelenleg igen kiszolgáltatott bérlőknek.

Azonban ez nem volna elég, mivel a magas bérleti díjak önmagukban elérhetetlenné teszik sokaknak a megfelelő lakhatást, ezért létrehozná a Londoni Magánlakásbérlési Bizottságot, melynek felügyelőbizottságában bérlők kapnának helyet, valamint felállítana egy regisztert a tulajdonosok és a bérlemények nyilvántartására.

Ennek a bizottságnak a feladata lenne eldönteni, milyen mértékben csökkentsék a lakbéreket, és milyen intervallumot határozzanak meg nekik a jövőre nézve.

Az európai nagyvárosok jelentős részében komoly problémát jelent a lakbérek és a lakásárak növekedése, és miközben jellemzően egyre kevesebb kézben egyre több lakás összpontosul, egyre kevesebben engedhetik meg a saját tulajdonú lakást.

Ugyanezen folyamat mentén az emberek fizetésük egyre nagyobb részét költik lakhatásra, miközben sok helyen semmilyen korlátozás nincs arra vonatkozólag, milyen mértékűek lehetnek a lakbérek, miközben lakhatásra mindenkinek szüksége van – mégis, egyre inkább a tehetősek anyagi érdekei helyeződnek a lakhatáshoz való jog elé.

Vannak azonban már előremutató megoldások: Berlinben népszavazási kezdeményezés indult, melyet számos jelentős szereplő mellett a Balpárt, a Zöldek is támogatnak. A kezdeményezők a 3000 lakásnál többet birtokló cégek lakástulajdonának közösségi tulajdonba vételét követeli. Júniusban pedig a városvezetés a lakbérárak befagyasztásáról döntött.

Budapesten azonban továbbra is várat magára az átfogó szabályozás – habár egyes kerületekben már megkezdték a jelentős árfelhajtó hatású AirBnB megregulázását, azonban Tarlós István főpolgármester szerint például neki semmi köze a lakbérek alakulásához. Témába vágó cikkeink itt olvashatók.

via Metro
Címlapkép: Matt Brown / Flickr