Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy tetőterasz, amit nem a turisták pénztárcájára, hanem a közösség igényeire szabnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szövetkezeti alapon működő Gólya Presszó 2013-ban költözött a 8. kerületbe,  Bókay utcai helyiségét azonban néhány évvel később kinőtte, ezért tavaly új helyre költözött. A Ganz-telep szélén található Orczy úti épület egyik fele otthont ad különféle szervezetek irodáinak, de működik benne közösségi műhely, edzőterem, rádió és óvoda is, a másik felén pedig a közösségi házként is funkcionáló presszó várja a vendégeket bulikkal, koncertekkel, előadásokkal és egyéb programokkal.

Akárhogy is nézzük, a Gólya nem csak egy kocsma: víziója egy testvériségen alapuló társadalom, melynek fenntarthatóságát a hatalmat közösen birtokló, egymással szeretetben és elfogadásban élő  emberek biztosítják. Mindez természetesen a szövetkezet munkaszervezésében is megjelenik: a Gólyában nincs főnök, sem alkalmazottak. Minden dolgozó egyben tulajdonos is, így mindannyian egyenlően vállalják a felelősséget a vállalkozásért és ami talán még fontosabb, egymásért is.

Az új helyet az utolsó csavarig saját maguk újították fel, minimális önerőből. A munkálatok az év elején sikeresen befejeződtek, a régi Gólya kerthelyisége azonban fájóan hiányzik nekik és a vendégeknek is. És bár a régi gyártelepen kert éppenséggel nincs, van egy hatalmas, kihasználatlanul álló tető, ami teraszért kiált.

Míg a tetőterasszal rendelkező budapesti bárok és éttermek a legtöbb ember számára elérhetetlen árú kínálattal rendelkeznek és leginkább külföldi turisták látogatását élvezik, a Gólya tetőterasza mindenki számára befogadó teret kínál, melyben rengeteg lehetőség rejlik: azon túl, hogy ki lehet majd ülni napozni, levegőzni, olvasgatni, beszélgetni, az esti bulik alkalmával pedig nem a utcán kell cigizni, szó lehet akár szabadtéri jógaórák és egyéb közösségi programok megtartásáról is.

Bár a Gólya jelenleg zárva tart a koronavírus-járvány miatt, a mihamarabbi újranyitás és a tetőterasz megépítése nagyon is tervben van, ehhez azonban a közösség segítségére van szükség, mivel a teljes épület felújításának költségei mellett a teraszra már nem maradt pénz.

Ha a következő hetek elszigetelődése után szeretnéd Budapest – minden szempontból – új tetőteraszán ünnepelni a kiszabadulást, ezen a linken támogathatod a gyűjtést, ami március 28-áig, vagyis már csak alig több, mint egy napig tart!

Frissítés (2020.03.30.): A járványhelyzetre tekintettel a Gólya még egy hétig meghosszabbította a gyűjtést, ami így még április 5-ig tart! A döntésről bővebben itt írtak: