Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnson is koronavírusos lett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Boris Johnson angol miniszterelnök Twitteren jelentette be, hogy az elmúlt 24 órában enyhe tüneteket tapasztalt magán és pozitív lett a koronavírus-tesztje.

„Jelenleg önkéntes karanténban vagyok, de továbbra is videókonferencia útján folytatom a kormányzat [a koronavírusra adott] válaszának vezetését, ahogy küzdünk a vírus ellen. Együtt le fogjuk győzni. #MaradjOtthonMentsÉleteket.”

– írta a miniszterelnök.

Videóban beszél arról, hogy a mai nap folyamán lázas lett és tartósan köhög, ami a koronavírus enyhébb tünetei közé tartozik. Főorvosi tanácsra teszteltette magát, az eredmény pozitív lett.

A továbbiakban otthonról fog dolgozni, „a modern technológia varázslatainak köszönhetően” továbbra is tartani tudja a kapcsolatot a csapatával, így vezetni fogja az Egyesült Királyság koronavírus elleni harcát.

Videójában dicséri az angol reakciókat: több mint hatszázezer önkéntes dolgozik az egészségügyben, továbbá mindenki munkáját köszöni, aki segít az ország működésében. Johnson felhívta a figyelmet arra is, hogy a győzelem egyetlen módja az, ha mindenki otthon marad és betartja a szükséges intézkedéseket, „együtt életeket menthetünk meg”.

Az ország területén jelenleg 11 816 koronavírusos beteg van és eddig 580-an el is hunytak a betegségben, ezekkel az adatokkal az Egyesült Királyság Svájc után a hetedik legfertőzöttebb ország Európában.

A miniszterelnök legutóbb csütörtök este jelent meg a nyilvánosság előtt, akkor a sajtó jelenlétében a miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10 előtt a pénzügyminisztérium-kancellár Rishi Sunakkal közösen tapsolták meg az angol egészségügyi dolgozókat.

Alig néhány napja a 71 éves Károly hercegnek, Erzsébet királynő legidősebb fiának, vagyis az Egyesült Királyság első számú trónörökösének is pozitív lett a koronavírus-tesztje, a beszámolók szerint a diagnózis ellenére jól van.

Világszerte számos ország vezetői jelentették be fertőzöttségüket az utóbbi időben, azonban Irán vezetőségét érintette legkomolyabban eddig a járvány – ott a parlament 24 tagja lett beteg, ketten meg is haltak. Európában és Amerikában sem kímélte a szenátorokat, minisztereket a koronavírus, olasz, német, francia politikusok után Boris Johnson az első miniszterelnök, aki megbetegedett. Néhány napja Angela Merkel német kancellárnál is felmerült a betegség gyanúja, az ő tesztje negatív lett.

(Independent, BBC)
Címlapkép: Boris Johnson / Facebook