Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Transparency: a járványhelyzet nem indokolja az egyszemélyes döntéshozatalt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Transparency International (TI) korrupcióellenes civil szervezet szerint Komlón, Szekszárdon és Nagykanizsán a polgármesterek törvénysértést követtek el, amikor is a járványhelyzetre hivatkozva hoztak egy személyben városvezetési döntéseket, írja a Szabad Pécs. A Transparency most a törvényesség helyreállításához szükséges intézkedések megtételére szólítja fel Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert.

Polics József, Komló polgármester (Fotó: Mérce)

Mindhárom említett városban ellenzéki többségű, ám fideszes polgármester által vezetett önkormányzat van: a lap szerint elsőként Komló vezetője, Polics József élt vissza a vészhelyzet nyújtotta felhatalmazással. Polics a járványhelyzet kihirdetésének másnapjára kitűzött testületi ülés elhalasztásáról, a költségvetés elfogadásáról, illetve a képviselőtestület honoráriumának megvonásáról döntött egyedül. A szekszárdi polgármester esetéről a Magyar Hang számolt be: Ács Rezső visszavette az önkormányzati hetliapot a városi Vagyonkezelő Kft-től, döntését pedig azzal indokolta, hogy úgy tudta, a lap nem, vagy csak korlátozottan jelent volna meg és ilyen helyzetben nem megengedhető, hogy ne lássák el fontos információkkal a város polgárait. Nagykanizsán Balogh László egyedül döntött az alpolgármester kinevezéséről, visszahívta a tanácsnokokat, valamint csökkentette a képviselők tiszteletdíját.

A Transparency szerint még vészhelyzet esetén is tiszteletben kell tartani az Alaptörvény 28. cikkét, amely azt írja elő, hogy „jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak.”

A korrupcióellenes szervezet elsősorban a törvényességi felügyeleti eszközök alkalmazását, illetve ha ez nem bizony hatásosnak, akkor a Kúria Önkormányzati Tanácsának eljárását tartja szükségesnek. Emellett hangsúlyozták: az önkormányzati jogokat jóhiszeműen és a társadalmi rendeltetésnek megfelelően kell gyakorolni, márpedig a három település polgármestereinek intézkedései nem tekinthetőek ilyennek.

A TI arra is felhívja a figyelmet: érdekes, hogy más településvezetők nem látták szükségesnek hasonló intézkedések bevezetését.

Címlapkép: Fotó: Mérce.hu