Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A VIII. kerület megadóztatná az Airbnb-t?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Váratlan előterjesztés került fel Józsefváros önkormányzatának honlapjára, melynek lényege, hogy a kerület megadóztatná a rövid távú lakáskiadást, ami gyakorlatilag az Airbnb-t és az ahhoz hasonló szolgáltatásokat jelenti.

A „javaslat az építményadóról szóló 38/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelet módosítására” tárgyú előterjesztést a kerület fideszes polgármestere, Sára Botond jegyzi, aki ezzel pártja szokásaitól eltérően egy társadalmi szempontból hasznos intézkedést javasol.

A módosító javaslat szerint az önkormányzat 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben – vagyis jövőre egy 120 négyzetméteres lakás után például 218.000 forintot kell fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, amennyiben Airbnb felületen, vagy más módon, rövid távra adja ki.

A javaslat világosan kifejti,

„az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása elsősorban a társasházi lakások rövid távú hasznosítása, jellemzően az AIRBNB és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével valósul meg”

– vagyis a benyújtó, jelen esetben a fideszes polgármester célja ezen lakáskiadási forma megregulázása.

A dokumentum szerint Józsefvárosban 939 „egyéb szálláshely” üzemel, ezek tulajdonosai legnagyobb részt magánszemélyek. Eddig is kellett a kiadásuk után kommunális adót fizetni, azonban lakásként a jelenleg hatályos szabályozás szerint mentesülnek az építményadó alól – amennyiben Sára javaslatát elfogadják, a kerület 117.885.295 Ft adónövekedést könyvelhet el – azonban nem ez a legfontosabb aspektusa a javasolt változtatásnak.

Az Airbnb, és vele a rövid távú lakáskiadás a budapesti lakásárak elszállásának egyik fontos oka

– a lakások tulajdonosai a forma elterjedésével rájöttek, potenciálisan nagyobb profitot tudnak realizálni amennyiben rövid távra, sokszor egymást követően kevés időre adják ki lakásaikat, mint ha hosszútávra fogadnának bérlőt.

Ennek hatásaként kivonták lakásaikat a klasszikus lakásbérlési piacról, aminek eredményeképp egyrészt szűkült a kínálat, ami árfelhajtó hatással járt, másrészt akik továbbra is hosszabb távra adják ki lakásaikat, a bérleti díjakat közelítették ahhoz az összeghez, amit rövidtávú kiadással kereshetnének a lakáson adott időintervallum alatt.

Magyarán miután a rendelkezésre álló lakásállományból kisajtolható potenciális telekbér egy újfajta kereslet megjelenése miatt jelentősen megnövekedett, a tulajdonosok – érzékelve a kínálkozó lehetőséget –, a piaci logika alapján vagy váltottak az újfajta kiadási konstrukcióra, vagy jelentősen emelték a lakbéreket, minek következtében a saját lakással nem rendelkezők széles tömegei kerültek igen nehéz helyzetbe.

A jelenség hatással van emellett a lakások áraira is; tekintve hogy az új, jövedelmezőbb lakáskiadási forma miatt sok befektetőnek vonzó lehetőséggé vált a lakásvásárlás rövid távú kiadás céljából, a lakáspiac rugalmatlan jellege miatt – mivel a lakások lassabban épülnek, mint amilyen gyorsan a kereslet növekszik – felmentek a lakásárak, sokan, akiknek korábban ez reális lehetőség volt, elestek a saját lakás vásárlásának lehetőségétől.

Ugyanakkor az ingatlanfejlesztők és befektetők ezzel a fejleménnyel jól jártak, mivel a futó projektekben épülő lakások árai is felmentek a jelenség hatására, ezáltal a fejlesztések rentábilisabbá váltak mint a korábbi lakáspiaci helyzetben lettek volna.

Azonban amennyiben a javaslatot elfogadják ebben a formában, az a kerületben jelentősen csökkentheti az Airbnb-kiadási kedvet, ezáltal a kerületben rövid távon valamelyest csökkenhetnek az albérletárak, valamint egy lakáseladási hullám is beindulhat a változó szabályozói környezet következtében.

Ugyanakkor amíg Budapest többi kerületében nem hoznak hasonló szabályozást, addig a nyolcadik kerület ezzel valószínűleg inkább azt éri el, hogy a többi kerületben valamivel koncentráltabban jelenjenek meg a rövid távú kiadásra használt lakások, azonban mivel az emberek javarészt hajlandók egyik kerületből a másikba költözni, a piac átrendeződése mellett hosszabb távon – legalábbis az Airbnb-k megadóztatása következtében – nem várható számottevő változás a bérleti díjak és a lakások árai terén.

Vagyis akik eddig nem tudták megengedni maguknak a saját lakást, és belerokkantak a lakbérbe, nem fognak sokkal jobban járni a változtatás bevezetésével – ahhoz egész Budapesten kellene megváltoztatni a szabályozást.

Címlapkép: Pixabay