Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Autóborogatós összecsapások Hupejben, holnaptól kijárási korlátozások nálunk – koronavírus összefoglaló pénteken

Míg Sanghajban már újranyitnak a mozik és Hupej és Csianghszi tartomány határán lázadás tört ki a karantén ellen, világszerte továbbra is egyre nő a koronavírus-járvány fertőzötteinek és áldozatainak száma. Március 27., péntek estére globálisan 586 140, ezen belül Magyarországon pedig 300 fertőzöttet diagnosztizáltak – az alábbiakban olvasható a Mérce napi koronavírus-hírösszefoglalója.

A fertőzöttek száma folyamatosan frissülő élő térképen itt, Magyarország Kormányának koronavírussal foglalkozó weboldala pedig itt követhető. További cikkeink a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan ezen a linken elérhetők.

Külföld

Erőszakos összecsapás történt a kínai Hupej és Csianghszi határán: bár a hupeji zárlatot (Vuhan kivételével) néhány napja feloldották a szomszédos tartományok felé, az emberek között még mindig nagy bizalmatlanság húzódik a hupejiek iránt, így a csianghszi hatóságok  eltorlaszolták a tőlük Hupejbe vezető Jangce feletti hidat. A szomszédos tartományba átjutni kívánók között a feszültség éles harcokban öltött testet pénteken délután, az úttorlasszal szembesülők a „Gyerünk, Hupej!” rigmussal próbáltak átjutni a túloldalon felsorakozó rendőrökön, az összecsapás során több rendőrautót is felborítottak.


Bár már egy ideje egyáltalán nincs új megbetegedés a Vuhant is magába foglaló Hupej tartományban, jelentős a vágy a terület elhagyására: most, hogy már lehetséges, csak az egymillió lakost számláló Huanggang városbeli Csicsun megyéből 216 000 embernek kellene Hupejen kívülre munkába mennie.

„Hupej lakosai nagy erőfeszítéseket és jelentős hozzájárulásokat tettek a járvány elleni harc megnyerésében. Minden szektor a hupeji munkások elfogadása mellett szólalt fel. Mégis, tagadhatatlan, hogy néhányan egyes régiókból akarva vagy akaratlanul is diszkriminálták a hupejieket, akadályokat állítva eléjük a munkába való visszatéréssel kapcsolatban”.

Hupejiek arról számolnak be országszerte, hogy nem fogadják őket a hotelek, nem térhetnek vissza otthonaikba és nem mehetnek Pekingbe sem, ha a szülővárosuk Hupejben található – még akkor is, ha egyébként nem is jártak a tartományban az elmúlt két hónapban.

Ma jelent meg a hír, hogy első centrumországbeli országvezetőként Boris Johnson angol miniszterelnök koronavírus-tesztje is pozitív lett, enyhe tünetekkel otthoni karanténban van, továbbra is irányítja az Egyesült Királyság vírussal szembeni tevékenységét. Az országban több mint 30 ezer ággyal növelik a kórházak kapacitását a vírushelyzetre való tekintettel, több mint 600 ezer ember jelentkezett önkéntesnek az egészségügybe. 14 743 igazoltan fertőzött van az országban.

Olaszországban Ferenc pápa rendkívüli, Urbi et Orbi áldást adott az egész világnak – a pápa imáját és áldását az M1 élőben közvetítette este hattól. A pápa továbbá példaképnek nevezte a vírus ellen harcoló hétköznapi embereket, és kijelentette,

„rettenthetetlenül meneteltünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban”.

A pápa szerint elérkezett az ideje, hogy észrevegyük, hogy

„nem mehet előre mindenki külön a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább (..) egy csónakban vagyunk”. 

Csak a mai nap folyamán 969 halottat regisztráltak az olasz hatóságok, ezzel az országban már 9134-en vesztették életüket a járványban és 86 498 aktív fertőzött van.

Az Egyesült Államokban a képviselőház pénteken elfogadta a koronavírus miatti gazdasági nehézségek ellen kidolgozott több mint 2000 milliárd (2 trillió!) dolláros gazdasági csomagtervet, a törvényt Donald Trump elnök már alá is írta. 290 milliárd dolláros keretből több millió amerikai kap ezzel egyszeri segélyként 1200 dollárt, valamint a gyermekes családok egyszeri 500 dollárt is kapnak, azonban a csomag leginkább a vállalatokat segíti, például csak kifejezetten a repülőgépgyártó cégek és a légitársaságok számára 504 milliárd dollárt különítettek el. A tervezetről itt írtunk bővebben, jelenleg az országban 97 226 fertőzöttet tartanak nyilván.

Magyarország

Kora reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjújában jelentette be, hogy a mai Magyar Közlönyben megjelenő rendelet szerint holnaptól kezdődően legalább két héten keresztül kijárási korlátozásokat vezetnek be, csak a rendeletben meghatározott indokokkal lehet elhagyni a lakóhelyeket.

 Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs 11 órakor tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az intézkedések nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelmét, a járvány terjedésének megfékezését, de az egész lakosság védelmét szolgálják.

Müller elmondta, a kijárási korlátozás nem öncélú, a lényege nem maga a korlátozás, hanem az, hogy ne menjünk közösségekbe.

A kijárási tilalomra az ellenzéki pártok is reagáltak, állásfoglalásaikat itt gyűjtöttük egy cikkbe. Az Utcajogász felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is érvényben van a hajléktalanságot kriminalizáló törvény, illetve a kijárási korlátozások a hajléktalan emberek számára betarthatatlanok.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a Türk Tanácshoz is fordult. Két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget: előbbi 8 tonna maszkalapanyagként szolgáló textilt, utóbbi 150 ezer védőmaszkot küldött Magyarországra.

„Nagyrabecsülés és köszönet jár a török és az üzbég kormánynak a segítségért: a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!”

– írta Szijjártó.

A nap folyamán a Fidesz a Türk Tanács dicsérete után élesen bírálta az Európai Uniót, mondván

Az EU semmilyen forrást nem bocsátott Magyarország rendelkezésére a koronavírus elleni védekezéshez, miközben a magyar kormány már 245 milliárd forintot fordított a központi költségvetésből a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre, ebből 157 milliárd forintot eszközbeszerzésekre.”

Ujhelyi István MSZP-s politikus és európai parlamenti képviselő online sajtótájékoztatót tartott a Fidesz közleményével kapcsolatban, elmondta, hogy

az EP éppen tegnap késő este szavazta meg, hogy az előzetesen folyósított, egyébként az év végéig visszafizetendő támogatások visszafizetési kötelezettségétől eltekintenek. Ez azt jelenti, hogy Magyarország már most 520 milliárd forintnyi plusz forrással tervezhet.

Szijjártó Péter péntek este jelentette be Facebookon, hogy két különgép indul az Észak-Amerikában rekedt magyarokért a jövő héten, a járatokra a külképviseleteknél kell regisztrálni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy véradás céljából a kijárási korlátozás alatt is lehetséges a lakhelyelhagyás.

(The Globe And Mail, MTI)
Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton