Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezren tüntetnek Berlinben a megfizethető lakhatásért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Beszámolók szerint körülbelül 30 000 ember ment ki ma a berlini Alexanderplatzra, hogy a nővekvő alberletárak és a kirekesztés ellen emelje fel a hangját, és egy radikális irányváltásért tüntessen a lakhatási politika terén. Fő követelésük, hogy köztulajdonba kerüljön a nagy cégek által birtokolt több, mint 200 000 ingatlan.

Fotó: Mérce

A tüntetést, amelyet több német és más európai városban történő demonstrációk kísértek – egy aktivistákból álló mozgalom szervezte. A tüntetést szervező aktivisták úgy látják, hogy egyre nehezebben megfizethető a lakhatás a német fővárosban: sokak kényszerülnek elköltözni, másokat kilakoltatnak, az utcán pedig emberek fagynak halálra, miközben sok ház üresen áll a városban.

Berlinben az utóbbi évtizedben megduplázódtak az albérletárak, így rengeteg munkavállaló, diák és az út szélére sodródott társadalmi csoport szorult ki az albérletpiacból. Ráadásul rengeteg magánkézben lévő kiadott ingatlan van, amelyeknek egy jelentős részét lakáskiadással foglalkozó nagyvállalatok kezelik. Ennek következtében pedig a bérlők mindinkább kiszolgáltatottabbak a lakásokat kiadó óriáscégeknek. Az utóbbi időben egy négyzetméternyi albérlet átlag 3000 forintra emelkedett a városban – noha ezzel Berlin még mindig jóval olcsóbb, mint Párizs vagy London –, így egy 50 négyzetméteres albérletért 160 ezer forintot kell átlagosan fizetni havonta.

Fotó: Mérce

A tüntetéshez a Die Linke (a német Baloldali Párt) és más csoportok is csatlakoztak. A tüntetők egy csoportja a demonstráció alatt elfoglalt egy 4 éve üresen álló üzletet is, a rendőrök körbevették és próbálták kiszorítani őket.

A tüntetést szervező aktivisták szerint a lakhatás nem válhat egy ember számára sem árucikké, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek pedig nem az emberi természetből fakadóak, hanem az alapvető szükségleteink teljes elpiacosításának a következményei.

Mint magyar nyelvű ismertetőjükben is írják, egy olyan várost szeretnének:

  • ami nem egy üzleti modell, hanem egy élettér mindenki számára származás, nyelv, nem, kor vagy egészségi állapottól függetlenül,
  • ahol a házak azért épülnek, hogy emberek lakjanak bennük, nem pedig azért, hogy profitot termeljenek,
  • amelyben senki sem kényszerül rá, hogy táborokban, átmeneti szállásokon vagy az utcán éljen,
  • és ahol a lakótér, a föld és a környezet a köztulajdon részei.

A mozgalom fő követelése, hogy a szövetségi kormány olyan törvényt alkosson, amely lehetővé teszi a nagyvállalatok lakásállományának kisajátítását: 250 ezer lakást vennének így köztulajdonba azoktól a cégektől, amik több, mint 3000 lakást birtokolnak. Ennek érdekében népszavazási kezdeményezést is indítanak.

Ezt a javaslatot egyébként egy reprezentatív felmérés szerint a berliniek 54%-a támogatná is.

„Sokan azt mondják, ez egyfajta osztályharc. Igen, ez pontosan az. De nem mi kezdtük azt. Mi védelmi intézkedéseket teszünk az osztályharcos elittel szemben, ami éveken át harcolt a bérlők ellen.” – mondta el a médiának a kampány szóvivője, Rouzbeh Taheri a tüntetés előtt.

(dw.com / mietenwahnsinn.info)

Címlapkép: Mérce