Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit gondol az ellenzék a kijárási korlátozásokról?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy kijárási korlátozásokat vezetnek be az ország teljes területére március 28. és április 11. között. A korlátozásokról és a szabályairól ebben a cikkben írtunk bővebben. A reggeli bejelentés óta több parlamenten belüli (DK, Jobbik, LMP, Párbeszéd) és kívüli (Momentum) ellenzéki párt is reagált a Magyar Közlönyben megjelenő rendeletre, az alábbiakban ezeket a reakciókat tekintjük át ABC-sorrendben. Az MSZP és politikusai egyelőre nem szólaltak fel a kijárási tilalom ötletével és bevezetésével kapcsolatban, ha megteszik, a cikket frissítjük.

Demokratikus Koalíció

A DK részéről pénteken online sajtótájékoztatón jelentkezett be Barkóczi Balázs, a párt szóvivője. Barkóczi a kijárási tilalom életbe léptetésével kapcsolatosan a felhatalmazási törvényt bírálta:

„most, hogy a kormányzat egymaga döntött a kijárási korlátozásról és nem kellett hozzá sem parlamenti szavazat, sem élethosszig tartó teljhatalom-törvény, (…) Orbán Viktor maga bizonyította azt be, hogy a felhatalmazási törvény nélkül is meg lehet tenni mindent, ami a védekezéshez kell”

A szóvivő ezt követően Csehországot és Szlovákiát hozta fel követendő példaként, ahol a kormányok mindenki számára ingyenes védőmaszkot biztosítanak.

„Elég legyen tehát a habonyi politikai játszmákból és a kormány koncentráljon arra, ami a dolga”

Jobbik

A Jobbik közleménye szerint a kijárási korlátozások bevezetésével

„Orbán Viktor is meghallotta az idők szavát”,

ugyanakkor sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a lépés későn és „felemás módon” került bevezetésre. A Jobbik a rendeletből „magát a korlátozást” hiányolja, szerintük a manikűr nem elegendő indok a lakhelyelhagyásra.

Jakab Péter pártelnök az Alfahírnek adott interjújában úgy fogalmazott,

„A kijárási korlátozás csak akkor védi az embereket, ha valóban korlátozza a kijárást, itt azonban nemhogy nem korlátozza, inkább bátorítja az otthon elhagyását.”

A Jobbik az első pártként tűzte zászlajára a kijárási tilalom szorgalmazását, ugyanakkor nem látják elegendőnek a most bevezetett intézkedéseket:

A maradj otthon szlogent lassan felváltja a mehetsz bárhová.”

– fogalmazott Jakab Péter, szerinte a 65 év felettieket eddig is

„nehéz volt otthonmaradásra bírni, most viszont maga a miniszterelnök közli, hogy délelőtt mehetnek nyugodtan a boltba meg a piacra. Mintha akkor nem lenne fertőzésveszély.”

A Jobbik közleményében a kijárási tilalmon túl a párt egyéb, a koronavírus okozta gazdasági visszaeséssel kapcsolatos javaslatait is felsorolja, többek között a vírus által érintett szektorokban dolgozók bérének részleges átvállalását, bizonyos termékek esetén hatósági árat és rezsifizetési moratóriumot követel.

LMP

Az LMP – Zöldek Pártja pénteken délután juttatta el sajtóközleményét az MTI-hez, mint írják, a párt

„egyetért a kijárási korlátozásokkal és további intézkedéseket javasol”.

Az LMP a munkavállalók és vállakozások védelme mellett szólal fel, drasztikus béremelést javasol az egészségügy, szociális szféra és a koronavírus megfékezésével összefüggésben dolgozók számára. A kormánynak fel kell ajánlania, hogy a kis- és középvállalkozások dolgozói bérének 60%-át átvállalja a munkáltatótól, valamint albérlettámogatás bevezetését, állami idősellátó szolgálat létrehozását és az álláskeresési járadék 6 hónapra bővítését, összegének megemelését szorgalmazzák.

Momentum

A Momentum részéről Fekete-Győr András, a párt elnöke „3+1 gondolat”-ot publikált Facebook-oldalára, megköszöni az emberek többségének, hogy csak a legindokoltabb esetben mentek ki otthonaikból. Második gondolatként a ma reggeli rendelettel kapcsolatban megjegyzi,

„A mai korlátozási bejelentések nem tilalmak, hanem keretek. Helyes, hogy az eddigi önkorlátozások helyett rendezett módon zajlik majd az élet”

Ugyanakkor a pártelnök szerint a részletszabályok kialakításába be kell vonni az érintett érdekképviseleti szervezeteket, kamarákat, szakszervezeteket is. Záró gondolatként az egészségügy fontosságáról írt Fekete-Győr:

„az egészségügyi dolgozók mentik meg Magyarországot. Ebben az időszakban nekik kell minden forrás, minden segítség!”

Párbeszéd

A Párbeszéd részéről Szabó Tímea, a párt társelnöke adott ki közleményt a kijárási tilalommal kapcsolatban. Mint írják,

„Túl azon, hogy a Párbeszéd már a hét elején beterjesztette az Országgyűlésnek a lakhelyelhagyási korlátozásról szóló javaslatát, ma egyértelművé vált: Orbán Viktor hazudott, a friss rendeletalkotás bebizonyította, hogy a kormány célja az elmúlt napokban kizárólag a társadalom megosztottságának mélyítése és az ellenséggyártás volt.”

A Párbeszéd felhívja a figyelmet arra, hogy a hét folyamán a felhatalmazási törvény kapcsán a kormánypárt és az ahhoz közeli médiatermékek támadást indítottak az ellenzékkel szemben, hogy ők „akadályozzák” a járvány elleni védekezést. A Párbeszéd közleményében arról ír, hogy kormánypárt azt állította, hogy a március 11-én meghirdetett, 15 napra szóló veszélyhelyzet március 26-ai lejáratával megszűnnek az abban az időszakban hozott intézkedések, ami visszaveti a vírustól való védekezés esélyeit.

„Ehhez képest Orbán ma – egy személyben – fontos döntést hozott, sőt annak még határidőt is szabott, ahogy azt korábban az ellenzék is javasolta. Úgy tűnik, Orbánnak még sincs szüksége a parlamenti felhatalmazásra, az egész egy hazug cirkusz volt.”

A történtek kapcsán

„a Párbeszéd azt javasolja Orbán Viktornak, hogy kormányozzon, és ne terjesszen hazugságokat”.

(MTI, MTI OS, Alfahír)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás